Dev yarışta Ä°stanbul sürprizi

Güncelleme Tarihi:

Dev yarışta İstanbul sürprizi
OluÅŸturulma Tarihi: Temmuz 25, 2011 13:52

Paris'te bulunan Bisiklet Federasyonu Organizasyon Komitesi Üyesi Aydın Güney, Tour de France'in İstanbul'dan başlatılması fikrini Fransız organizasyon başkanı Proudeom'a ilettiğini ve kendisinden de olumlu yanıt aldığını söyledi.

Haberin Devamı

Dünyanın sayılı bisiklet organizasyonlarından biri olan Fransa Bisiklet Turu'nun (Tour de France), dün muhteşem bir seramoni ile son buldu. 108 yıldır yapılan ancak savaş yılları nedeniyle ara verilen, bugünkü haliyle 98.'si koşulan turu BMC Racing Team'den Avusturalyalı Cadel Evans 83 saat 45 dakika 20 saniye ile kazandı. 2.'liği Leopard Trek takımından 83.46.54 derece ile Lüksemburglu Andy Schleck elde etti. 3.'lüğü ise yine aynı takımdan Lüksemburglu ikizi Frank Schleck 83.47.50 ile kazandı. En iyi genç bisikletçi ünvanını Team Europcar takımından Fransız Pierre Roland kazandı. Sprint birinciliği ise HTC-Highroad bisiklet takımından İngiliz Marc Cavendish, en iyi tırmanışçı unvanını ise Euskaltel takımından İspanyol Samuel Sanchez kazandı.

Haberin Devamı

TÜRKİYE'YE YEŞİL IŞIK

Kısa adı A.S.O olan Amari Sports Organization'ın üst düzey yetkilisi Fransız Proudeom, Türkiye Bisiklet Federasyonu Üyesi aynı zamanda organizasyon komitesi başkanı Aydın Güney ile dün Grenoble etabından sonra bir özel görüşme yaptı. Güney, bu görüşmede turun bir kaç yıl sonra Türkiye'den (İstanbul) başlaması konusunda bir fikir birliğine vardıklarını, ancak bunun tarihi konusunda şimdiden bir şeyin söylenemeyeceğini açıkladı. Aydın Güney ayrıca, Bisiklet Federasyonu yetkilileri olarak bulundukları 3 gün içerisinde Tour Off Turkey (Cumhurbaşkanlığı Bisiklet Turu) organizasyonu hakkında da, tura gelen yarış severlerden büyük övgü aldıklarını söyledi.

198 BİSİKLETÇİ 22 TAKIM

Sayısal olarak Tour de France bakıldığı zaman bu organizasyonun öncelikle ne kadar zorlu bir yarış olduğu ortaya çıkmaktadır. 23 gün süren, 21 etaptan oluşan bu büyük yarışa 22 Pro ve aralarında bir alt kategori olan toplam 22 takım iştirak ediyor. Bu organizasyon, 2 bin aracın sürekli gidip geldiği hakem organizasyon yetkililerinden oluşan 4 bin kişinin görev yaptığı çeşitli ülkelerden 1400 basın mensubunun akredite olduğu, 13 helikopterin sadece VIP ve diğer organizasyonlar için hareketlendiği bir tur anlamına geliyor. Fransa Bisiklet Turu'nun içerisinde dikkat çeken diğer bir önemli husus da, VIP araçlarını kullanan sürücülerin bir zamanlar Fransa Bisiklet Turu'nu kazanan üst düzey bisikletçilerin olması. VIP araçlarında şampanyadan tutun da, internet, lap-top, french çıkışlarına varıncaya kadar her türlü donanım bulunuyor. Sadece genel ferdi klasman birincisi ve aynı zamanda sarı mayoyu tur sonunda giymeyi başaran Avusturyalı Cadel Evans'ın son etapta elde ettiği gelir 450 bin Euro civarında. 41 ana sponsor ise bu müthiş yarışa destek vermek için adete birbirleriyle yarışıyor.

Haberin Devamı

CHAMPS-ELYSEES DE MÃœTHÄ°Åž GÃœN

98.'si sona eren Fransa Bisiklet Turu'nun son günü ise Champs-Elysees caddesi sabahın ilk ışıklarından itibaren trafiğe kapatıldı. Güvenlik neredeyse kırmızı alarm pozisyonundaydı. Champs-Elysees'e çıkan bütün yollar 7-8 sokak öteden yaya geçitlerine kontrollü, akreditasyonlu davetlilere ise serbestti. Ancak start anı yaklaşınca ara sokaklardaki geçişler de trafiğe kapatıldı. Ellerinde finiş noktasına giriş akreditasyonu ve davetiyesi bulunmayan kişiler ne yazık ki ya bulundukları noktada saatlerce bekletildi, ya da aynı yoldan geri döndürüldü. Yine sabahın ilk ışıklarından itibaren trafiğe kapatılan Champs-Elysees'nin bu hali ise gerçekten görülmeye değerdi. Aileler çocuklarıyla kahvaltılarını, öğlen yemeklerini ve akşam yemeklerini 9-10 saat boyunca bulundukları bariyerlerin arkasında yediler. Bariyerler konaklama merkezlerine kadar kalabalıktan ötürü 7-8 hatta 10'lu sıralar oluşturdu.

Haberin Devamı

Bu arada 100 bine yakın sporsever, bu büyük finişi takip edebilmek için Champs-Elysees'ye akın etti. Çevre esnafı da bu büyük kalabalıktan nasibini alan en şanslı dükkanlardı. Tour de France'ın satılan materyalleri ise satış rekorları kırdı. Ayrıca TV başındaki izleyenlerin sayısı da dünya genelinde 1 milyonu aştı.

MUHTEÅžEM ÖDÃœLLERÂ

Fransa Bisiklet Turu'nun 23 gün boyunca dağıtılan ödül miktarı yaklaşık 3.5 milyon Euro. Tour Of Turkey'in 160 bin Euro'luk ödül miktarıyla karşılaştırıldığında organizasyonun ne derece ilgi gördüğü de gözler önüne sergilenmektedir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!