Çeşme’nin en özel 10 lezzeti

Güncelleme Tarihi:

Çeşme’nin en özel 10 lezzeti
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 01, 2008 00:00

Çeşme’yi özel yapan sadece plajları ve eğlence makanları değil. Lezzetleri, Ege mutfak mirasının bütün özelliklerini taşıyor. Kumru, deniz mahsulleri, balıklar, sakızlı dondurma gibi. Ama Çeşme öyle uluslararası bir yer ki, has İtalyan pizzası da yiyebilirsiniz. Kısacası, Çeşme’ye gidenlerin mutlaka tatması gereken bazı yiyecekler var.

Bu hafta jüri üyelerimize bunları sorduk. Oluşan listede, kahvaltıdan şık bir akşam yemeğine, dondurmadan pideye kadar her tür yiyecek var. Bu lezzetleri hazırlayanlar da Çeşme’nin köklü mekanları.

EN İYİ 10

1. Dost Pide’nin kıymalı pidesi

2. Kumrucu Hüseyin’in yengen kumrusu

3. Tepe Kahvesi’nde kahvaltı

4. Langusta Restoran’ın ıstakozu

5. Tuval’in dövülmemiş bonfilesi

6. Balıkçı Hasan’ın sütlü levreği

7. Beatrice’nin pizzası

8. Rumeli Pastanesi’nin dondurmaları

9. Körfez Restoran’ın deniz mahsulleri

10. İmren Lokantası’nın papaz yahnisi

DOST PİDE’NİN KIYMALI PİDESİ

Tadını zeytin ağaçları veriyor
/images/100/0x0/55eaccd3f018fbb8f8977e2d


Çeşme’de 35 yılı geride bırakan, İzmir’de Forum Bornova, Agora ve Bostanlı’da şubeleri bulunan Reşat Akbaykal’a ait Dost Pide, kıymalı pidesiyle 12 aya damgasını vuruyor. Odun fırınında hazırlanıyor; zeytin odunu is yapmadan kıymalı pideye özel bir tat veriyor. Pidede kullanılan kıyma, en fazla 180 kiloluk süt danasından elde edilen etle hazırlanıyor. Tek porsiyon 7 YTL. Dost Pide Çeşme’de yaz kış hizmet veriyor. 200 kişilik mekan 24 saat açık. TSE 9001 ve TS-7040 Belgelerine sahip. Şifne Caddesi No. 27. Ilıca Çeşme. 0232-723 20 59.

KUMRUCU HÜSEYİN’İN YENGEN KUMRUSU

Kumrunun özel formülü

Çeşme’nin meşhur kumrusunun mucitlerinden Hüseyin Pekmen’e ait Kumrucu Hüseyin, Ilıca’da 1966’dan beri hizmet veriyor. 1950’lerde ABD’li askerlere tercümanlık yaparken hamburgerle tanışan Hüseyin Pekmen, 1960’larda sandviç ekmeğinden nohut mayası, pekmez banyosu ve susamlarla kumruyu geliştirmiş. Kömür ateşinde hazırlanan, Macar salamı, ketçap ve mayonez kullanmadan, eritme peyniri, sucuk, salam, sosis ve turşuyla hazırlanan "yengen" kumru 4 YTL. Çeşme Sheraton’un karşısında da bir şubesi mevcut. Çeşme Ilıca Merkez. Telefon: 0-232-723 06 35.

TEPE KAHVESİ’NİN KAHVALTISI

Biberli kabaklı kahvaltı

Çeşme yolu üzerindeki Barbaros Urlu Köyü mevkiinde, 60 yılı geride bırakmış Tepe Kahve (Çetin’nin yeri) kahvaltılarıyla iddialı. Çetin ve Didem Tutar, burada 12 ay boyunca misafir ağırlıyor. Kahvaltı 11 çeşitten oluşuyor. Kahvaltıda kendi 5 dönüm tarlalarında yetiştirdikleri patates ve biber kabaklarını da sunuyorlar, sıcak olarak servis edilen yoğurtlu patates, biber ve kabak herkesin hoşuna gidiyor. Fiyatı 5 YTL. Kahvaltıda ekşi köy ekmeği, balıklıova kara ekmeği, ayrıca zeytinden reçele, kaymaktan domatese görkemli bir sofra hazırlanıyor. Fiyatı 10 YTL. Çeşme Yolu üzeri Barbaros Köyü Urla. 0232-772 81 91

