Çapraz nakil

Güncelleme Tarihi:

Çapraz nakil
Oluşturulma Tarihi: Ekim 30, 2005 00:00

Akdeniz Üniversitesi Organ Nakli Eğitim, Uygulama ve Araştırma Merkezi’nde ‘çapraz böbrek nakli’ gerçekleştirildi. 46 yaşındaki Mehmet Karataş, 16 yıl önce böbreğinden rahatsızlandı. 11 ay önce doğum sırasında yanlış müdahale nedeniyle böbreklerini kaybeden 36 yaşındaki Sema Erdoğan da Karataş gibi diyaliz makinesiyle yaşamını sürdürmeye başladı.

Etik Kurulu onayladı

İki hastanın sağlıklı eşleri, bir böbreklerini eşlerine vermeye razı oldu, ancak doku uyuşmazlığı bunu engelledi. İncelemeler sonunda hasta eşlere, sağlıklı eşlerden böbrek çapraz nakli yapılabileceği ortaya çıktı. Sağlık Bakanlığı Etik Kurulu da onay verdi. Böylece Mehmet Karataş’ın eşi Huriye Karataş, bir böbreğini Sema Erdoğan’a verdi. Sema Erdoğan’ın eşi Kasım Erdoğan da böbreğini Huriye Karataş’ın eşi Mehmet Karataş’a verdi.

Annem vermedi

Eşi için ‘elleri öpülecek kadın’ diyen Mehmet Karataş, ‘16 yıldır bu rahatsızlığı çekiyordum. 1 yıldır böbreklerim tamamen bitmişti. 19 aydır da diyaliz makinesine bağlıydım. Annem böbreğini bana vermezken eşim verdi. Allah razı olsun, başka ne diyeyim’ dedi. Eşi için ondan daha çok üzüldüğünü belirten ev kadını Huriye Karataş ise, ‘Allah bu mutluluğu herkese bağışlasın. Eşim için canımı verirdim’ diye konuştu.

Eşim sayesinde

Bir yıldır çektiği ıstırabın eşi sayesinde son bulduğunu belirten Sema Erdoğan da, ‘Diyaliz makinesinde hayat geçmiyor. Böbrek hastalarına karşı daha duyarlı olunsun. Lütfen organ bağışlayın’ mesajı verdi. Kasım Erdoğan ise duygularını anlatırken gözyaşlarına hákim olamadı. Erdoğan, ‘Hayata eşimle başladım, onunla bitireceğim. Bu mutluluğun tarifi yok’ dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!