Dönen Dönsün Ben Dönmezem Yolundan şarkısı bestecisi Yusuf Benli anlattı

Güncelleme Tarihi:

Dönen Dönsün Ben Dönmezem Yolundan şarkısı bestecisi Yusuf Benli anlattı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 25, 2015 14:35

Türk Halk Müziği Sanatçısı ve Akademisyen Yusuf Benli, “Dönen Dönsün Ben Dönmezem Yolundan” eserinin asırlardır bitmeyen direnişi atlattığını söyledi.

Haberin Devamı

Pir Sultan Abdal’ın “Dönen Dönsün Ben Dönmezem Yolundan” adlı şiirini besteleyerek Türk Halk Müziği severlerle buluşturan, Türk Halk Müziği Sanatçısı Yusuf Benli, Yurt TV’de katıldığı programda, bu eseri ile asırlardır bitmeyen direnişe, özgürlüğe ve bağımsızlığa dikkat çekti, tarihin ve günümüzün kesiştiği noktaları anlattı. Türk Halk Müziği Sanatçısı Yusuf Benli; “Bu asırlardır bitmeyen direnişi ‘Dönen Dönsün Ben Dönmezem Yolumdan’ derken insanların inandığı bir amaç uğrana, ideolojisi uğruna mücadele etmesini ve bu uğurda hayatını vermesini anlatıyoruz.” dedi.

Bugün Ülkemizin Bir Olmaya ve Yolundan Dönmemeye İhtiyacı Var

“Bugünkü siyasi tabloya baktığımızda her zamankinden daha çok bir olmaya ve yolundan dönmemeye ihtiyacımız var” diyen Akademisyen Sanatçı Yusuf Benli, siyaset ve sanatın birbirine ne denli ilintili olduğunu dikkati çekti. Siyasetin topluma olan çağrısının sanat yoluyla topluma yapıldığındaki etkisini de vurgulayan Benli “Sanatla toplumun gönlüne giriyorsunuz. Sanatın, insanlığı ve insan olma erdemini ortaya koyma algısı vardır. Sanatçı, toplum mühendisliğinde çok önemli bir lokomotiftir. Sanatçı nasıl sahnede yüksekte duruyorsa, toplumun önünde de o şekilde hareket etmelidir.” şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

500 Yıldır Bir Arada Olamıyoruz

Pir Sultan Abdal’ın bundan 500 yıl önce ‘Gelin Canlar Bir Olalım’ dediğine dikkat çeken Türk Halk Müziği Sanatçısı Yusuf Benli, “Biz 500 yıldır bir arada olamıyoruz. Dünyaya ve özellikle ülkemize baktığımızda bir olmaya artık daha çok ihtiyacımız var.” dedi. Cumhuriyetin’in ne büyük çabalarla kurulduğunun altını çizen Benli, “Bugün o kazanımlar bir boyutuyla başka bir yere götürülmeye çalışıyor ve biz yine bir olamıyoruz. Bu eserle siyasilerimizi, toplumumuzu bir kez daha bir olmaya davet ediyorum.” ifadelerini kullandı.

Sanatçılara Büyük Sorumluluklar Düşmektedir

Sanatçıların bir araya gelmesi çağrısını yapan Benli, “Bugün sanatçılarımız bir araya gelerek toplumun karşısına çıkması lazım. Bir seferberlik bağlamında, cumhuriyet adına, demokrasi adına, laiklik adına, bağımsızlık adına, barış adına çalışması lazım. Önümüzdeki seçimler köprüden önceki son çıkış. Türkiye bu seçimde geleceğini, demokrasisini, eşitliğini oyluyor. Tüm sanatçı arkadaşlarımızın bunu düşünerek buna katkı sunmaları lazım.” dedi.

Haberin Devamı

Yarın Yapacağımız Bir Sanat Olmayabilir

Basının ve sanatın üzerinde baskı olup olamadığını çok önemsemediğini belirten Akademisyen Sanatçı Yusuf Benli, “Baskıyı önemsemiş olsaydım bugün bu eseri yapmazdım. Bizden öncekiler canları pahasına bu mücadeleyi nasıl verdilerse ben de bugün bunu yapmaya varım. Bunu yapacak başka arkadaşlarımız olduğuna da inanıyorum. Bu noktada sanatçılarımız herhangi bir parti adına değil, demokrasi ve barış adına toplumun karşısına çıkıp oy istemeliler. Biz uygar bir ülke istiyorsak sanatçılarımız bunu yapması lazım. Yarın yapacağımız bir sanat dahi olmayabilir. Sanatı susturduğunuz zaman başka bir yere, orta çağa gidersiniz.” şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

