Bu film çok konuşulur

Güncelleme Tarihi:

Bu film çok konuşulur
Oluşturulma Tarihi: Aralık 01, 2004 01:39

Kürt sorununu işlediği ‘Güneşe Yolculuk’ filmi yüzünden tartışmalara yol açan yönetmen Yeşim Ustaoğlu, yeni filmi ‘Bulutları Beklerken’i tamamladı. Osmanlı döneminde Karadeniz’deki Rumların güneye göçünü işleyen filmin yeni tartışmaları da beraberinde getirmesi bekleniyor.

YÖNETMEN Yeşim Ustaoğlu, I. Dünya Savaşı’ndan sonra Osmanlı ordusunun Karadeniz’deki Rum köylerini boşaltıp burada yaşayanların güneye göçünü ve göç sırasında yaşananları beyazperdeye taşıdığı ‘Bulutları Beklerken’ filmini tamamladı. Daha önce çektiği Kürt sorununu ele alan ‘Güneşe Yolculuk’la tartışmalara yol açan, buna karşın o filmle 1999 Berlin Film Festivali’nde ‘Blue Angel’ ve ‘Peace’ ödüllerini kazanan, iki yıl önce de aynı festivalin jüri üyeliğine seçilen Ustaoğlu’nun yeni projesinin de tartışma yaratması bekleniyor.

MALİ DESTEK ALDI

Geçtiğimiz günlerde Selanik Film Festivali’nde gösterilen ve gördüğü büyük ilgi üzerine ek gösterimleri yapılan filmin senaryosu, Amerikan bağımsız filmlerinin kalesi Sundance Film Festivali’nde ‘En İyi Senaryo’ ödülünü aldı. Böylece Robert Redford’un bağımsız sinemacıları desteklemek için kurduğu Sundance Enstitüsü’nden de 150 bin dolar mali destek kazanıldı. Filmin TV haklarını daha çekilmeden satın alan Japon Ulusal Televizyonu da filme mali destekte bulunanlar arasında. Rotterdam Film Festivali bünyesindeki CineMart ve Hubert Bals Vakfı fonlarının desteğini de alan Ustaoğlu, filmini üç yıllık uzun bir çalışmanın ardından, Rize’nin Çamlıhemşin’e bağlı Topluca Köyü’nün 3 kilometre uzaklıktaki yaylasında ve Selanik’te çekti. Filmde usta tiyatro oyuncusu Rüçhan Çalışkur (İlk sinema filmi), Rıdvan Yağcı ve İsmail Baysan dışında daha önce hayatında hiç kamera karşısına çıkmamış yöre halkı oynatıldı.

Önce izleyip sonra değerlendirsinler

‘Bulutları Beklerken’in yönetmeni Yeşim Ustaoğlu, filmi izlemeden eleştiri getirmenin yanlış olduğunu, insanların önce filmi görüp ondan sonra konuşması gerektiğini söyledi. Ustaoğlu, şunları söyledi: ‘Rus işgali yıllarında, Osmanlı hükümeti batı köylerindeki Rumları sürgüne gönderdi. Dolayısıyla insanlar büyük sıkıntı çekti, göç sırasında yakınlarını kaybedenler oldu. Ben olayları psikolojik bir dramayla anlatıyorum. Sürgün sırasında geçmişini kaybetmiş bir kadının dramı bu... Güneşe Yolculuk’un gösterimi sırasında zorluklar çektik. Önce izin verilmedi, dağıtım geç oldu. Ama artık her şeyi daha rahat kaldıran bir ülke olduk. Filmimiz 7 Ocak’ta gösterime girecek...’
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!