Bu Sibel Can örneğinde bir albüm-kilo orantısı araştırmasıdır

Güncelleme Tarihi:

Bu Sibel Can örneğinde bir albüm-kilo orantısı araştırmasıdır
Oluşturulma Tarihi: Şubat 13, 2005 01:06

Sibel Can’ın kilolarına bilim henüz kalıcı bir çözüm bulamadı. Ama geçici bir çözüm var, o da albüm çıkarmak. O diğer zamanlarda muhtemelen ‘Yaşasın, yiyebilirim’ diyor ama her albüm arifesinde derhal diyetisyenine koşuyor. Yepyeni bir diyet ve egzersiz listesi alarak kilolarını itinayla veriyor.

Kebap diyetinden (medyanın taktığı alaycı bir isim bu; aslını isterseniz, içinde kebabın da bulunduğu bir diyet programı) karpuz-peynir diyetine, mezoterapiden detoks rejimine, uygulamadığı yöntem kalmadı.

Ama bu yöntemlerin gerisindeki asıl motivasyon, yeni bir albüm çıkaracak olması. Kiloyla ses arasında nasıl bir bağlantı olabilir, diye düşünerek, ses konusunda uzman, kulak burun boğaz ve ses hastalıkları uzmanı Dr. İsmail Koçak’ı arıyoruz; sorumuzu duyunca leb demeden leblebiyi anlıyor, ‘Sibel Can’la ilgili bir haber mi yapıyorsunuz?’ diye soruyor. Ardından da olayı ciddi boyuta taşıyor: ‘Kilolu olanın sesi daha iyi, zayıf olanın daha kötü gibi bir şey söyleyemeyiz. Ses, vücut yapısından ziyade akciğerlerle, nefesi kullanmayla ilgilidir. Opera şarkıcılarının genelde şişman olması ise belki mide kaslarının diğerlerine göre daha gevşek olmasıyla açıklanabilir. Tabii, sesi korumak için dengeli bir beslenme de şarttır.’

Buradan istediğimiz cevabı alamayınca, biraz daha araştırıyoruz. Şu anda 35 yaşında olan Sibel Can’ın aslında hep kilo problemi olduğunu keşfediyoruz. Olayların başlangıcı, Hakan Ural’la yeni evlendiği günlere denk geliyor. O devirde kendisiyle yapılan bir röportajda boyu 1.68 kilosu 54 olarak belirtiliyor. Ama dikkat! Kilo rakamının yanına bir parantez içinde şu cümle eklenmiş: 58 kilodan bu kiloya indi, daha üç dört kilo vermek istiyor.

Öyleyse onun durumu, birçok kadında rastlanılan diyet bağımlılığı sorunu mu? Psikiyatr Dr. Arif Verimli böyle sürekli diyet halinde olan kişilerin endişeli bir yapıya sahip olduğunu, hatta depresif olmaya daha yakın durduğunu söylüyor.

Ama Sibel Can’ın diyetleri, diğer kadınlar gibi psikolojik yapısıyla değil, çıkardığı albümlerle doğrudan bağlantılı. Yaptığımız araştırma bunu açıkça gösteriyor. Son bir uyarı: Aşağıdaki yazı Sibel Can’ın çeşitli zamanlarda yaptığı diyetlerden örnekler içerse de yönlendirici değildir. Haberin sizi ideal formunuza kavuşturmak gibi bir gayesi yoktur.

ŞARKILAR SENDEN YANA (1995)

Bu albümün çıkmasına yakın Sibel Can, karpuz-peynir diyetiyle 7 kilo verip 58 kiloya düştüğünü dünya aleme açıklıyor.

SİBEL CAN’LA BU DEVİRDE (1997)

Bu kez ‘Padişah’ şarkısıyla meşhur olan bu albümüne mezoterapi yöntemiyle hazırlanıyor Sibel Can. Bütün yaz boyunca süren ve gün be gün gazeteler tarafından izlenen diyet, sonunda sonuç veriyor: 65 kilodan 56 kiloya iniyor.

DAHA YOLUN BAŞINDAYIM (1999)

Sibel Can’ın en acıklı yılı belki... Karagümrük çetesi davası, gözaltına alınma, Hakan Ural’la boşanma. Hepsi bu yıla denk geliyor. Kilonun filan bir önemi yok. Diyet yapılmıyor. Kilolarla yıl sonunda albüm çıkıyor.

