20 liranın altında en iyi 10 şarap

Güncelleme Tarihi:

20 liranın altında en iyi 10 şarap
Oluşturulma Tarihi: Mart 20, 2010 13:31

Türk şaraplarının son yıllardaki başarı ve kalitesini geçtiğimiz hafta gazetelerde bolca okuduk.

Haberin Devamı

Pek çok Türk şarap üreticisi, ay başında yapılan değerlendirmede, uluslararası şarap uzmanlarından gayet yüksek puanlar aldılar. Hal böyle olunca, en iyilerin rotasını şaraba çevirmek bir tür gereklilik oldu.

Fiyat sınırı koymayınca, tadacağınız lezzetlerin de sınırı olmuyor. Bu nedenle bir üst sınır koyalım, ucuz ama lezzetli şarapları belirleyelim istedik. Konusunda uzman jürimize, 20 liranın altında satılan en iyi şarapları sorduk.

EN İYİ 10

1. Leona Kayra
2. Dlc KAV
3. Pamukkale Trio
4. Sevilen IX. Parsel
5. Doluca Antik
6. Kavaklıdere Çankaya
7. Kavaklıdere Vin-art
8. Dlc Öküzgözü
9. Sevilen Majestik
10. Diren Narince

LEONA KAYRA
Yeni başlayanlar için

Serinin kırmızı şarabı, öküzgözü ve şiraz üzümlerinin kupajından oluşuyor. Kolay içimiyle, meyve ve çiçek kokularıyla dolu bir yolculuğa çıkarıyor. Meşe fıçılarında dinlendirilmiş, meyvemsi, gövdeli, kolay içimli bir şarap. Bu özellikleriyle şarabın karmaşık dünyasından çekinenlere eşsiz tatlar sunuyor. Damakta ahududu, böğürtlen, beyaz incir ve çikolata kaplı vişne aromaları bırakıyor.

Haberin Devamı

DOLUCA KAV
Madalyaları var

Doluca KAV, Güneydoğu ve Doğu Anadolu bölgelerinde yetiştirilen boğazkere ve öküzgözü üzümlerinden üretiliyor. Güçlü, gövdeli, tanenli boğazkere ile kendine özgü aromasını ve canlı meyvemsi karakterini yansıtan öküzgözü üzümü harmanlanıyor. Elde edilen şarap, üç yıllık eskime süresinin 12 ayını 225 litrelik Fransız meşe fıçılarda geçiriyor. Böylece yumuşak bir lezzet ve büke kazanıyor. 2003’te Belçika’da Monde Selection gümüş madalya ve 2001’de Franda’da Challenge International du Vin Altın Madalya kazandı. Yanında sade, isli ve baharatlı peynirler, ızgara kırmızı etler, soslu fırında kırmızı et yemekleri, etli peynirli ve mantarlı makarnalar, pizzalar, kırmızı etli Asya spesiyaliteleri yiyebilirsiniz.

PAMUKKALE TRİO
Dağ çiçeği ve kiraz

Denizli’de yetiştirilen şiraz, Kalecik karası ve cabernet sauvignon üzümlerinden üretiliyor. Dağ çiçeği ve kiraz kokuları içeren, asitli bir şarap. Yanında kırmızı ve beyaz etler ile peynir yiyebilirsiniz. Tadına en iyi varılabilecek içim derecesi 16-18 arasında.

Haberin Devamı

SEVİLEN IX. PARSEL
Sadece 14 bin şişe

İzmir Menderes’teki Sevilen bağları, 11 parselden oluşuyor. Bölgenin en yüksek tepesindeki 30 dönümlük özel toprak, kuzey rüzgarlarına açık. Burası dokuzuncu parsel olarak adlandırılıyor. En özel cabernet sauvignon da bu 30 dönümlük bağda, sadece 14 bin şişe üretiliyor. Meyve karışımının yoğun kokusu ile topraktan gelen mineralite tonları ve biberiye, kekik karışımı yoğun tad yapısı ile damakta kalıcılığı uzun bir sek kırmızı şarap. 8 ile 10 yıl yıllandırma potansiyeline sahip.

