01 Ağustos 2014 Cuma 06:46


  • Üye girişi
  • Benim Sayfam
  • Üye Ol Hürriyet      Dünyası’na Katıl!
  • BUGÜNKÜ HÜRRİYET e-gazete
  • Yazarlar
  • Hava Durumu
  • English
  • HABER
  • Gündem
  • Ekonomi
  • Magazin
  • Spor
  • Dünya
  • Piyasanet
  • Strateji
  • Euractiv
  • YAŞAM
  • Sağlık
  • Teknoloji
  • Kültür Sanat   
  • Sinema / Fragman
  • Astroloji
  • Tv Rehberi
  • Anneyiz.biz
  • En İyi On
  • MULTİMEDYA
  • Foto
  • Video
  • Foto Analiz
  • İNTERAKTİF
  • At Yarışı Sonuçları
  • Canlı Maç Sonuçları
  • Sen de Yolla
  • Bumerang
  • Yazarkafe
  • Sosyal İlanlar
  • Haber Alarmı
  • Hürriyet Mobil
  • Ekran Koruyucu
  • Hürriyet Mind
  • EĞLENCE
  • Bilgi Yarışması
  • Top Nerede?
  • İLANLAR
  • Yenibiris.com
  • Hürriyet Emlak
  • Hürriyet Oto
  • Seri İlan
  • İş Rehberi
  • BUGÜN TVDE NE VAR
    HÜRRİYET EKLER
  • Kelebek
  • Ankara
  • Ege
  • Cumartesi
  • Pazar
  • Seyahat
  • Otoyaşam
  • Hürriyet İK
  • Tatil
  • KURUMSAL
  • Hürriyet Kurumsal
  • Hürriyet Almanya
  • Hürriyet USA
  • Okur Temsilcisi
  • Reklam
  • Bize Ulaşın
  • ANA SAYFAM YAP
  • FAVORİLERİME EKLE
  • Untitled Page
    ŞANS OYUNLARI
    SAYISAL LOTO
    31/12/2011
    2 -8-25-27-30-47
    ŞANS TOPU
    12/02/2013
    4 -5-14-18-30-3
    SÜPER LOTO
    20/12/2012
    19 -23-26-28-36-49
  • UNICEF Kartları ve
  • Hediyelikler
     Cuma
    9 Haziran 2006
    Türkiye’nin en iyi 10 zeytinyağı



    Derler ki, cenette iki ağaç vardır; incir ve zeytin. İncir gerçek, zeytin ise hayat ağacıdır. Yunan mitolojisine göre tanrılar zeytin ağacının altında doğar. Yunanistan’da 3 bin yıl önce zeytin ağacını kesmenin cezası ölümdü. Anadolu topraklarında yaşayan insanların sofralarında zeytin ve zeytinyağı, en eski çağlardan beri kullanılıyor.

    Geçtiğimiz yıllarda Ege bölgesinde, antik çağlara tarihlenen zeytinyağı işlikleri bulundu. Bugün bir sektör olarak zeytinyağı, markalaşma yolunda. Aynı marka altında farklı tip zeytinyağları çoğalıyor, çeşitleniyor. Market raflarında tatları kadar ambalajları da güzel zeytinyağı şişeleri eskiye oranla daha fazla yer kaplıyor. Biz de bu hafta jüri üyelerimize Türkiye’nin en iyi zeytinyağlarını sorduk. Onlar tercihlerini birden beşe kadar sıraladılar. Biz de jürinin oylarına göre bir ilk 10 sıralaması yaptık. Bazıları eşit oy aldığından aynı sırayı paylaştı. Adı anılan ama listeye giremeyen zeytinyağlarını da bu sayfada görebilirsiniz.

