Bu yarışmanın starları liseliler

Güncelleme Tarihi:

Bu yarışmanın starları liseliler
Oluşturulma Tarihi: Mart 25, 2008 00:00

Serhat Hacıpaşalıoğlu, KASDAV Liselerarası Müzik Yarışması’nı organize ediyor.

Haberin Devamı

Yıllarca TRT’de Riziko programını sunan, albümleriyle Rusya ve Yunanistan’da en beğenilen isimler arasına giren Serhat Hacıpaşalıoğlu, 11 yıldır liseli müziksever ve müzisyenlerin ilgiyle takip ettiği KASDAV Liselerarası Müzik Yarışması’nı organize ediyor. İşte KASDAV hakkında her şey.

KASDAV Liselerarası Müzik Yarışması nasıl başladı?

Alman Lisesi’nde okurken, Milliyet gazetesi liselerarası bir müzik yarışması düzenledi. Ben de o dönemde yarışmacıydım. 98 yılına geldiğimizde medya sektöründe faaliyet gösteren profesyonel bir kimlik olmuştum. Bu yarışmanın tekrar canlandırılması gerektiğini düşündüm. KASDAV; Kadıköy Sağlık Sosyal Dayanışma Vakfı’nın adıdır. Projemi onlara götürüp, bunu onların şemsiyesi altında yapmamız gerektiğini söyledim, sıcak baktılar. 98’den itibaren yarışmayı yaratan, yeni formatıyla uygulayan ben oldum.

Haberin Devamı

Yarışmacı gruplar cover’a mı daha çok eğiliyor yoksa artık beste konusunda da gelişmeler var mı?

Cover seslendirmeleri her zaman fazla ama yarışmaya katılan beste sayısı da arttı. Yorumda 10 okulsa, beste dalında 6 okul yarışır hale geldi. Bu yıl düzenleme bölümünü de getirdik. Türk sanat müziği ya da Türk halk müziğinden bir eseri alıp Batı müziği normlarında düzenlemelerini istedik. Bu yıl o dalda katılım 20 okuldu. Daha yeni bir dal ama umut verici.

Yarışmanın genel formatı nedir?

Yarışmacı ve izleyici olarak gelen okullar bizimle birlikte bir festivaldeymişçesine eğleniyorlar. Yarışmacılara kulislerinde daha önceki senelerde yarışan ağabeyleri ve ablaları eşlik ediyor. Her okulun kulisi ve soundcheck saatleri oluyor. Gerçek bir festivaldeymiş gibi hazırlık evreleri geçiriyorlar. Sanatçı kimliklerini ön plana alacak en iyi platform burası. Yarışma öncesinde ortamı ısıtacak sanatçı grubu ile şov başlıyor. Sonrasında yarışmacı gruplar sahne alıyor. Yani lineup’ların sırası değişiyor. Bu yarışmanın starları gençlerdir. Konser veren tüm sanatçılar da bunu biliyor ve kabul ediyor. O günün yıldızları isimleri bilinmeyen, hayatlarında belki de ilk kez sahneye çıkan gençlerdir. Tüm profesyonel ekipler, gerektiğinde onların ön grubu olmayı kabul edecek kadar mütevazı bir duruştalar. Bu yıl 106 okul yarıştı, finalde 35 okul izleyeceğiz. 106 okul, Türk liselerarası müzik yarışmaları tarihinin en fazla katılımı. Bu yıl 46 okul da ilk kez yarışmamıza katıldı.

Haberin Devamı

Sonuçlarımız tartışılmıyor Jüri seçimini nasıl yaptınız?

Baştan beri farklı dallardan, farklı yaşlardan jüri üyeleri seçmeye özen gösterdik. Bu da sonuçlarımızın daha sağlıklı olmasını sağladı. Jüride Nükhet Duru da, Manga’nın elemanları da yer alabiliyor. Müzik eleştirmenleri yer alıyor. Besteci Olcayto Ahmet Tuğsuz gibi farklı alanlardan müziği bilen ve seven, objektif değerlendirmeleri olan insanları seçiyoruz. Athena, Asu Maro, Aylin Aslım, Yaşar gibi isimler de jüride bulunuyor. Jürimize güveniyoruz çünkü yarışmada 10 yıldır verilen kararların hiçbiri tartışma yaratmadı, ki bir yarışmada sonuçların tartışılmaması çok nadirdir.

Misyonunuzu yerine getirdiğinizi düşünüyor musunuz?

Okullarda müzik sevgisi ve eğitimi en azından bu yarışma sayesinde arttı. Okullarda müzik dersleri aza indirildi hatta bazılarında kaldırıldı. Ama bu yarışma ve gençlerin içerisindeki müzik sevgisi bizim için bir umut. Biz de bununla gurur duyuyoruz. Yarışmadan yetişen gençlere başka kapılarımız da var. En iyi kız solistimizi Mısır’da İskenderiye Şarkı Yarışması’na götürdük. 20 farklı ülkeden profesyonel yarışmacılarla yarıştı ve birincilikle döndü.

Haberin Devamı

En iyi erkek solistimiz Bosna Hersek’teki Europop yarışmasında 18 ülke arasında üçüncü oldu. İki yıl önceki en iyi erkek solistimiz Moldova’da üçüncülük, Malta Şarkı Yarışması’nda birincilik aldı. İki yıldır İstanbul Bilgi Üniversitesi uluslararası yarışmaların tüm masrafını üstlendiği için gençleri en iyi şekilde hazırlıyoruz. Türkiye’yi uluslararası festivallerde en çok temsil edenler KASDAV’lı gençler oluyor.

Yarışmanın 9 birinci grubuyla albüm de yaptınız...

Geçtiğimiz yılların birincileri profesyonel stüdyolarda kendi şarkılarını okudu, çaldı. Dünyada bir ilk olarak yarışmanın birincilerine hatıra kalacak ve unutamayacakları bir CD yaptık. 29 Mart’ta 9 okulun bir şovu olacak. Yüksek Sadakat konseri bittikten sonra ödül töreni yapacağız. Sahnede 13.30-20.30 arasında aralıksız hareket olacak.

 KASDAV yarışmasından çıkan tanıdık isimler var mı?

İlk yarışmamızın birincisi olan İstek Özel Acıbadem Lisesi’nin solisti Gülnur şimdi 4Yüz grubunda. İkinci senenin birincisi Barış, önemli sanatçıların backvokal’inde ve Hisseli Harikalar Kumpanyası’nda yer aldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!