Bu lige damgasını vuran oyuncu Alex

Güncelleme Tarihi:

Bu lige damgasını vuran oyuncu Alex
Oluşturulma Tarihi: Aralık 09, 2010 10:48

Türk futbol kamuoyu yıllarca hakemleri tartıştı durdu. Hemen her maçtan sonra futbolcuların saha performansından çok hakemlerin verdikleri ve vermedikleri konuşuldu. Ortalama bir futbolseverin kafasında Türk hakemlik müessesesinin hep kötü bir imajı vardı. Fakat bu sezon durum değişiyor. Spor Toto Süper Lig'in yayıncı kuruluşu, radikal bir kararla dünyaca ünlü Alman hakem Marcus Merk'i sahaya sürdü. Pazar ve pazartesi geceleri Şansal Büyüka ve Mustafa Denizli ile ekrana çıkan Merk, kendine has naif bir üslupla tartışmalı pozisyonları yorumluyor.

Haberin Devamı

Zaman gazetesine röportaj veren, üslubu sebebiyle diğer yorumcuların aksine hakemlerin yanında görünen Alman futbol otoritesi, kendisini Türk futbolu için çalışan misyoner olarak tanımlıyor. Almanya'nın en gözde 5 danışmanından biri olan ve şirketlere 'Baskı altında doğru karar verme' konusunda eğitim veren Merk, kış döneminde Harvard Üniversitesi'nde yapacağı sunuma hazırlanıyor.

Dünyanın en ünlü hakemlerinden biriydiniz. Hakem yorumculuğu yapmak nereden çıktı?

Hakemliği bıraktıktan sonra 3 kulüpten menajerlik teklifi aldım. Zaman zaman farklı programlardan da teklif geldi. Bir şeyi değiştirebileceksem veya iz bırakabileceksem o sektöre girerim. Sanırım hiç kimse benim Almanya'daki diğer işlerimden dolayı ne kadar yoğun olduğumu bilmiyor.

Haberin Devamı

Türk futbolunu nasıl değerlendiriyorsunuz?

Buranın ayrı bir yapısı var. Galatasaray, Fenerbahçe, Beşiktaş veya Trabzonspor, Bercelona ya da Liverpool gibi mi top oynuyor diye kıyas yapmak yanlış olur. Her izleyici bunu ister. Benim takımım böyle oynasın der. Ama o seviyeye gelmek için iyi futbolcudan çok daha fazlasına ihtiyaç var. Daha iyi altyapı söz konusu. Sezon başında kimi sahaları gördüğüm zaman Almanya'da bunun asla olmayacağını düşündüm ve şok oldum. O korkunç derece kötü sahalarda nasıl iyi futbol oynayacaksınız veya hangi futbolcu böyle sahada oynamak ister.

Türkiye'deki futbol size keyif veriyor mu?

Ben Kasımpaşa'nın ya da Bucaspor'un maçını izlerken de oyundan keyif alabilirim. En önemli tespitlerimden birisi takımların sezon içinde performanslarının çok ciddi düşüşler ve yükselişler göstermesi. 2 maç kazanıp yeniden şampiyonluk yarışına giriyorsunuz. Şu an takımlar arasında sağlıklı bir yorum yapamam. Almanya'da Dortmund'un büyük avantajı var. Diğer taraftan da lig her zaman rekabetten, yarıştan beslenir. Zirvenin Almanya'dakinden geniş olduğunu görüyoruz. Bu da ligin heyecanını artırıyor.

Size heyecan veren takım ya da oyuncular kimler peki?

Haberin Devamı

Guti, Quaresma, Alex seyretmekten keyif aldığım futbolcular. Tartışmasız lige damgasını vuran futbolcu Alex. Brezilyalılara baktığınız zaman dünyanın genelinde çok uzun süre performanslarını ayakta tutamadıklarını görüyoruz. Bir yabancı olarak 100'ün üzerinde gol atmak saygıyı hak ediyor. Alex'i çıplak gözle izleyen herkes görür ki hem oyunu yönlendirebilen hem de doğrudan kaleye gidebilen bir yöntemi var. Gol atma ihtimali çok yüksek bir oyuncu. Alex'te hoşuma giden şeylerden biri de işler kötü gittiğinde kulüp içinde gerginlikler olsa da bundan hiçbir şekilde etkilenmiyor. Kulüp içerisinde gerginlikle olduğunda yabancılar hemen sakatlanır. Bunlar kafada olan sakatlıklardır. Kendisinin bu sürekliliği beni çok etkiliyor. Tabii ki Q7 ve Guti gibi isimler de çok değerli ama onlar çok yeni.

Haberin Devamı

Yerli oyunculardan kimse dikkatinizi çekmiyor mu?

Türk futbolculardan Emre Belözoğlu'nu beğeniyorum. Çok çalışkan bir futbolcu. Bir hakem adına çok kolay olmayan bir oyuncu. Ama benim sevdiğim futbolcu tipidir. Çünkü her şeylerini ortaya koyarlar. Ligin ilk devresinde neyi özlediğimi sorarsanız Arda'yı özledim. Türk futbolun en büyük değerlerinden biri ve Türk futbolunun ona ihtiyacı var.

Türkiye'de sizi en çok ne zorluyor

En çok isimler konunda zorlanıyorum. Bir isim sahada birden çok futbolcunun adı olabiliyor. Maçı izliyorum, gördüklerime algıladıklarıma göre analiz yapıyorum.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!