    EN İYİ 10

    1. Kristal Natürel Sızma

    2. Tariş Organik Sızma

    3. Mehmet Cömert Sızma

    4. Z Organik Sızma

    5. Komili Soğuk Sıkma

    5. Ne Extra Oleas Çakalya

    6. Tariş Eskisi Gibi

    7. Laleli Organik Sızma

    8. Has Ada Sızma

    9. Alyattes Organik Sızma

    10. Kırlangıç Naturel Sızma

    KRİSTAL NATÜREL SIZMA

    Tam bir aile şirketi

    Kristal markası, piyasaya 1945’te Antony Micaleff yöneticiliğinde çıktı. Firmayı şu anda Micaleff Ailesi’nin üçüncü kuşağından Noel Micaleff yönetiyor. Kristal zeytinyağları, Kuzey Ege (Ayvalık ve yöresi) zeytinlerinden yapılıyor. Firmanın Ayvalık’ta bulunan tesislerinde üretilen zeytinyağlarının azami asit oranı 0.8. Şirket bünyesinde yetişmiş özel tat uzmanları tadıyor, kokusunun ve tadının aynı kalması için çalışıyor. Sıcak-soğuk bütün yemeklerin hazırlanmasında ve çiğ olarak tüketilmek üzere öneriliyor. Cam şişe ve teneke kutunun kullanıldığı, farklı ebatlarda sekiz çeşit ambalajda piyasaya sürülüyor. 1 litrelik cam şişe ve teneke kutu 8.43 YTL. Ulusal zincir marketlerde, yerel marketlerde, toptancılarda ve bölge satış müdürlüklerinde bulabilirsiniz.

    TARİŞORGANİKSIZMA

    Organik zeytinlerden yapılıyor

    2000’den beri piyasada. Çanakkale Küçükkuyu yöresinde yetiştirilen organik zeytinlerden yapılıyor. Organik natürel sızma zeytinyağı, organik natürel birinci zeytinyağı ve organik natürel ikinci zeytinyağı olmak üzere üç çeşitte kontuni sistemle üretiliyor. Asit değeri 0.3-1 arasında değişiyor. Taze yeşil zeytin tadı ve kokusu, hafif genizde yakıcılığı öne çıkıyor. Soğuk tüketilmesi, özellikle salatalar, mezeler, zeytinyağlılarla kullanılması tavsiye ediliyor. İki farklı tasarımda, 500 ml’lik siyah şişede ve 500 ml’lik seramik şişede satılıyor. Fiyatı 13-14 YTL arasında. Tariş’in Ta-Ze (Konak Pier, Suadiye, Çeşme, Chicago/ABD, Montreal/Kanada) mağazalarında, zincir marketlerde ve şirketin 33 kooperatifinin satış mağazalarında bulabilirsiniz.

    MEHMET CÖMERT SIZMA

    Sadece telefon siparişiyle

    Markaya kendi ismini veren Mehmet Cömert, 1993’ten beri zeytinyağı işini yürütüyor. Cömert’in ailesi, eski zeytincilerden. M.Cömert zeytinyağının ilk ortaya çıkışı da 1703 yılına kadar gidiyor. Firma, yağ yapımında kendi yetiştirdiği Ayvalık zeytinlerini kullanıyor. Zeytin toplandıktan en geç 8 saat sonra yağ haline getiriliyor. Firma zeytinyağını kontuni sistemle üretiyor. Böylece çok daha uzun ömürlü, çeşni değerini ve aromasını koruyan yağlar elde ediyorlar. Asit oranı 0.3 ve 1 arasında. Meyvemsi ve otsu bir tadı var. Rengi yeşilimtırak sarı. Raflarda bulunmuyor, telefon siparişiyle satılıyor. Litre fiyatı 10 YTL. 5 lt’lik tenekeler halinde hazırlanıyor. Özel siparişle daha küçük hacimlerde şişe yapılıyor. Tel: (266) 312 20 49 www.mehmetcomert.net

    Z ORGANİK SIZMA (SALİH MADRA)

    Günde 9 ton üretiliyor

    Madra Ailesi 3 nesildir zeytinyağı üretimi ve ticareti ile uğraşıyor. Şu anda firma, Salih ve Sezai Madra tarafından yönetiliyor. Markanın adı Z, üretici şirketlerinin adı Ayvalık Gıda Ltd. Şirketi. Günlük zeytin işleme kapasitesi 45 ton. Bu da 8-9 ton zeytinyağı üretimi anlamına geliyor. Firma yağ üretiminde tamamına yakın bir oranda kendi yetiştirdiği zeytinleri kullanıyor. Asit oranı 0.5 ve 0.7 arası. Üç formda ürün var: Filtre edilmemiş şişe 750 ml, filtre edilmemiş teneke 5 litre, filtre edilmiş teneke 5 litre. Yağın tadı zeytini çağrıştırıyor. Litresi 9 YTL. Telefon ve internetten sipariş yoluyla satılıyor. Çiğ kullanılması tavsiye ediliyor. Salatalarda, zeytinyağlılarda ve yemek öncesi ekmekle yenmesi iyi sonuç veriyor. www.zeytinyagci.com

