Cüneyt Çakır ilk 3'te

Güncelleme Tarihi:

Cüneyt Çakır ilk 3te
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 10, 2014 14:02

"Cüneyt Çakır, dünyanın en iyi 3 hakeminden birisi olduğunu kabul ettirdi" - TFF Merkez Hakem Kurulu Başkanı Alp: "Cüneyt Çakır, dünya spor kamuoyunun gündemine oturdu. Yönetimi herkes tarafından takdirle karşılandı. Çakır, şu anda dünyanın en iyi 3 hakeminden birisi olduğunu kabul ettirdi" - "Arkadaşları Bahattin Duran ve Tarık Ongun da aynı kalitede kendisine yardımcı oldu. Topun olduğu her yerde Cüneyt'i gördük. Maçları dört dörtlük yönetti, Türk insanının gururu ve onuru oldu" - "Biz, bu ekipten son derece ümitliyiz. Gelecekte çok daha iyi yerlerde olacaklarını düşünüyorum. Özellikle önümüzdeki sezon Şampiyonlar Ligi finaline bir adım yaklaştıklarını rahatlıkla söyleyebilirim" - Dünya Kupası'nda maç yöneten ilk Türk hakem Babacan: "Cüneyt'i gayet başarılı buldum. Oyunu gayet iyi yönlendirdi. Maçın her aşamasında en iyi görüş yerinde olduğunu fark ettim"

Haberin Devamı

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Merkez Hakem Kurulu (MHK) Başkanı Zekeriya Alp, Brezilya'da düzenlenen 2014 FIFA Dünya Kupası yarı finalindeki Arjantin-Hollanda maçını yöneten Türk hakem Cüneyt Çakır'ın dünyanın en iyi 3 hakeminden birisi olduğunu kabul ettirdiğini söyledi.

Cüneyt Çakır'ın Dünya Kupası'nda gösterdiği performansı AA muhabirine değerlendiren Alp, deneyimli hakemin yönetimiyle herkes tarafından takdirle karşılandığını belirterek, şöyle konuştu:

"Dünya Kupası'nda peş peşe gelen 3 kritik maç yönetti. Sadece yarı final maçı değil, önceki Brezilya-Meksika ve Cezayir-Rusya maçları da aynı özellikteki karşılaşmalardı. Yönettiği mücadelelerde herkes aynı fikirde birleşti. Biz bu konuda biraz duygusal yaklaşabiliriz ama Cüneyt Çakır, dünya spor kamuoyunun gündemine oturdu. Yönetimi herkes tarafından takdirle karşılandı. Cüneyt Çakır, şu anda dünyanın en iyi 3 hakeminden birisi olduğunu kabul ettirdi."

MHK Başkanı, Çakır'ın penaltılara giden yarı final maçının ilk dakikasıyla 120. dakikasında aynı çabukluğu, fizik kondisyonu ve eforu gösterdiğini belirterek, şunları kaydetti:

"Cüneyt Çakır, hakemlerin maçlara ne derece hazırlanması gerektiğinin örneğini verdi. Arkadaşları Bahattin Duran ve Tarık Ongun da aynı kalitede kendisine yardımcı oldu. Verdikleri hassas kararlar oldukça doğru ve yerindeydi. Bu bakımdan mükemmeldi. Cüneyt'in yer almaları mükemmel denilecek seviyedeydi. Bu tip maçlarda hakemin pozisyona göre yön tayin etmesi, o yönde koşular yapması, futbolcuları son derece yakından takip etmesi her hakemin yapabileceği davranış değildi. Topun olduğu her yerde Cüneyt'i gördük. Maçları dört dörtlük yönetti, Türk insanının gururu ve onuru oldu."

"Şampiyonlar Ligi finaline bir adım yaklaştılar"

Zekeriya Alp, Cüneyt Çakır ve arkadaşlarının Dünya Kupası'nda gösterdiği iyi yönetimle yeni sezonda UEFA Şampiyonlar Ligi finali yönetmeye bir adım daha yaklaştığını ifade etti.

MHK olarak Cüneyt Çakır, Bahattin Duran ve Tarık Ongun ekibinden oldukça ümitli olduklarını vurgulayan Alp, "Gelecekte çok daha iyi yerlerde olacaklarını düşünüyorum. Özellikle önümüzdeki sezon Şampiyonlar Ligi finaline bir adım yaklaştıklarını rahatlıkla söyleyebilirim. İnşallah bir terslik olmaz ve aynı tempoda çalışmaya devam ederler. İnşallah önümüzdeki yıllarda bugünkü performansını sürdürerek, gururumuz olmaya devam ederler" değerlendirmesinde bulundu.

