Bursaspor bir adım önde

Güncelleme Tarihi:

Bursaspor bir adım önde
Oluşturulma Tarihi: Ocak 29, 2011 00:00

Bir gün sonra oynanacak olan Fenerbahçe – Trabzonspor karşılaşmasına doğrudan etki edecek maçta Bursaspor bir adım önde gözükmekte.

Haberin Devamı

Geçen sene çıkılan şampiyonluk yolunda oynadığı zorlu karşılaşmalar öncesi “ şampiyonluk stresini kaldıramaz” tezini sahada oynadığı futbol ve mücadele gücü ile çürüten Bursaspor , transfer döneminde takıma kattığı yabancı futbolculardan istenen katkıyı alamayınca yoluna hem şampiyon kadro hem de önemli Kenny Miller ( 2010 /2011 sezonunda Rangers ile 29 maç / 23 gol / 3 asist ) transferi ile devam edecek. Bu şartlar göz önüne alındığında Bursaspor’un oynayacağı zorluk derecesi yüksek maçlarda sıkıntı yaşayacağını söylememiz pek olası olmasa dahi , Ertuğrul Sağlam’ın sahaya süreceği kadro ve taktiksel dizilişin getireceği oyun kurgusu da önem taşımakta.  Son maçlarda orta saha kurgusu ve oyuncu seçimlerinde yaşanan istikrarsızlık ise  Bursaspor’un önündeki en ciddi engel  olarak karşımıza çıkıyor.

Haberin Devamı
Ilgaz Çınar'ın analizi
hurriyet.com.tr

Bursaspor’un sahaya çıkacağı taktik diziliş maçın gidişatını da belirleyecektir. Ligin ilk yarısında oynadıkları Beşiktaş ve Fenerbahçe maçları ve Hagi’nin gelişi sonrası Galatasaray’ın oynadığı maçlar hafızalarda yerini korurken ,  Ertuğrul Sağlam’ın  ikili orta saha ve dörtlü ofansif kadro ile  sahaya çıkarsa oyunu zora sokacağını söylemek zor olmaz. Culio , Ayhan ve Barış’tan oluşan üçlüye Ertuğrul Sağlam Swenson , Ergiç ve/veya Batalla ile cevap verirse oyunun gidişatını Bursaspor’a çevirebilir , orta saha mücadelesi ile kilitlenen oyunda   sağ kanadı teslim alacak Kazım’ın defansif yetersizliği ve Sabri’nin ileri çıkışları sonrası yerini kaybetmesi  sonucunda  doğacak boşluklara Vederson ve Ozan’ı sokarak skora doğrudan etki edecek bir strateji ile maçı Bursaspor lehine çevirebilir. Sakatlıktan dönen Ali Tandoğan’ın Sercan/Turgay/Volkan üçlüsünden hangisi ile oynarsa oynasın uyum problemi yaşamayacağını da düşünürsek Bursaspor için maçın şifresinin üçlü ve Galatasaray’dan daha teknik oyunculara sahip Bursaspor orta sahası olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Unutulmaması gereken diğer bir ayrıntı ise Ali Tandoğan’ın geri dönmesi sonucu kullanılacak olan köşe vuruşları ve serbest vuruşların yaratacağı tehlikeler. Mustafa Keçeli yaması ile Bursaspor savunma anlamında  sıkıntı yaşamamasına rağmen hücum varyasyonlarında etkili olamamış ,  Ali Tandoğan’ın kullandığı “sihirli” duran top organizasyonlarından gol bulma silahını kaybetmişti. Ali Tandoğan’ın dönüşü özellikle ceza sahası içinde adam paylaşımını  ve  yakın /uzak direğe adam koymasını beceremeyen Galatasaray’a karşı Bursaspor’un saha içindeki gizli hücum planı olacaktır.

Haberin Devamı

Galatasaray’da ise yapılan transferler sonrası zihinleri kurcalayan en önemli sorun Stancu’nun pozisyonu. Geçen hafta izlediğimiz maç sonrası paylaşılan ortak görüş  Stancu’nun ikinci bir santrafor ile oynamaz ise gol yollarında hem kendisinin hem de Galatasaray’ın zorlanacağı yönünde. Santrafordan ziyade forvet özelliklerinin daha güçlü  olduğu izlenimi bırakan Stancu’nun etkili Bursaspor defansı arasında kaybolması kaçınılmaz zira Stancu önünde boş alan bulursa etkili olabilecek bir oyuncu. Boş alan bulamasa da Stancu statik oynamaz ve stoperleri çizgiye kadar çekerse , Yekta ve Kazım’ın doğacak boşluklardan faydalanmasını sağlayacağı gibi Culio ile yapacağı  duvar pasları  hem kendisine hem de Culio’ya şut şansı yaratacaktır. Galatasaray’ın esas dikkat etmesi gereken nokta çizgi savunmacılarının yerini kaybetmemesi olacaktır. Geçtiğimiz hafta Grosicki’nin ilk yarı sol ikinci yarı ise sağ kanatta yarattığı tehlikelerin daha fazlasını eğer dikkat edilmez ise Bursaspor mutlaka yakalayacak ve etkili hücumcuları ile daha tehlikeli olacaktır. Bu oyun yapısına göre  Cana ve Hakan Balta’nın da ilk defa yan yana oynayacak olmasını göz önüne alırsak Sabri ve İnsua’nın performansı Galatasaray’ın savunma kurgusunda belirleyici etmen olacağı gibi maçın skoruna da doğrudan etki edecektir.

