Cezmi Or heyecanı başlıyor

Güncelleme Tarihi:

Cezmi Or heyecanı başlıyor
Oluşturulma Tarihi: Haziran 10, 2011 10:20

Atletizmin yıldızlarının yarışacağı 66. Cezmi Or Kupası, yarın İstanbul'da başlıyor.

1921-1945 yılları arasında yaşamış, 100 ve 200 metrelerde Türkiye rekortmeni milli atlet Cezmi Or'un anısına düzenlenen kupa, ENKA Sadi Gülçelik Spor Sitesi'nde düzenlenecek. Türkiye'nin, Avrupa Atletizm Birliği (EAA) onayına sahip tek pist yarışması “EAA Permit” 66. Cezmi Or Kupası, dünya çapında ün yapmış birçok atletin mücadelesine sahne olacak.

Türkiye'den 24 bayan, 25 erkek sporcunun yarışacağı kupada, özellikle erkekler 100 metre mücadelesine, atletizmseverlerin ilgisi büyük olacak. Dünya rekortmeni Jamaikalı sprinter Bolt'tan sonra 200 metrenin en hızlı atleti olan ve iki ay önce Türk vatandaşlığına geçen Azeri asıllı Ramil Guliyev, elinde bulundurduğu yarışma rekorunu İngiliz Dwain Chambers'a kaptırmamak için kupada ter dökecek. Yarışmaya iyi hazırlanan Guliyev'in, 10.08'lik yarışma rekorunu koruyup, daha iyi derece elde etmek istediği belirtiliyor. Chambers, geçen yıl 10.18'lik zamanıyla birinci olmuş, ancak Guliyev'in rekoruna ulaşamamıştı. 100 metre mücadelesinde, İngiliz Marlon Devonish, Bahamalı Adrian Griffith ve Faslı Aziz Ouhadi de favori atletler arasında bulunuyor.

GÜLLECİLERİN DÜELLOSU

6. Cezmi Or Kupası, iki bayan güllecinin de büyük çekişmesine sahne olacak. En iyi derecesi 20.07 metre olan, Paris-2011'de Avrupa salon şampiyonu olan Rus Anna Avdeeva ile Kuzey Amerika rekortmeni Jillian Camarena-Williams da hafta sonu kozlarını paylaşacak. Bu yıl 19.87'lik atışıyla yedinci ABD salon şampiyonluğuna ulaşan rekortmen gülleci Camarena-Williams'ın açık sahadaki en iyi derece ise 19.50. Bayanlar gülle atmada yarışma rekoru, 18.59 metreyle Rumen Elena Hila'ya ait.

SAINT LUCIA'DAN İLK KEZ BİR ATLET YARIŞACAK

Cezmi Or Kupası'nın 66 yıllık tarihinde yarışmalara ilk kez Saint Lucia'dan bir atlet katılacak. Kıtalararası Kupa'da geçen yıl üçüncü olan bayan yüksekçi Levern Spencer, İstanbul'da en yükseğe atlamaya çalışacak. Doğu Karayip Denizi'nde 175 bin nüfuslu adanın atletizmdeki gururu Spencer, adasını olimpiyatlarda temsil eden 6 atletten biri. Orta Amerika ve Karayipler Şampiyonası'nda 5 kez altın madalyaya ulaşan 27 yaşındaki yüksekçi, geçen yıl en iyi derecesi 1.98 metreye ulaştı. Spencer, İstanbul'da aralarında 1.98 ile yarışma rekorunu elinde tutan Bulgar Venelina Veneva-Mateeva'nın da bulunduğu rakipleriyle mücadele edecek.

Kupada, bu yıl Çek Cumhuriyeti'nin Ostrava kentinde düzenlenecek Avrupa 23 Yaşaltı Şampiyonası'nda yüksek atlamada madalya adayı olan 1990 doğumlu üç atleti de buluşturacak. Avrupa şampiyonası finalisti milli atlet Burcu Ayhan (1.92), Ukrayna'nın 21 yaşındaki yıldızı Oksana Okuneva (1.94) ve Hırvat Ana Simic (1.92), 14-17 Temmuz günleri Ostrava'da yapılacak şampiyona öncesinde İstanbul'da sınav verecek.

YARIŞ KATEGORİLERİ

Cezmi Or Kupası'nda bayanlar 400 metre, 1500 metre, 100 metre engelli, 400 metre engelli, uzun atlama, yüksek atlama, gülle atma ve 800 metre (23 yaş altı) yarışları, erkeklerde ise 100 metre, 200 metre, 5000 metre, uzun atlama, cirit atma, 1500 metre (23 yaş altı) yarışları yapılacak.

Büyük erkekler ve büyük bayanlarda ilk 3'e giren atletlere 700'er, 500'er ve 300'er avro, 23 yaş altında kürsüye çıkan sporculara ise 500'er, 300'er ve 200'er avro para ödülü dağıtılacak. Yarışma rekoru kıran sporcular ise 300 avronun sahibi olacak.

MİLLİ TAKIM KAFİLESİ

66. Cezmi Or Kupası'nda yarışacak milli takım şu isimlerden oluşuyor:

Bayanlar:
Meliz Redif (KKTC), Pınar Saka (İstanbul), Özge Gürler (İzmir), Birsen Engin (İstanbul), Esen Kızıldağ (Mersin), Nevin Yanıt (Mersin), Dudu Karakaya (Kayseri), Tuğba Karakaya (Kayseri), Sultan Haydar (İstanbul), Fadime Suna (Eskişehir), Binnaz Uslu (Ankara), Esin Bahar Dölek (Mersin), Elif Karabulut (Kütahya), Meliha Erdoğan (Ankara), Merve Aydın (İstanbul), Sema Aydemir (İstanbul), Nagihan Karadere (Erzurum), Pınar Aday (İzmir), Emel Güngör (Eskişehir), Mukadder Ulusoy (İzmir), Serpil Koçak (Bursa), Candeğer Oğuz (İzmir), Burcu Ayhan (Mersin), Emel Dereli (Zonguldak)

Erkekler:
İzzet Safer (Ankara), Ramil Guliev (İstanbul), Sezai Özkaya (İstanbul), Yiğitcan Hekimoğlu (KKTC), İsmail Aslan (Ankara), Aykut Ay (İstanbul), Furkan Şen (İstanbul), Can Erdi Kara (İzmir), Halil Akkaş (Kütahya), Alper Demir (Bitlis), Vedat Günen (Ağrı), Hasan Pak (Ankara), Erdinç Ekin (Ankara), Mert Gırmalegese (İstanbul), Serdar Tamaç (İstanbul), Resul Çevik (Eskişehir), Levent Ateş(İzmir), Sait Özdemir (Tokat), Hakan Duvar (İzmir), Mustafa Akıncı (Nevşehir), Erdem Güler (İstanbul), Kaan Şencan (Bursa), Alper Kulaksız (Sivas), Ertan Nuh (İstanbul), Mustafa Tan (Mersin).
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!