Dene, öğren!

Güncelleme Tarihi:

Dene, öğren
Oluşturulma Tarihi: Mart 18, 2006 00:00

Sudaki kirlenmeyi ölçüyoruz

Bu hafta sudaki kirlenmeyi ölçerek, kirliliğin canlılar üzerindeki etkisini öğreneceğiz.

Gerekli malzemeler:

2 tabaka siyah karton

Beyaz dosya kağıdı

Yapışkan bant

Büyük kavanoz

Boş içecek kutusu veya kavanoz kapağı

El feneri

Toprak ve su

İki tabaka siyah kartonu üst üste koyduktan sonra içecek kutusu veya kavanoz kapağının yardımıyla ortasına bir daire çizin. Daireyi kesip çıkarın. İki kartonu yapışkan bantla kavanozun etrafına yapıştırın. Ancak delikler birbirine karşılıklı olmalı, yani bir delikten bakınca diğerine görmeniz gerekiyor.

Bu işi tamamladıktan sonra kavanozun dörtte üçünü musluk suyuyla doldurun. Birinci deliğin önüne el fenerini tutarken, diğer deliğin önüne de beyaz dosya kağıdını tutarak, suyun içine biraz toprak karıştırın, ışığın ne derecede azaldığını not edin. Toprak miktarını çoğaltarak, ışığın azaldığını görebilirsiniz. Suyun içine ne kadar çok toprak karışırsa kavanozdan dışarı o kadar az ışık sızar.

Aşırı derecede kirlenmiş sularda, kir parçacıkları suda yaşayan hayvanların ve bitkilerin ışığını çalabilirler. Hatta balıkların solungaçları bile tıkanabilir. Kirli su, güneş ışığını da soğurduğundan su ısınır ve oksijen depolayamaz. Bunun sonucunda da sudaki canlılar ölür.

BUNU BİLİYOR MUYDUNUZ?

Çevre kuruluşları alarm verdi: Afrika aslanları hemen koruma altına alınmadıkları takdirde, soyları tükenebilecek. 1980’li yıllarda Afrika’da 200.000 aslan yaşıyordu, bugün geriye sadece 30.000 kalmış. Aslanların azalışından yaşam alanlarının kısıtlanması, avlanma ve Lentin virüsü sorumlu tutulmakta. Bu virüs aslanlarda AIDS’e benzer bir hastalığa yol açmakta.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!