DOLUCA ANTİK
Yanında börek ile

Denizli ve Trakya’da yetiştirilen boğazkere, şiraz ve gamay üzümlerinden üretiliyor. Sekiz ay boyunca 225 litrelik Fransız meşe fıçılarda bekletiliyor. Gövdeli, güçlü ve meyvemsi... Kırmızı böğürtlen, mürdüm eriği, ahududu ve füme aromalarını çağrıştırıyor. 2004’te Fransa’da Challenge International du Vin yarışmasında bronz madalya kazandı. Yanında sade, isli, baharatlı peynirler, ızgara kırmızı etler, kebaplar, fırında ve domates soslu beyaz etler, kıymalı börekler, pideler, pizzalar, etli ve mantarlı makarnalar, bakliyatlar yiyebilirsiniz.

Haberin Devamı

KAVAKLIDERE ÇANKAYA
Üç üzüm bir şişede

Narince, Emir ve Sultaniye üzümlerinden üretiliyor. Açık parlak sarı rengi var. Ağızda canlı, diri asiditeye sahip, meyveli ve aromaları kalıcı bir tat bırakıyor. Izgara balık, deniz mahsullü salatalar, ızgara tavuk, domates soslu makarnalar ve taze peynir çeşitleri ile iyi uyum sağlıyor. Şarabı, 6-8°C’de servis edebilirsiniz.

KAVAKLIDERE VİN-ART
Zengin ve kalıcı aroma

Vin-Art Kavaklıdere şarapları, Ege’de yetiştirilen Kalecik karası ve şiraz üzümlerinden elde ediliyor. Koyu vişne rengine sahip. Ağızda zengin ve kalıcı aromalara sahip, derin, yumuşak, dengeli ve uzun bir tat bırakıyor. Brüksel’de 2008’de Concours Mondial de Bruxelles gümüş madalya ve Fransa’da 2007’de Vinalies Internationales gümüş madalya kazandı. 2008’de dünyaca ünlü şarap dergisi Decanter’den ödül almaya hak kazandı. Yanında porçini mantarlı risotto, krema ve hafif baharat soslu kırmızı et ve tavuk yemekleri, güveç etler, lazanya yenmesi tavsiye ediliyor.

Haberin Devamı

DLC ÖKÜZGÖZÜ
Meşe fıçıda 4 ay

Elazığ ve Malatya yöresi öküzgözü üzümlerinden üretiliyor. Dört ay meşe fıçılarda bekletiliyor. Bu sayede özgünlüğünden hiçbir şey kaybetmeden son derece kolay içimli, yuvarlak, dengeli ve dolgun bir yapıya kavuşuyor. Olgun vişne, yaban mersini, pekmez ve karamel aromalarını çağrıştırıyor. Yanında sade, isli, baharatlı peynirler, pizzalar, etli ve mantarlı makarnalar, kıymalı börekler, soslu fırında kırmızı et yemekleri, av etleri, ızgara kırmızı etler, sıcak sebze yemekleri yemeniz mümkün.

SEVİLEN MAJESTİK
Yıllandırma potansiyeli var

Sevilen Majestik, Ege Bölge’sinde yetiştirilen syrah ve Kalecik karası üzümlerinden üretiliyor. Yüzde 10’u meşe fıçılarında dinlendirilmiş. Yüzde 13.7 alkol oranına sahip. 3-4 sene yıllandırılabilir. Makarnalar, peynir çeşitleri, sade bonfile, kuzu şiş gibi yemeklerle içilmesi tavsiye ediliyor. İdeal servis ısısı 18 derece.

Haberin Devamı

DİREN NARİNCE
Tokat’ın güçlü beyazı

Diren’in Tokat’taki bağlarında, yüzde yüz narince üzümünden üretiliyor. Bu beyaz sek şarap, güçlü ve dolgun gövdeli. Balık, tavuk, zeytinyağlı ve peynir çeşitleri ile birlikte içilmesi tavsiye ediliyor. İdeal lezzetine 8-10 derecede kavuşuyor.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!