Doğa

Güncelleme Tarihi:

Doğa
Oluşturulma Tarihi: Eylül 16, 2006 00:00

Rekor: Saatte 230km hızla kemiriyor

Dünyadaki en hızlı beden hareketi Güney Amerika’da görülen bir karınca türünde ölçüldü. Karıncalar çenelerini saatte 230km hızla hareket ettirebiliyorlar.
/images/100/0x0/55ea5a5af018fbb8f87a651b

Amerikalı biyologlar çenelerini saatte 230 km hızla hareket ettiren karıncanın bu rekorunu yüksek çözünürlüklü video kayıtlarıyla kanıtladılar. Odontomachus bauri karıncası çenesinin hızlı hareket yetisinden sadece avlanmak için değil kendisini ileri doğru fırlatmak için de yararlanıyor.

Karınca büyük bir tehlike anında çenesini toprağa saplayarak kendisini güvenli bir mesafeye fırlatabiliyor. Bu mancınık etkisini karınca, ayrıca düşmanını yaralamak için de kullanıyor.

Bu savunma ısırığı sırasında karınca düşmanını yakaladıktan sonra havada savururken genelde kendisi de birlikte savrulur. Karıncanın çenesine rekor hızı veren kafasındaki bir kas aparatı.

Kaslar, kuvveti, gergin bir yay gibi enerjisini boşaltabilen bir yay mekanizmasına dönüştürmekte. Böylece sistem, normal kas gücüyle elde edilemeyecek muazzam bir hıza ulaşıyor diye açıklıyor bilim adamları.

Orta ve güney Amerika’da yaygın olan Odontomachus bauri karıncası genelde termitler ve diğer karınca türleriyle besleniyor. Ancak bilim adamları karıncanın hızlı kemirme yetisini bu nedenle değil, örümcek veya kurbağa gibi düşmanlardan kaçabilmek için geliştirdğini tahmin ediyorlar.

Balinalarda taklit yetisi müthiş

Katil balinaların sürpriz bir biçimde diğer hayvanların seslerini taklit edebildikleri görüldü. İngiliz ve Kanadalı bilim
/images/100/0x0/55ea5a5af018fbb8f87a651d
adamlarından oluşan bir araştırma ekibi, yalnız kalan genç bir balinanın, Kaliforniya’daki fokların bağırışlarını taklit ettiğini söylüyor.

Diğer birçok memelinin aksine, balinalar normalde diğer hayvan türlerinin seslerini taklit edebiliyorlar diyor Durham Üniversitesi’nden Andrew Foote, Biology Letters dergisinde. Bu yeti daha önce özellikle de kuşlarda biliniyordu.

Araştırma çerçevesinde, gruplarından ayrı kalan iki yavru katil balinanın (Orcinus orca) davranışı incelenirken, bir tanesinin, fokların su altında çıkardıkları havlamaya benzer sesleri taklit edebildiği görülmüş.

Oysa yavru memeliler normalde sadece hemcinslerinin seslerini taklit edebiliyorlar. Balina tarafından taklit edilen ses daha kısa ve normalde memeliler tarafından algılanan seslerin alt frekanslarına ait.

Yabanarıları zamanlama konusunda ustalar

Bilim adamları yabanarılarının altı, on iki veya otuz altı saniyelik zaman aralıklarını en az omurgalı hayvanlar kadar iyi tahmin edebildiklerini buldular.
/images/100/0x0/55ea5a5af018fbb8f87a651f

Kanada’daki Western Ontario Üniversitesi’nde görevli araştırmacılar Michael Boisvert ve David Sherry, yabanarılarını bir boru üzerinden, bir kenarında delik bulunan bir bölmeye uçmalarını sağlamışlar.

Yabanarıları bu deliğe hortumlarını sokarak şekerli su içebiliyorlardı. Bilim adamları şekerli suyu altı, on iki ve otuz altı saniye aralıklarla deliğin arkasına koyduklarında ayna anda ışık yanıyordu. Arılar şekerli suyu içmeye başladıklarında ışık sönüyordu diyor bilim adamları.

İşte arılar bu şekilde belli zaman aralıklarını tahmin etmeyi öğrenerek şekerli su içmeye gelmişler. Araştırma, göreceli olarak ilkel sinir sistemine sahip hayvanların bu kadar kısa zaman aralıklarını öğrenmelerini göstermesi açısından önem taşımakta.

Bilim adamları bu yetinin nektar toplamada işe yaradığını tahmin ediyorlar. Arılar bir çiçekte nektar topladıklarında, belli bir zaman sonra aynı çiçeğe yeniden uçuyorlar. Çünkü o zaman yeniden yeterli miktarda nektar birikmiş oluyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!