    KOMİLİ SOĞUK SIKMA

    Elle toplanan zeytinler

    Komili’nin 1878’de, Midilli’nin Komi köyünde, Komili Hasan’ın kurduğu işletmeyle başlayan macerası bugün, Ayvalık’taki tesislerinde Unilever bünyesinde devam ediyor. Komili Sızma, Komili Riviera, Halis Ege, Taş Baskı, İlk Hasat, 0.3, Soğuk Sıkma (Cold Pressed) ve Köy Sızması adlı sekiz alt markası var. Soğuk Sıkma, zeytin ağacının üzerinden elle toplanan olgun zeytinlerin, bekletilmeden aynı gün ezilip hamur haline getirilmesiyle elde edilen, düşük asitli bir sızma. Soğuk su kullanılarak sıkılmış olması nedeniyle aroma ve lezzet kayıpları en düşük seviyede. Özellikle yağın kendine özgü hafif yakarlığı, aranılan bir özellik. 500 ml ambalajda satılıyor. Fiyatı 13-15 YTL arasında değişiyor. Tüm marketlerden ve alışveriş noktalarından ulaşmak mümkün. Her türlü yemek ve salatalarda kullanımı tavsiye ediliyor.

    NE EXTRA OLEAS ÇAKALYA

    Taze meyve tadı var

    Ne Extra Oleas, Latince’de "Sadece Zeytin" anlamına geliyor. Şirketin sahibi Özer Ergül. Çakalya 022 Sızma zeytinyağı, Ayvalık’ın 4 km. kuzeydoğusundaki Çakalya’da bulunan zeytin bahçelerinin ürünü. Erken hasat zeytinler dalından elle toplanıyor. Soğuk sıkma yöntemiyle sınırlı sayıda zeytinyağı üretiliyor. Kokusu taze meyve, taze yaprak ve yeşil domatesi çağrıştırıyor. Yumuşak, hafif yakıcı ve meyvemsi bir tadı var. Rengi parlak sarımsı yeşil. Serbest yağ asidi 0.22. Makarna soslarına, salatalara, taze peynir ve deniz mahsullerinin üzerine tavsiye ediliyor. Bu yıl Zürih’te Uluslararası Zeytinyağı Ödülü aldı. Fiyatı 22 YTL.

    TARİŞ ESKİSİ GİBİ

    Geleneksel yöntemler

    Eskisi Gibi, Taş Kırma Sulu Baskı Natürel Sızma Zeytinyağı, Tariş’in Altınoluk Kooperatifi tesislerinde üretiliyor. Zeytinler bekletilmeden granit taş değirmenlerde eziliyor ve zeytin hamuru (soğuk sıkma) 28 dereceden düşük ısıda su ile çuvallarda presleniyor. Geleneksel yöntemlerle elde edilen bu yağ, yumuşak bir lezzete ve koyu sarıya giden bir renge sahip. Hafif aroma ve çimen kokusuna sahip. Tadı yumşak ve tatlımsı. Acılık ve yakıcılık özelliği yok. En çok yüzde 0.8 dolum asitli. Doğal olarak E vitamini içeriyor. 500 ml’lik ambalajlarda satılıyor. Piyasaya ilk kez 2003’te çıktı. Ta-Ze zeytinyağı butiklerinde, www.tariszeytin.com.tr sanal mağazada, büyük süpermerket zincirlerinde bulabilirsiniz. Fiyatı 25.90 YTL.

    LALELİ ORGANİK SIZMA

    Tadı damakta kalıcı

    Taylıeli Zeytin ve Zeytinyağı İşletmesi, Burhaniye’de 1998’de Yahya Laleli tarafından kuruldu. Yönetimde şu anda oğlu Mehmet Laleli var. Aile 30 yıldır zeytinyağı işinde. Sadece kendi ağaçlarından, kendi tesislerinde üretim yapıyorlar. Laleli Organik, 2004-2005 sezonundan beri piyasada. Küçükkuyu-Ayvacık bölgesinde, Şeytan, Tulumcu, Çam, Sazlı bayırları ile Kürsü Dikmeliği gibi dik yamaçlarda yer alan ağaçların zeytinlerinden elde ediliyor. Asit düzeyi maksimum yüzde 0.65. Genizde yakıcılığı yüksek, yeşil meyve aromalı ve hafif meyve tadında, ağızda yağlı his bırakmayan, tadının etkisi uzun süreli olan iştah açıcı bir zeytinyağı. Çiğ olarak tüketilmesi tavsiye ediliyor. Yemek öncesi iştah açıcı olarak ekmek, salata veya peynirle tüketilmesi veya pişmiş yemeklerin üzerine ilave edilmesi daha iyi sonuçlar veriyor. 500 ml’lik şişenin fiyatı 16 YTL. İstanbul Bebek ve Ankara’da satış merkezleri var. www.zeytinim.com

