Çapkın kontrollerine Kıbrıs ehliyeti formülü

Güncelleme Tarihi:

Çapkın kontrollerine Kıbrıs ehliyeti formülü
Oluşturulma Tarihi: Eylül 11, 2010 00:00

Gideceği yere ambulans kiralayıp trafiğe takılmama uyanıklığından beri böyle şeytani bir fırlamalık duymamıştım. İstanbul’u trafik canavarlarına dar eden emniyet müdürü Hüseyin Çapkın’ın kontrollerine Kıbrıs formülü! Ehliyetini kaptıran KKTC’den ehliyet mi çıkarıyor?

Hüseyin Çapkın İstanbul’a emniyet müdürü olduğundan beri trafik canavarlarına savaş açtı. Adım başı kontrol, göz açtırmıyor polisler... Özellikle de içki içtikten sonra direksiyon başına geçenlere. Benim gibi otomobil kullanmayanlar için hava hoş da, çevremde ehliyetini kaptırmayan neredeyse kalmadı gibi. Kimi altı ay, kimi ikinci kez sobelenip iki seneliğine...
Geçenlerde yine böyle iki yıllığına ehliyet kaptıran bir arkadaşımızın projesinden haberdar oldum; Türk halkının sıkıştığında nasıl bir yaratıcılık sergileyebildiğine bir kez daha şapka çıkardım.

AUDI ALDIK BİNEMEYECEK MİYİZ

Arkadaş, “Audi aldık, binemeyecek miyiz yani” vecziyle özetliyor işin mantığını. Aslında plan basit: KKTC’den bir çalışma izni çıkarılıp KKTC ehliyetine başvuruluyor. KKTC ehliyeti Türkiye’de de geçerli olduğu için polis çevirmesinde o ehliyet ibraz ediliyor.
Kıbrıs’ta konuşmadık kimse bırakmadım. Adadaki arkadaşlarım, orada iş yapan Türkiyeliler, Hürriyet temsilcisi, KKTC’de ehliyetleri veren Gelirler Dairesi’nin başkanı, hatta başkanın da sağlamasını yapmak için alt kadrosundan bir memur...
KKTC’de ehliyet işlemleri bilgisayara işlenmediği için; Çapkın İstanbul’a geldiğinden beri Türkiye kökenlilerin ehliyet başvurularında bir artış olup olmadığının istatistiğini veremiyorlar.
Ama konuştuğum hemen herkes, biraz zahmetli olsa da bu formülün teoride mümkün olduğunda hemfikir.
Orada iş yapan Türkiyeli N. A. ise teorinin pratiğe nasıl döküldüğünü şöyle anlatıyor:
“Adada iş yaptığım için Kıbrıs’ta da bir ehliyet çıkarttım. İki ehliyetim vardı. Geçenlerde İstanbul’da alkollü olarak çevirmeye yakalanınca, KKTC ehliyetimi verdim. Şimdi hem Türkiye’de hem KKTC’de TC ehliyetimle araç kullanmaya devam ediyorum.”

CANAVAR:1 ÇAPKIN:0

Döndüm İstanbul Emniyeti’ne...
Böyle bir formülden haberleri olup olmadığını, herhangi bir önlem alıp almadıklarını sordum. Cevap şöyle: “Yabancı ülke sürücü belgeleriyle ilgili sorgulamaya olanak sağlayacak proje çalışmaları devam etmekte olup, yabancı ülke sürücü belgelerine uygulanan trafik ceza işlemlerinin takibinde sorgu yapacak veri tabanı bulunmamaktadır.”
Yani, şu anda emniyetin her iki ülkenin trafik ceza bilgilerini karşılaştıracak bir sistemi yok.
Peki kişinin böyle bir uyanıklık yaptığı tesbit edildiğinde ne oluyor?
Böyle bir durumun ‘resmi makamaları yanıltma/aldatma’ suçunu doğurabileceği ve TCK kapsamına girebileceği (gireceği değil, girebileceği) söyleniyor.
E, peki var mı böyle yakaladığınız kişiler?
Cevap: “Türk sürücü belgesi alındığı halde yabancı sürücü belgesiyle araç kullanan şahıslara işlem yapılmıştır ancak, bu konuda istatistik tutulmadığı için sayısal bilgi bulunmamaktadır.”
Ne dersiniz?
Sizce de “Çapkın: 0 Canavar: 1” mı?

İZİN ÇIKMAZSA DOĞRU FAKÜLTEYE

Kıbrıs’tan konuştuğum kişiler son dönemde oturma ve çalışma izni almanın zorlaştığını işlemlerin bazen üç aya kadar uzayabildiğini söylüyor. Onun kolayına kaçmak için de geliştirilen formül bir KKTC üniversitesine kayıt yaptırmak. Sonrası kolay: KKTC’de bir de sürüş sınavına giriliyor, motor sınavı zaten yok.

100 CEZA PUANINI AŞAN SÜRÜCÜ SAYISI

2005........ 151 kişi
2006........ 292 kişi
2007........ 369 kişi
2008........ 177 kişi
2009........ 2.152 kişi (Çapkın geldi!)
2010........ 2.475 kişi (ilk 6 ay!)

ALKOLLÜ YAKALANANLARIN SAYISI

2005........ 16.002 kişi
2006........ 18.073 kişi
2007........ 21.166 kişi
2008........ 21.763 kişi
2009........ 23.233 kişi (Çapkın geldi!)
2010........ 29.588 kişi (ilk 6 ay!)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!