Cesur ergenlerin okyanusla macerası

Güncelleme Tarihi:

Cesur ergenlerin okyanusla macerası
Oluşturulma Tarihi: Ocak 28, 2012 00:00

Yelkenliyle dünya turu yapmak, bu uğurda yalnız başına aylarca dümen tutmak gözünüze meşakkatli hatta imkansız mı görünüyor?Bir de bunu bir ergenin yaptığını düşünün. Hollandalı Laura Dekker da geçen hafta sonu henüz 16 yaşında dünya turunu tamamlayan ergen yelkenciler kervanına katıldı

Haberin Devamı

Henüz 20 yaşına bile varmadan küçük bir yelkenliyle dünya turu yapma furyasını Amerikalı Tania Aebi başlatmıştı. Aebi, babasının “üniversite öğrenimine alternatif bul” önerisiyle 1985 Mayısı’nda New York’tan yelken açtığında henüz 18 yaşındaydı. Genç kız 23 ülkeye uğrayıp 27 bin deniz mili kat ettikten sonra 1987’nin Kasım ayında yeniden New York’a döndüğünde 21 yaşındaydı. Solo dünya turu yapan ilk Amerikalı ve dünyada tamamlayan en genç yelkenci olmuştu. Birçok gence de ilham kaynağı oldu.
Denizle bebekliklerinden beri haşır neşir olmuş, küçük yaşlarda yelkenle uğraşmaya başlamış böyle birçok ergen var. Son olarak geçen hafta Hollandalı Laura Dekker hafta 16’sında bunu başardı. Üstelik dünya turuna çıkabilmek uğruna Hollanda mahkemelerinden izin kopartmak zorunda da kalmıştı. İşte Dekker’in ve ondan önce dünya turu tamamlayan cesur ergenlerin hikâyesi.

Haberin Devamı

Balinadan zor kurtuldu
JESSE MARTIN

Avustralyalı Martin 1998’in son günlerinde Melbourne’dan yol çıktığında solo dünya turu yapan en genç denizci olmayı amaçlıyordu. 10 metrelik teknesiyle dünya turunda bir tankerle çarpışmaktan son anda kurtuldu, Atlas Okyanusu’nda bir balinaya tosladı. Üstelik hiçbir limana uğramadan 11 aylık turunu 31 Ekim 1999’da tamamladığında Melbourne’de onu bu kez 20 bin kişi karşılıyordu. Turu 18’inde bitirdiği için rekoru da kıran Martin daha sonra tüm bu macerasını kitaplaştırdı. Ancak, Guinness Rekorlar Kitabı, gençlere kötü örnek oluşturduğu gerekçesiyle Martin’den sonra bu kategoriyi değerlendirmekten vazgeçti.

Korsan tehlikesi atlattı
SUNDERLAND KARDEŞLER

ABD Kaliforniya’da yaşayan Sunderland ailesi iki üyesini okyanusa yollamakla nam saldı. Önce 16 yaşındaki abi Zac 14 Haziran 2008’de Los Angeles’tan yola çıktı. 28 bin deniz mili süren macerasını 13 ay sonra yine Los Angeles’ta 17 yaşında tamamladı. Zac’in başı da seyahati boyunca teknesinin donanımındaki arızalardan ve korsan tehdidinden kurtulmadı. Ama en genç solo dünya turu rekorunu geliştirmeyi başardı. Ondan iki yıl sonra bu kez kız kardeş Abby, Los Angeles’tan yelken açtı. Ancak, dört buçuk ayın sonunda teknesi fırtınadan Hint Okyanusu’ndan battı. Bundan dolayı Sunderland ailesinin dünya turunu bir TV şovuna dönüştürme hırsı eleştiri konusu yapıldı.

Haberin Devamı

Fiziki temassız dokuz zorlu ay
MIKE PERHAM

Zac Sunderland’dan sadece 42 gün sonra 17 yaşındaki Britanyalı en genç solo dünya turu rekorunu eline geçirdi. 29 Ağustos 2009’da sona eren dokuz aylık seyahati boyunca fırtınalarla boğuşsa da Mike Perham bundan ziyade yalnızlıktan yakınıyordu. Seyahatin ardından BBC’ye “fiziki teması çok özlediğini” anlatmıştı.

Başbakanın kutladığı milli kahraman
JESSICA WATSON

16 Mayıs 2010’da Jessica Watson Sydney Limanı’na girerken teknesi ‘Ella’s Pink Lady’yi binlerce kişi karşıladı. 17 yaşına girmesine üç gün kala yedi aylık dünya turunu tamamlayan Watson, Avustralya’nın milli kahramanı haline geldi. Dönemin başbakanı Kevin Rudd’un da kutladığı Watson, 23 bin deniz millik seyahatini bir kitap ve belgesel haline getirdi. Ailesiyse bu zorlu seyahate izin vermekten dolayı eleştirildi.

Haberin Devamı

Bakanlıkla mahkemelik oldu yine de rüyasından vazgeçmedi
LAURA DEKKER

Hollandalı Laura Dekker, Yeni Zelanda açıklarında bir teknede doğmuştu. 6’sına geldiğinde tek başına dümene geçmişti bile. Kendi teknesiyle solo dünya turu yapma fikrini henüz 10 yaşında kafasına koymuştu. 14 yaşında dünya turu denemesi yapmaya hazırlandığını duyurduğunda ülkesinde engellemeyle karşılaştı. Hollanda Eğitim Bakanlığı bu yaşta bir kızın okul sırasında oturması gerektiğini söyleyerek yargıya başvurdu ve Dekker’in seyahatini uzun süre geciktirdi. Ama mahkemeler uzaktan öğrenim yoluyla bu sorunun halledileceğini belirtip izni verdi Dekker’a. Hukuki mücadelesini kazanınca geçen yıl 20 Ocak’ta Hollanda’nın St. Maarten limanından Guppy isimle teknesiyle yola çıktı. Ancak, diğer ergenlerin tersine molasız, konaklamasız bir gezi değildi bu. Özellikle teknesini onarmak, bazen uyumak ve de derslerine çalışmak için Kanarya Adaları, Panama, Galapagos Adaları, Tonga, Fiji, Bora Bora, Avustralya ve Güney Afrika’da mola verdi. Sonunda 20 Ocak 2012’de yola çıktığı St. Maarten’e dönerken 16 yaşında dünya turunu tamamlayan en genç denizci unvanının da eline geçirdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!