Sarı kart konusu

2014 FIFA Dünya Kupası'nda hakemlerin standardın altında kart çıkardığı yönündeki görüşlerin aktarılması üzerine Alp, bu tür konularda FIFA ile UEFA arasında bir çekişme yaşandığını savunarak, şöyle konuştu:

"FIFA ile UEFA arasında bu tür çekişmeler oluyor. FIFA'nın 'sarı kartı biraz daha dikkatli ve geciktirerek kullanın' dediği görülüyor. UEFA ise 'oyuncuların bu tür davranışlarına taviz vermeyin' diyor. Özellikle futbolcu sağlığı ile ilgili olan pozisyonlarda hiç taviz verilmemesi gerekiyor. Zaman içinde bunlar belli bir şekle girecektir. Biz UEFA'nın doğrultusunda hareket etmek mecburiyetindeyiz. UEFA ne derse o doğrultuda çalışmalarımız ve eğitimlerimiz sürecektir. Hakemlerin saha içinde bu sezon daha dikkatli, pozisyonlara yakın olmaları ve iyi hazırlanmaları gerekecek. Böyle olursa hakemler de belli bir başarı çizgisini yakalayabilirler."

Yeni sezon öncesinde ilk semineri 5-9 Ağustos'ta Sapanca'da yapacaklarını aktaran Zekeriya Alp, 2015-2016 sezonunda uygulamayı düşündükleri projeyi açıkladı. MHK Başkanı Alp, "Almış olduğumuz karar doğrultusunda 41 kişi olan üst klasman hakemlerimizi bir sonraki sezona 20-20 olarak değerlendireceğiz. Gerek yardımcı hakemlerde gerekse gözlemcilerde de bu uygulamayı yapacağız. Sıralamayı hakemlerde 2014-2015 sezonunda başarıyı yakalayan ilk 20 kişi, yardımcı hakemlerde ilk 40, gözlemcilerde ise ilk 20'yi yakalayan arkadaşlar 2015-2016 sezonunda üst klasman ve Süper Lig hakemi olarak ikiye ayrılacak" ifadelerini kullandı.

Cüneyt Çakır'ın Türk toplumunu bu şekilde gururlandırmasının son derece önemli olduğunu söyleyen Alp, "Devletimizin de Cüneyt'e bu konuda bir şeyler yapması gerektiğine inanıyorum. Ümit ederim böyle bir şey gerçekleşir" diyerek sözlerini tamamladı.

Babacan: "Cüneyt'i gayet başarılı buldum"

1974'te Batı Almanya'da düzenlenen Dünya Kupası'nda düdük çalarak, bu organizasyonda maç yöneten ilk Türk hakem olan Doğan Babacan, Cüneyt Çakır'ın Arjantin-Hollanda maçındaki yönetimini başarılı bulduğunu söyledi.

Babacan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Çakır'ın pozisyonlara çok yakın olduğunu belirterek, "Cüneyt'i gayet başarılı buldum. Oyunu gayet iyi yönlendirdi. Maçın her aşamasında en iyi görüş yerinde olduğunu fark ettim. Verdiği kararların hepsinde de haklıydı" şeklinde konuştu.

Cüneyt Çakır ve ekibinin çok büyük bir başarı elde ettiğini dile getiren Babacan, "Bunu küçük görmeye hiç gerek yok. Türk hakemliğinin iftihar etmesi gerekiyor. İnşallah bundan sonra da devamı gelir. Cüneyt Çakır ve yardımcıları uzun süredir beraber çalışıyorlar. Ülkemizde ve Avrupa'da beraber görev alıyorlar. Onun için hiçbir zorluk yaşamadılar. Gayet güzel anlaştılar" ifadelerini kullandı.

FIFA Dünya Kupası tarihinde düdük çalan ilk Türk hakemi olan Doğan Babacan, 1974'teki organizasyonda 3 maçta görev yapmıştı. 14 Haziran 1974 tarihinde Batı Almanya-Şili maçında orta hakem olarak görev yapan Babacan, 19 Haziran'da Bulgaristan-Uruguay ve 26 Haziran'da Brezilya-Doğu Almanya maçlarında yan hakem olarak görev almıştı.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!