LANGUSTA’NIN ISTAKOZU

18 metre derinden su çekiliyor


Mayıs ayında açılan Körfez Restoran’ın kardeş kuruluşu Körfez Langusta Restoran, Dalyanköy’de tek böcek satan mekan. Yedi metrelik havuza canlı olarak konulan böcekler için 570 metre uzaklıkta, 18 metre derinlikte özel bir sistemle deniz suyu çekiliyor. Mekan sahipleri ıstakozu canlı canlı havuzdan çıkarıp, kısa sürede masaya servis ettiklerini söylüyor. Istakozun kilosu 120 ile 150 YTL arası değişiyor. Izgara veya parizyen denen söğüş biçiminde servis ediliyor. Körfez Langusta Restoran tam 700 kişilik. Dalyan Mahallesi Liman Caddesi No 29/A Dalyan Çeşme. Telefon: 0232-724 70 11.

TUVAL’İN DÖVÜLMEMİŞ BONFİLESİ

200 gram yağsız dana eti


Nejat - Sema Erdoğan çiftinin ünü Türkiye sınırlarını zorlayan Alaçatı’daki restoranları Tuval, yedi yılını geride bıraktı. Dört ayrı mekanın yanı sıra Kemalpaşa Caddesi’nin kenarına konan masalarda da servis yapıyorlar. 200 kişilik mekanda yaz boyunca rezervasyonsuz yer bulmak imkansız. 12 ay hizmet veren Tuval’in işletmeciliğini Abbas Atıf Gönülşen yapıyor. Dövülmemiş bonfile (36 YTL) çok meşhur. Yağsız bonfile (dana) belli bir süre bekletiliyor, özel sosla marine ediliyor, patlıcan beğendi ve sebze garnitürüyle servis ediliyor. Özel ateşte az, orta veya çok pişiriliyor. Yeni Mecidiyeköy Mahallesi Kemalpaşa Caddesi No 94. Alaçatı. 0232-716 98 08

BALIKÇI HASAN’IN SÜTLÜ LEVREĞİ

Sosun kıvamı çok önemli


Genç işadamı Toray Altan’ın Çeşme Dalyan’daki lokantası Balıkçı Hasan’ı Seyit Çavuşoğlu işletiyor. Buranın sütlü levreği bayağı ünlü. İşte hazırlanışı: Karaburun ve Foça’dan çıkarılan deniz levreği haşlandıktan sonra beşamal sosun üzerine dökülüyor. Kaşar peyniri, karides ve tereyağıyla fırınlanıyor ve sunuluyor. Genelde dört kişi için bir kilo olarak güveçte hazırlanıyor. Tek kişi için 300 gram olarak servis ediliyor. Sosun kıvamı çok önemli. Kışın 70, yazın 220 kişi kapasiteye sahip Balıkçı Hasan’ın İstanbul’da da bir şubesi mevcut. Dalyan Mahallesi Liman Caddesi No. 2 Dalyanköy- Çeşme. Telefon: 0232-724 02 02.

