Devler'in geçişine izin verecek mi?

Güncelleme Tarihi:

Devlerin geçişine izin verecek mi
Oluşturulma Tarihi: Şubat 24, 2014 17:53

Birleşik Krallık’a bağlı 6 kilometrekarelik ve UEFA’nın geçen Mayıs ayında 54.üyesi olan Cebelitarık, Avrupa kupalarında mücadeleye başlıyor.

Haberin Devamı

KİM BU CEBELİTARIK?

İspanya’nın güneyinde bir kayalık üzerine kurulu ve UEFA’nın onayıyla Avrupa futboluna kabul edilen Cebelitarık, Avrupa Şampiyonası 2016 grup elemelerinde D grubunda Almanya, Gürcistan, İskoçya, Polonya ve İrlanda Cumhuriyeti ile aynı grupta mücadele edecek. San Marino’dan daha küçük olan bu ülkede 600 lisanslı futbolcu bulunuyor. Kuruluş yılı 1895’e kadar giden Cebelitarık Futbol Federasyonu 20. yüzyılın başından beri FIFA ve UEFA üyesi olmaya, İspanyollarsa bunu engellemeye çalışıyorlardı. Daha önce 2007 yılında başvurusu kabul edilmeyen Cebelitarık’ın UEFA’ya ikinci kez yaptığı üyelik başvurusu ise Mayıs 2013’te kabul edilmişti. Yapılan oylamada sadece İspanya ve Belarus ret oyu vermişti.

STADA İHTİYAÇLARI VAR

Sahip olduğu tek stadyum 5 bin kişilik Victoria Stadyumu olan Cebelitarık, 19 Kasım 2013 tarihinde Portekiz’in en gözde tatil mekanlarından ve Cebelitarık’a 150 kilometre uzaklıktaki Algarve Stadyumu’nda Slovakya’ya karşı ilk resmi maçını oynadı. Ayrıca UEFA kriterlerine uygun olmadığı için maçlarını Victoria Stadı’nda yapamayan Cebelitarık’ın, 30 bin kişilik Algarve Stadyumu’nda yapacağı maçlara tüm nüfusları sığabilir. Cebelitarık, kendi topraklarında oynayabilmek için yeni bir stadyum inşa edecek.

Haberin Devamı

PART-TİME FUTBOLCULAR

Ülkede, içinde Manchester United, Newcastle United, Boca Juniors, Chelsea, Sporting gibi kulüplerin de bulunduğu bir lig dahi mevcut. Hatta Cebelitarık’ın takımı Manchester United 62 FC, 1962’de kurulduğunda İskoç teknik adam ve dönemin Manchester United çalıştırıcısı Sir Alexander Matthew Busby’den özel izin almak zorunda kalmıştı. Ülkenin en ünlü oyuncusu eski Stoke City’li Danny Higginbotham, aynı zamanda Teknik Direktör Allen Bula’nın da öz yeğeni. Geriye kalan, yani ülke içinde oynayan isimler hala yarı futbolcu. Orta sahada forma giyen Jeremy Lopez Cebelitarık Kültür Vakfı için araştırmacı olarak çalışıyor. Kadroda itfaiyecilik ve polislik yapanlar bile var. Liam Walker ise inşaatçılık yapıyor.

Cebelitarık’ın ilk eleme maçları Euro 2016 Avrupa elemelerinde olacak.

TARİHİ

Haberin Devamı

Cebelitarık Millî Futbol Takımı, ilk maçını Nisan 1923’te İspanya’da Sevilla ile oynamıştır. Sevilla’yla oynadıkları 2 dostluk maçını da kaybetmişlerdir.
Cebelitarık ekibinin ilk katıldığı turnuva, 1993 Ada Oyunları’dır. Cebelitarık Millî Takımı turnuvadaki bütün maçlarını kaybetmiş ve turnuva boyunca sadece bir gol atabilmiştir.
1995 yılındaki Ada Oyunları’nda kendi ev sahipliğinde 1993’e göre çok daha başarılı olmuşlardır.
1997 Ada Oyunları’nda ise 9 takım arasında 6. olmuşlardır. 1999 Ada Oyunları’nda ise kötü performans göstererek 11. olmuşlardır.
2001 Ada Oyunları’nda ise 5. olmuşlardır. Cebelitarık Millî Takımı 2003 yılında Sark Millî Takımı’nı 19-0 yenerek, tarihindeki en farklı galibiyeti almıştır.
2006 yılında FIFI Wild Kupası’na katılmışlardır. Bu kupada 3. olmuşlardır.
2007 yılında Ada Oyunları’nda Rodos Millî Futbol Takımı’nı 4-0 yenerek şampiyon olmuşlardır.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!