Sanat Siyaset Üstü Bir Kurumdur

Sanatın siyaset üstü bir kurum olduğu ve toplum mühendisliği açısından son derece önemli olduğuna dikkat çeken, Türk Halk Müziği Sanatçısı Yusuf Benli, “Sanat toplum mühendisliği açısından çok önemli bir yapıdır. Müzik bir kültürün içerisine gömülüdür. Pir Sultan Abdal’a ‘Gelin canlar bir olalım’, ‘Dönen dönsün ben dönmezem yolumdan’ dedirten bir düşencedir, bir felsefedir. Pir Sultan Abdal’ın, Karacaoğlan’ın ya da Yunus Emre’nin zamanındaki padişahı ve kadıları hatırlamazsınız ancak bu ozanlar hala aramızda yaşıyorlar. Çünkü sanatın, sanatçının yaptığı işi onun biyolojik süreciyle sınırlandıramazsınız. Sanatçılar insanlık adına, insanlık için çalışmışlardır. Toplumun geri kalanında farklı olduğunuz için duygularınızı sanat yoluyla dile getiriyorsunuz ki sanatçısınız. O yüzden bugün toplum mühendisliği için tiyatrodan operaya kadar her sanat dalı toplumun önüne çıkarak bu sürece katkı sağlamalıdır.”
Geçtiğimiz hafta kaybettiğimiz Tiyatro Sanatçısı Levent Kırca’nın ‘Cumhuriyetle kalın, Atatürk’le Kalın’ mektubuyla bir meşale ateşi yaktığını ifade eden Benli, sanatçıların bu meşaleden tutup sokağa dökülmesi gerektiğini ifade etti.

Haberin Devamı

Sanatçı Sanat Saat Gibi Bugünü Gösterir, Pusula Gibi Geleceğe Yönlendirir

Protest müziğin yok olduğuna yönelik düşüncelere katılmadığın ı belirten Akademisyen Sanatçı Benli, “Ben protest müziğin yok olma aşamasına geldiğine inanmıyorum. Toplum kendi değerlerini ortaya çıkaracaktır. Benim açımdan bir sorunlu sanatçı bir de sorumlu sanatçı vardır. Sorunlu sanatçı para ve başka amaçlar için koşan kişidir. Sorumlu sanatçı ise; tamamen sanatın gereği neyse onu yapan kişidir. Sanatçı çağını kavramış ve geleceğe projeksiyon tutan kişidir. Bir sanatçı sorumluluk hissediyorsa, kendini sanatçı olarak görüyorsa dünya sanat tarihini okuyacak, sanatın geçirdiği bütün evreleri bilecek. Bir sanatçı saat gibi bugünü gösterir, pusala gibi geleceğe yönlendirir.” Biz ne yapabiliriz sorusunun altınız çizen Benli, “Sanatçı sorumluluğu başka bir şeydir. Toplumun göremediğini ve farkındalığı ortaya koymamız gerekiyor ki bu ünvana layık olalım.” dedi.

Haberin Devamı

 Yusuf Benli Özgeçmiş

1966 yılında Amasya’da dünyaya geldi. İlk ve orta öğrenimini Amasya’da tamamladıktan sonra, lise öğrenimini tamamlamak üzere İstanbul’a geldi. 1990 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi Türk Musikisi Devlet Konservatuarı Temel Bilimler lisans bölümüne kabul edildi. “Deyiş, Semah ve Saz Ezgilerinin Bağlama Düzeninde İcra Özelliklerine Göre Notaya Alınması” isimli bitirme çalışmasıyla 1995 yılında Temel Bilimler Bölümü’nden mezun oldu. Mezuniyetinin ardından Özel Yusuf Benli Müzik Eğitim Merkezini kurdu. Bu merkezde kişisel ve sanatsal çalışmalarını sürdürerek, birçok bağlama öğrencisi yetiştirdi. 2012 Yılında Haliç Üniversitesi Türk Müziği Konservatuarı’nda yüksek lisansını tamamladı. Ardından yine aynı üniversitenin sanatta yeterlilik programına devam ederek çalışmalarını sürdürdü. Halen Yusuf Benli Müzik Eğitim Merkezi’ndeki ve akademik ortamlardaki çalışmalarını sürdürmekte, alan araştırmaları yapmakta, yurt içinde ve yurt dışında sanatsal ve bilimsel çalışmalarına devam etmektedir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!