CANIM BENİM (2001)

Bu albüm çıkmadan önce, Hakan Ural’dan ayrılmış, yeni eşi Sulhi Aksüt ise hapistedir. Sibel Can, belki de onu özlediği için bayağı şişman. Ama albüm çıkacak. Mecbur, başlıyor diyete. Bu defa bir obezite danışmanı buluyor. Haluk Saçaklı, bir tıp doktoru değil, ama doktor: Spor Akademisi mezunu, Marmara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü’nde ‘Obezitenin egzersiz ve diyet yoluyla giderilmesi’ konusunda yüksek lisans ve doktora yapmış. Sibel Can altı ay sonra haziranda basına açıklıyor: ‘42’den 38 bedene indim. Tam 15 kilo verdim. Şu an 58 kiloyum. 3 kilo daha verdim mi eski formuma kavuşmuş olacağım.’ Temmuzda albüm çıktığında, verdiği kilo toplam 22’yi buluyor.

ALBÜMSÜZ VE KİLOLU YIL (2002)

Çok kötü bir yıl. Çünkü albüm çıkarmıyor, dolayısıyla kilo da veremiyor. Temmuzda halka şu açıklamayı yapma gereğini hissediyor: ‘İki-üç kilo aldım ama kilo benim için çok önemli değil. Güzel sesli bir sanatçıyım. Önemli olan sağlıklı olmam. 59 kiloyum.’ Ama sonunda önemli olanın kilo olduğunu anlamış olmalı ki, sonbaharda yeniden kolları sıvıyor. Yine Haluk Saçaklı’ya gidiyor.

SEN BENİMSİN (2003)

Yeni albüm yolda. Diyet hızlanıyor. Bu kez 7 kilo veriyor. Kocasının ve kilosunun izniyle mayolu fotoğraflar da çektiriyor.

KANADI KIRIK SEVDA (2004)

Nisan ayında ‘Kanadı Kırık Sevda’ adlı şarkısına klip çekmesi gerekiyor. Tabii kamera karşısına geçmeden önce diyetini yapıyor, 6 kilo veriyor.

YENİ ALBÜM (Şubat 2005)

Önümüzdeki haftalarda yeni albümü çıkacak. Bu kez detoks rejimi uyguluyor Sibel Can, tabii yine Haluk Saçaklı gözetiminde. Geçen hafta, 5 ayda 9 kilo verdiğini açıklıyor. Son rakam: 58 kilo.

Diğer albüm-kilo performansları

Candan Erçetin: Melek albümü öncesi 4-6 kilo

Ebru Gündeş: Bize Bu Yakışır albümü öncesi 12 kilo.

Ata Demirer: Adı henüz belli olmayan albümü için 12 kilo.

Işın Karaca: İçinde Aşk Var albümü için 20 kilo.

Deniz Seki: Yeni çıkacak albümü için şu anda diyette.


HALUK SAÇAKLI (Sibel Can’ın obezite danışmanı)

Bana geldiğinde kilosu 80 küsurdu

2001’de Sibel Can bana ilk geldiğinde kilosu 80’lerdeydi. Bunu 20 küsur kilo aşağı çekmeyi başardık. Sibel Hanım’ı birkaç yıl göremedim. Son gördüğümde bu kiloların 8’ini geri almıştı. Şimdi yeni diyetle 58’e düşmeyi başardık. Sanatçılar zor bir hayat düzeni içinde oldukları için bu diyet programlarını layıkıyla uygulamayı başaramıyor. Zaten bu beslenme ve egzersiz programını bir yaşam biçimine dönüştüremediğimiz sürece hızla kilo almaya mahkumuz.

HADİSE, PAKİZE SUDA’NIN MİŞ MUŞ’LARINDA

- Sibel Can 9 kilo vermiş.

Ala vere yalama olacak kızcağız.

- Sibel Can’ın üç kilo fazlası kalmış.

Sibel’in kilo sorunu Kıbrıs sorunuyla başa baş gidiyor.

- Sibel Can kebap yiyerek diyet yapacakmış.

Zaten epeydir yapıyor, belli.

- Sibel Can 7 kilo vermiş.

Sibel Can bu... Bugün 9 kilo almış olabilir.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!