    HAS ADA SIZMA

    Badem ve çağla kokuyor

    Has Ada markası 13 senedir piyasada. Sahibi Hasan Gülören. 40 senedir zeytinyağı işiyle uğraşıyor. Sadece siparişle satılıyor. Cunda Adası ve Ayvalık’ta kendi zeytinliklerinde yetişen zeytinlerden üretim yapıyorlar. Firma, 1 asidin altında yağlar üretiyor. Taş baskı yöntemini kullanıyorlar. Kokusu badem ve çağla ağaçlarını anımsatıyor. Sadece ağaçların üstündeki zeytinler kullanılıyor. Yemeklerde, salatalarda ve tatlı yapımında kullanılması öneriliyor. 0,5 litre plastik ve cam şişe, 1 litre plastik ve cam şişe, 2 litre plastik şişe ve teneke kutu, 5 lt’lik ve 10 lt’lik teneke kutu şeklinde satılıyor. Litre fiyatı 8 YTL.

    ALYATTES ORGANİK SIZMA

    Zeytinyağı kulübü kurmuşlar

    Manisa’daki Alyattes Organik Tarım Çiftliği’nin kurucusu Reşat Akkan. İşletme, sadece kendi üretimi olan zeytinlerden elde edilen organik zeytinyağını üretiyor. İlk zeytin fidanları 2001’de dikilmiş. Zeytin hasadı elle yapılıyor. Yere düşmüş taneler kesinlikle üretime alınmıyor. Alyattes organik çiftliğinin zeytinyağları, sofralık zeytinlerin eylül sonunda erken hasatıyla elde ediliyor. Zeytuni yeşil renkte, berrak, yoğun meyve ve kekik aromalı bir zeytinyağı. Düşük asit ve peroksit seviyesi var. 1.5 litresi 36 YTL. Şişeler İtalya’dan ithal. Alyattes Zeytin ve Zeytinyağı Kulübü tarafından evlere siparişle gönderiliyor. Tel: (216) 302 45 72 www.alyattes.com/

    KIRLANGIÇ NATÜREL SIZMA

    Tüm marketlerde bulabilirsiniz

    1953 yılında Akhisar’da bir aile şirketi kimliği ile doğan Kırlangıç, 2001 yılından beri Anadolu Grubu bünyesinde. Sızma zeytinyağı olarak dört alt markası bulunuyor. Kırlangıç Gourmet, Kırlangıç Çökeltme, Kırlangıç Selection, Kırlangıç 0.5 asit özel üretim. Listemize giren Kırlangıç Natürel Sızma, Ayvalık yöresinin seçilmiş zeytinlerinden sıkılarak üretiliyor. Maksimum yüzde 0.8 asit oranı ile kahvaltı, soğuk yemekler, salatalar ve mezelerde kullanılması tavsiye ediliyor. 500 ml. cam şişe ambalajı 6.5 YTL. 1 ve 2 litrelik pet şişe, 5 litrelik teneke ambalajı da var. Türkiye genelindeki ulusal zincir mağazalarda ve bütün marketlerde bulmak mümkün.



    arkadaşıma yolla yazıcı için
    Yorumlarınızı Yazınız
    Bu haber hakkında henüz yorum yok
    Diğer Haberler
    En Beğendiğiniz 10 Haber
    height=8
    Lütfen bu haberi değerlendiriniz...
    height=6
    Beğenmedim    1   |  2   |  3   |  4   |  5     Beğendim
    height=6
    Emlak
    Satılık İş Hanı Katı
    İstanbul / Kozyatağı
    1.100.000 TL
    KOZYATAĞI PLAZALAR BÖLGESİ SATILIK
              Vuslat Doğan      Tüm Haberler
      Hürriyet Kurumsal Hürriyet USA Hürriyet Avrupa Hürriyet Emlak Yenibiris.com Anneyiz.biz Hürriyet Oto İddaa Oyna Avrupa Birliği DYH