Bence 40 yıl boyunca her gününü bilgisayar başında geçirmek daha delice

Güncelleme Tarihi:

Bence 40 yıl boyunca her gününü bilgisayar başında geçirmek daha delice
Oluşturulma Tarihi: Kasım 19, 2011 00:00

Norveçli kâşif Roald Amundsen ve ekibinin 20 Ekim 1911’de başladığı Güney Kutbu’na erişim yolculuğu, 14 Aralık 1911’de kutup noktasına ulaşılmasıyla başarıldı. Geçen yıl, yine bir Norveçli kâşif olan Christian Eide 100. yıl anısına, Amundsen’in izlediği rotayı takip ederek, Güney Kutbu’na tek başına ve desteksiz 24 günde ulaştı

Haberin Devamı

Christian Eide (36), hep  kendini zorlamayı sevdi. Yaklaşık 10 sene önce, mühendislik işlerine ek olarak kâşif olmaya karar verdi. Üç kere zorlu hava koşulları ve güçlü rüzgârlarla savaşarak Güney Kutbu’na gitme şansına sahip oldu ve hayran kaldı: “Öyle bir yerde tek başına olmak çok muazzam bir duygu. Antartika çok özel bir yer, kayak yaparak daha önce hiç kimsenin daha önce gitmediği yerleri keşfedebilirsiniz. Aslında biraz da tedirgin edici” diyor.
Bu sene Güney Kutbu’na ayak basılmasının 100. yıldönümü. Norveçli kâşif Roald Amundsen ve ekibi 20 Ekim 1911’de başladığı Güney Kutbu’na erişim yolculuğunu, 14 Aralık 1911’de tamamlamıştı.

Eide de, Roald Amundsen’in izlediği rotayı takip edip yeniden Güney Kutbu’na gitmeye karar verdi. Hem de destek almadan. “Güney Kutbu’na 13 Ocak 2011’de vardım. Eğer aynı fırsatlara sahip olsalardı eminim birçok Norveçli de aynı şeyi yapardı. Bu oldukça yüklü bir maliyete, eğitime ve zamana mal oluyor” diye anlatıyor. “Peki bu biraz deli işi değil mi?” diye soruyorum. Ona göre 40 yılı her günü bilgisayar başında geçirmek daha delice.

Haberin Devamı

PARMAKLARIMIN DONMASINDAN KORKTUM

Eide bu seyahat için bir çok şeyden fedakârlık etti. Anlayışlı bir kız arkadaşı var. En yoğun dönemde haftada 20 saatten fazla eğitim aldı ve mühendislik işine ilave 40 saat çalıştı. Keşfini planlayıp organize etti. En büyük korkusu, şiddetli bir kar fırtınasına yakalanarak parmaklarının donması ve çadırını kuramamaktı. Hava durumu ve rüzgârın şiddetini düzenli kontrol etti: “Ortalama günde 47 kilometreyle bu işi bitirdim. 24 gün, 1 saat ve toplam 1.130 kilometre yalnız kayak yaptım. Taktik olarak çok dinlendim ve günde maksimum 10 saat kaydım. Sekiz saatten az uyursanız vücudunuz birkaç gün sonra zayıf düşüyor.  Hedefim Amundsen’inkiyle aynıydı. Ama modern ekipmanlar kullanıyoruz, uydu telefonları, evvelki keşiflerden GPS koordinatları... Başlangıç noktasına uçakla gidip, Güney Kutbu’ndan eve uçabiliyorsunuz. Bunlar birkaç ayda oluyor. Amundsen  Antarktika’ya yelkenliyle gitti ve kışı buzulların üstünde keşif macerasına hazırlık yaparak geçiriyordu.”

Haberin Devamı

BU REKORU GEÇMEK ZOR OLACAK

Başkalarının da bu rekoru geçmeye çalışacaklarına eminim ama zor. Benim hazırlıklarım çok kapsamlıydı. Organize ettiğim seyahatlerden iyi para kazanıyorum. Ama harcadığım zamana baktığımda, ücretim az. Faturalarımı ödemek için hâlâ mühendis olarak çalışıyorum.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!