BEATRİCE’NİN PİZZASI

Her şey İtalyan usulü


Bolognalı Beatrice Dilallo ile Hırvat eşi Darko’nun Alaçatı’da iki yıl önce açtıkları Beatrice Ristorante, bu yıl Barbaros Sokak’taki bahçeli yeni yerine geçti. Türkiye’de yedinci yıllarını geride bırakan karı-koca şefler, beş yıl Ankara ve İzmir’de Mezzaluna restoranlarında çalıştı, sonra kendi mekanlarını açtı. Yazları Alaçatı’da kışları İstanbul’da Getto’da hizmet veren Beatrice Ristorante’nin mönüsü tam bir İtalyan. Mönüde 7 pizza var. Pizzaları Hırvat Darko hazırlıyor. Odun ateşinde pişiriliyor. Hamur asla merdaneyle açılmıyor. İtalya’dan soyulmuş domates getiriliyor. 7 çeşit pizzanın fiyatı 20-27 YTL arasında değişiyor. Beatrice Ristorante’de ayrıca salata, makarna, et yemekleri ve tatlılar bulunuyor. 19.00 ile 01.00 arasında açık. Kemalpaşa Caddesi Barbaros Sokak No. 4 Alaçatı. Telefon: 0-232-716 70 40.

RUMELİ PASTANESİ’NİN DONDURMASI

Sakızlı dondurmanın doğum yeri


1945’ten beri Çeşme Çarşısı’ndae hizmet veren Rumeli Pastanesi, sakızlı dondurmanın doğduğu yer olarak biliniyor. Mersin kardeşlerin sahibi olduğu Rumeli Pastanesi’nde yönetim artık dördüncü kuşakta. 20 çeşit dondurma her zaman hazır. Pastane, aileye ait Ovacık’taki 250 ağaçtan, katkısız ve doğal olarak olarak elde edilen sakızı kullanarak yaptığı sakızlı dondurmasıyla tanınıyor. Ayrıca turunç, incir, bergamut, Antep fıstığı, ceviz, limon kabuğu reçelleri de satılıyor. Dondurmanın kilosu 20, külah ise 2 YTL. 450 gramlık reçeller ise 7 YTL. Rumeli Pastanesi’nde sakızlı muhallebi de yapılıyor. Bu yıl da damla sakızlı kurabiye, kuru kahve, baklava satışına başlamışlar. İnkilap Caddesi No 46 Çeşme İzmir. 0232-712 67 59.

KÖRFEZ RESTORAN’IN DENİZ ÜRÜNLERİ

Deniz mahsulleriyle kokoreç


Balıkçılarıyla ünlü Dalyanköy’deki en ünlü restoranlardan biri olan Körfez, 25 yılı geride bıraktı. Bu kış boyunca kapalıydı, o süre içinde yeniden dekore edildi. Körfez Restoran’ın mutfağı 18 yıldır Osman Akıncı’nın yönetiminde. Kışın 200, yazın ise 400 kişi oturma kapasitesine sahip mekanda tüm deniz mahsulleri mevcut: Ahtapot, kalamar, tereyağında karides, sütlü, tuzda balık, kalamar dolması. Deniz mahsulleri kokoreçi özel olarak hazırlanıyor. 20 çeşit mezesi var. Adres: Dalyan Mahallesi Liman Caddesi No. 151 Dalyan Çeşme. Telefon: 0232-724 79 47.

İMREN’İN PAPAZ YAHNİSİ

İzmir’den tutkunları var


Kadagan kardeşlerin sahibi olduğu Çeşme Çarşısı’nın içindeki İmren Lokantası, bütün Türkiye’den lezzet peşinde koşanların bildiği bir adres. 12 ay açık, bahçesi ve salonuyla 140 kişiye hizmet veriyor. Öğlen 12.00’de başlayan servis 23.00’de sona eriyor. Her gün 9 zeytinyağlı, 15 etli yemek hazırlıyorlar. Papaz Yahnisi, eylül ile nisan ayları arasında mönüde bulunuyor. Arpacık soğanının etle kavrulmasıyla hazırlanan salça, su ve baharatla karıştırılıyor. Bu yemeğin İzmir’den bile özel tutkunları var. Papaz Yahnisi’nin tabağı 7.5 YTL. Adres: İnkilap Caddesi No. 6/A Çeşme İzmir. Telefon: 0232-712 76 20.

DÜZELTME: Geçtiğimiz hafta "Karadeniz’in En İyi 10 Kasabası"ndan biri seçilen Safranbolu’nun bağlı olduğu il için Karabük yerine yanlışlıkla Kastamonu yazılmıştır. Düzeltir, özür dileriz.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!