Çocuğa ölüm tuzağı

Güncelleme Tarihi:

Çocuğa ölüm tuzağı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 20, 2000 00:00

Haberin Devamı

Ortada bırakılan tuzruhu, deterjan, çamaşırsuyu gibi temizlik malzemeleri çocukların hayatını tehdit ediyor. Son bir ayda sadece Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi'ne bu maddeleri içen ve yemek boruları yanan yedi çocuk getirildi.

EVLERDE temizlikte kullanılan, çamaşır suyu, bulaşık deterjanı ve parlatıcısı, yağ çözücüler, tuzruhu, kireç çözücü, halı deterjanı, lavabo açar benzeri, çoğu sıvı maddeleri içen çocukların yemek borusu ve bazen de midelerinde ağır yanıklar meydana geliyor. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Daver Yeker, son bir ay içinde bu maddeleri içerek yemek boruları yanan 7 çocuğa müdahale ettiklerini belirttti. Prof. Dr. Yeker, üretici firma ve ailelere önlem almaları çağrısında bulundu.

Firmalar önlem almalı

Son bir yılda 34 çocuğun kliniklerine benzer sorunlarla getirildiğini söyleyen Prof. Dr. Yeker, sayının giderek arttığını vurguladı. Asit veya baz maddeler içeren temizleme malzemelerini içen çocukların yemek borularında ve zaman zaman midelerinde ciddi, bazen ölümcül yanıklar oluştuğunu anlatan Prof. Dr. Yeker, şunları söyledi:

‘‘Maddelerin bir kısmı büyük firmalar tarafından üretiliyor ve sürekli reklamı yapılıyor. Çok yaygın ve bilinçsizce kullanılıyor. Büyük firmalar bu ürünlerinin üzerlerine çocuklar tarafından çekici olabilecek çok renkli bir takım etiketler yapıştırıyorlar. Bu etiketlerin önüne geçmek lazım. Kapakların sadece erişkin tarafından açılabilmesini sağlamak gerekiyor.’’

Küçük atölyelerde üretilen, isimsiz, açık ve kiloyla satılan temizlik maddelerinin de tehlikeli olduğunu söyleyen Prof. Dr. Yeker, bunların meşrubat ve su şişelerinde satıldığını, çocukların da aldanarak içtiğini söyledi. Ailelerin de daha dikkatli davranması gerektiğini belirten Prof. Dr. Yeker, bu tür maddelerin çocukların ulaşamayacağı yerlerde saklanması gerektiğini vurguladı.

Temizlik maddelerini az içenlerde 1, 2, ve 3'üncü derece, çok içenlerde ise ciddi yanıklar oluştuğunu anlatan Prof. Dr. Yeker, ‘‘Yemek borusu büzüştüğü için incecik bir hal alıyor. Buradan sıvılar veya katı gıdalar geçmediği için beslenme duruyor. Yemek borusunun genişletilmesi için çok uzun bir tedaviye ihtiyaç duyuluyor’’ dedi. Yemek borusunda yanmaya bağlı meydana gelen darlıkları genişletmek için anestezi altında balon tedavisi uyguladıklarını anlatan Prof. Dr. Yeker, ‘‘Bu ameliyatlar fevkalade masraflı ve riskli. Bir ameliyatın maliyeti 250 milyon lirayı geçiyor. Bazen bunlarla uğraşmaktan ciddi ameliyatları bile ertelemek zorunda kalıyoruz’’ dedi.

Kusturmayın, su içirmeyin

Asit ve baz içeren maddelerin mutlaka çocuktan uzakta tutulması gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Yeker, ‘‘Çocuklar bunları içtiğinde aileler yanlış girişimlerle yanıkları ilerletiyor. Çocuklar asla kusturulmamalı. Çünkü yakıcı madde tekrar geriye çıkarıldığı için yeni yanıklara yol açıyor. Su ve benzeri şeyler de içirilmemeli. Çünkü yanık daha geniş sahaya yayılıyor. En doğrusu derhal bir sağlık kuruluşuna başvurmak’’ dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!