Haberin Devamı

OYUNU KONTROL EDEN TARAF KAZANACAK

Bu başlık maçın da şifresi . Ankaragücü maçına kadar sadece 9 puan kaybeden Trabzonspor için bu beraberlik normal olarak karşılanabilir çünkü Ankaragücü özellikle büyük takımlara karşı bu sene oldukça sansasyonel sonuçlar almayı başarmış bir ekip ama Ankaragücü maçında özellikle Trabzonsporlu taraftarların futbolcularına karşı takındığı tavır  ve hemen akabinde gelen Beşiktaş yenilgisi ,   hem futbolcular hem de camia üzerinde baskı yaratmakta. Eğer  kaybedilirse ligin puan olarak boyunun kısalacağını bilmek dahi Trabzonsporlu futbolcuların hangi halet – i ruhiye ile maça hazırlandığının bir göstergesi esasında.  Yukarıda saydığımız sebeplerden dolayı Şenol Güneş’in maça kontrollü başlayan ve rakibin temposuna aynı şekilde cevap vermeyen oyun planı bu maçta deformasyona uğrar ve oyunun kontrolü mutlaka kazanmak zorunda olan Fenerbahçe’nin eline geçerse Trabzonspor’un işi  hem bu maçta hem de ilerleyen haftalarda  zorlaşacaktır. Taktik ve/veya saha dizilişinden ziyade Trabzonspor için en önemli nokta futbolcuların kişisel olarak kendilerini maça hazırlaması olacaktır.  Fenerbahçe taraftarlarının  Trabzonsporlu  futbolcular üzerinde  mutlak baskı yaratacağı gerçeğinin altını çizersek  özellikle Engin Baytar ve Burak Yılmaz’ın maç içerisinde takınacağı tavırlar  maçın ibresinin de hangi takıma döneceği konusunda önemli ipuçları içermekte.

Haberin Devamı

Fenerbahçe cephesinde durum daha karışık.  Maçların ikinci devresinde oyundan fizik olarak düşme istikrarını bir kenara bırakırsak Fenerbahçe’nin oyun yapısı memnun edici bir seviyeye hala yükselemedi. Defans kurgusunda yaşanan Caner merkez noktalı aksaklıklar Dos Santos’un dönmesi ile düzelme yoluna gitse de geçen hafta önünde oynayan Niang’ın yaşadığı sakatlık sonrası eski gücünü yakalayamaması , Dia’nın bezdirici kasık sorunu Aykut Kocaman’ın planlarını alt üst etmekte. Trabzonspor maçında Aykut Kocaman Niang’ı geçen haftaki yerinde oynatırsa zaten sorunlu sol çizgi oldukça yıpranacak ve Serkan – Burak ikilisi maçın gidişatını belirleyecektir. Aykut Kocaman maça Stoch ile başlarsa en azından Serkan karşısındaki gerçek sol çizgi oyuncusundan rahatsız olacak ve diğer maçlarda olduğu gibi sık sık ileri çıkamayacaktır. Orta sahada oynayacak olan Emre – Mehmet ikilisi karşısında hücum aksiyonları dışında savunma kurgusunu da elden bırakmayacak olan Selçuk – Colman ikilisinin üretkenliğinin  de azalacağını düşünürsek yük Jaja’nın üstüne kalacağı için psikolojik baskı altında oynayan Trabzonsporlu futbolcular karşısında Fenerbahçe oyunun hakimiyetini ele geçirme şansı bulacaktır. Aykut Kocaman’ın Lugano’yu sol stoper , Yobo’yu da markaj görevi vermeden serbest oynatması durumunda Fenerbahçe savunma kurgusundaki arızalar da giderileceği için Fenerbahçe orta sahası daha istikrarlı hücum etme şansı yakalayacaktır.Bütün bu bilgiler ışığında  oyunun kontrolünü kaybeden ekibin maçı kazanma şansının da bulunmadığını söylemek yanlış olmaz.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!