Devler ihraçtan döndü

Güncelleme Tarihi:

Devler ihraçtan döndü
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 04, 2008 00:00

F.Bahçe, G.Saray ve Beşiktaş’ın mali kriterleri yeterli olmamasına rağmen lisans verilerek 2007-08’de kupalara katılmalarına onay verildiği belirlendi.

ÜÇ Büyükler’in Avrupa kupalarından ihraçtan son anda kurtulduğu ortaya çıktı. UEFA’nın yaptığı inceleme sonrası geçen sezon Şampiyonlar Ligi ve UEFA Kupası’nda mücadele eden Fenerbahçe, Galatasaray ve Beşiktaş’ın mali kriterler bakımından kulüp lisansı alarak kupalara katılma hakkına sahip olmadıkları belirtildi. Futbol Extra dergisi, UEFA’nın 3 kulübe lisans vererek kupalara katılmasını onayladığından dolayı da lisansör Türkiye Futbol Federasyonu’nu (TFF) 200 bin İsviçre Frangı cezaya çarptırdına değindi. Hazırlanan yeni statüde kulüp lisans kriterleri konusunda bu olaydan dolayı kulüplere ağır yaptırımlar getiren TFF, bu cezaya karşılık CAS’a gitme kararı aldı. Mali kriterleri yeterli olmadığını tespit ettiği Bulgaristan’ın CSKA Sofya takımını Şampiyonlar Ligi’nden ihraç eden UEFA, aynı tarihte bir mektup göndererek 2007-08 sezonunda Avrupa kupalarında mücadele eden üç kulübe bir lisansör olarak kulüp lisansı vermemesi gerektiğini, bu nedenle görevini ihlál ederek TFF’nin UEFA kupalarını riske sokabilecek muhtemel bir durumu meydana getirdiğiyle skandal durumu anlattı. UEFA’nın 2007-08 sezonuna dair, uyum denetim raporu bulgularında F.Bahçe ile ilgili olarak, "Kulüp hesaplarının kapandığı tarih itibariyle transfer faaliyetlerinden ödenmemiş tutarların olmadığı hususunda herhangi bir kanıt sağlanamamıştır", G.Saray’la ilgili "Kulüp, transfer faaliyetlerinden ödenmemiş tutarların olmadığı hususunda herhangi bir kanıt sağlanamadığı gibi, yerel sosyal veya vergi makamlarına karşı ödenmemiş hiçbir bedelin olmadığı konusunda da bir delil sunamamıştır" ifadesi kullanıldı. Beşiktaş’la ilgili de, "Kulüp, sosyal ve vergi makamlarına karşı ödenmemiş hiçbir bedelin mevcut olmadığı hususunda herhangi bir kanıt sunamamıştır" denildi.

Borcu olmaması gerekiyor

Mali koşullar konusunda kulüpleri futbol camiasının herhangi bir ferdi veya kuruluşuna karşı ödenmemiş hiçbir borcun kalmadığını ispat etmekle yükümlü tutan UEFA, ayrıca kulüplerden herhangi bir zaman zarfında teknik ve idari çalışanları ile akdi anlaşmalardan husule gelen vadesi geçmiş hiçbir tutarın olmadığını ispat etmesi zorunluluğunu da getiriyor. Ayrıca UEFA, kulüpleri yerine getirilmemiş herhangi bir ödemelerinin olmadığını ispat eden dokümanlarını da federasyona ve kendilerine ibraz etmekle, federasyonları da lisans vermeden önce bu hususu kontrol etmekle zorunlu tutuyor. UEFA, yenilenen suçlar olmadığı, mevcut kararın özellikle kulüplerin bu bağlamdaki yükümlülüklerini tekrar ihlál etmeleri durumunda doğrudan doğruya müeyyide ile karşılaşabilecekleri esasından hareketle sadece ulusal federasyona müeyyide uygulanmasına karar verdi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!