Çocuğunuza kabus yaşatmayın

Güncelleme Tarihi:

Çocuğunuza kabus yaşatmayın
Oluşturulma Tarihi: Şubat 17, 2000 00:00

Haberin Devamı

5 - 7 yaş arasındaki her 100 çocuktan 15'i altını ıslatıyor. Uzmanlar tedavi edilmeyen çocukların psikolojik açıdan büyük zarar gördüğünü söylüyor.

Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Biyofizik Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İlhami Demirel, 5-7 yaşındaki çocukların yüzde 15’inin altını ıslattığını bildirdi.

Prof. Dr. Demirel, çocukların yüzde 5’inde altını ıslatma sorununun, bel açıklığı, idrar yolları enfeksiyonları, mesane ve idrar yollarının anatomik veya fizyonomik anomalileri, yetersiz zeka gelişimi, diyabet ve benzeri rahatsızlıklara bağlı olarak ortaya çıktığını söyledi.

Hastalığın, geri kalan yüzde 95’te genetik, psikolojik, üriner sistem kontrol mekanizmasında gelişim gecikmesi ve uyku bozukluğuna bağlı olarak ortaya çıktığını kaydeden Prof. Dr. Demirel, ’’Her yaş grubunda altını ıslatan çocukların yüzde 15’i kendiliğinden iyileşirken, bu oran 12 yaştakilerde yüzde 3’lere gerilemektedir. Yetişkinlerde ise yüzde birin altında olduğu bilinmektedir’’ diye konuştu.

Altını ıslatan çocukların tedavi edilmemelerinin her açıdan sakıncalı olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Demirel, ’’Çünkü tedavi edilmeyen çocuklar, hastalığın yıkıcı, küçük düşürücü, toplumdan ve okuldan uzaklaştırıcı etkilerinden büyük zarar görürler’’ dedi.

Özgüvenini zedeliyor

Altını ıslatan çocuklarda her şeyden önce kendine güven duygusunun azaldığını ve bunun sonucunda ruh sağlığının bozulduğunu belirten Prof. Dr. Demirel, bazı ailelerin bu durumdaki çocuklara anlayışla yaklaşmamasının onarılması güç sorunlar doğurabileceği uyarısında bulundu.

Bedensel sorunlar nedeniyle altını ıslatan çocuklara uygun ilaç tedavisi veya cerrahi müdahale öneren Prof. Dr. Demirel, bunun dışındaki sorunlarda ise psikiyatrik veya şartlandırma yöntemiyle çözüm bulunabileceğini sözlerine ekledi. (A.A.)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!