Domuz gribi Kuzey Yarım Küre'yi vuracak

Güncelleme Tarihi:

Domuz gribi Kuzey Yarım Küreyi vuracak
Oluşturulma Tarihi: Kasım 18, 2009 10:04

Kış mevsiminin gelmesiyle birlikte Kuzey Yarım Küre'de yaşayanların, domuz gribine yakalanma riskinin daha da artacağı söylendi.


Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof.Dr. Ata Nevzat Yalçın, havanın daha da soğuması ile birlikte hastalık riskinin arttığını belirtti. Prof.Dr. Yalçın şunları söyledi:

“Güney Yarım Küre'de sıkıntı azaldı. Onlar yaza girdi. Bizim gibi sosyo ekonomik koşulları, hijyenik yaşam koşullarının daha geride olduğu ülkelerde sıkıntı daha fazla. Çünkü toplu olarak yaşama, soğuk iklim, daha fazla yakın ortamda yaşama riski var. Sıkıntı artması ihtimali yüksek. Kişileri aşılayarak etrafındaki kişileri de korumuş olursunuz. Bundan başka yapacak bir şey yok zaten. Hijyenik yaşama dikkat ederek sorunun başka bir kısmı da çözülebilir.”

DEZENFEKTE BİRKAÇ SAAT ETKİLİ

Sağlık çalışanları, hamileler, 6 aydan itibaren okul çağındaki tüm çocuklar, uzun süredir hastalığı olan bütün bireyler ve hastalanma ihtimali olan kesimin aşılanmasının yararı olacağını kaydeden Prof.Dr. Ata Nevzat Yalçın, özellikle çocukların en ciddi risk gruplarından birini oluşturduğunu belirtti.

Prof.Dr. Ata Nevzat Yalçın, çocuklarda aşılamanın birçok kişi veya gruba göre önde olması gerektiğini belirterek, okullarda yapılan dezenfekte işlemlerinin, dezenfekte sonrası sadece birkaç saat içinde etkinliği olacağını kaydetti. Prof. Dr. Yalçın, “Etkisi kesinlikle uzun süreli olmaz. Hele dış koşullarda 2 ile 8 saat kalabilen böyle bir virüse karşı. O yüzden hiçbir anlamı olmayan bir işlemdir. Otobüslerde de aynı, kısa süreli önlemlerdir. Daha sonra içeriye hastalıklı birisi girerse virüs kolaylıkla yayılabilir” dedi.

Toplantı sonrası gezetecilerin sorularını da yanıtlayan Prof.Dr. Yalçın, “Aşılara ilişkin şehir efsaneleri üretildi. Aşıların üretiminden itibaren her türlü hassasiyet ve güvenlik de yapılıyor. Dünyanın ciddi firmaları yapıyor, buna ihtiyaçları da yok” karşılığını verdi.

Firmaların mevsimsel grip aşısı yapımını şimdilik durdurduğunu belirten Prof.Dr. Yalçın, “Domuz gribi aşısını üretmekten mevsimsel grip aşısına yetişemez duruma geldiler. Birkaç firmaya formülasyon verildi, üretiyorlar. Dünyanın bundan sonra ciddi şekilde etkilenmesi bekleniyor. Aşı bile bulunamaması gibi bir sıkıntı var. O yüzden o efsanelere ihtimal vermiyorum” diye konuştu.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!