Botox’ta Joker Yüz sendromuna dikkat

Güncelleme Tarihi:

Botox’ta Joker Yüz sendromuna dikkat
Oluşturulma Tarihi: Şubat 05, 2006 00:00

Doğru yapılan Botox, yüzdeki kırışıklıkları toparlamada etkili ve kolay bir yöntem. Ancak uygulama hataları "joker yüz" denilen mimiksiz, ifadesiz, gözleri asılı gibi duran, kişiyi mutsuz eden sonuçlara yol açabiliyor. Şaşılık, göz kapağı düşmesi, kaşların fazla yükselmesi, alında, yüzde aşırı gerilme veya asimetri diğer istenmeyen kötü sonuçlar. Nadir de olsa başağrılarını başlattığı görülüyor.

Uzmanların önerisi, Botox’un kuaföre ya da güzellik merkezlerine değil bu alanda uygulama eğitimi almış doktorlara yaptırılması. Çin’den ithal Botox serumlarından uzak durulması.

Botilinum toksin A, aslında 20 yılı aşkın süredir tıpta kullanılıyor. Sinir sistemi hastalıkları, aşırı kas kasılmaları, şaşılık tedavisinde yararlı. Bugünkü geniş kullanım alanını ve şöhretini bir tesadüfe borçlu. Kanadalı cilt hastalıkları uzmanı Dr. Alastair Carruthers, göz doktoru olan eşi Dr. Jean Carruthers’in şaşılık tedavisinde uyguladığı botilinum toksin A’nın yüzdeki kırışıklıkları toparladığını fark etti ve bu amaçla kullanmaya başladı. Ardından geliştirdiği yöntem, diğer cilt uzmanlarına yayıldı. Kolay ve kısa zamanda uygulanması, etkisini hemen göstermesi, gözle görülür düzelme sağlaması gibi nedenlerle Botox’un ünü hızla yayıldı. Türkiye’de de özellikle büyük illerde hızla kabul gördü. Yaygınlaştı.

TEKNİK TÜM TALEPLERİ KARŞILAYABİLİR

Türkiye Kozmetik Araştırmacıları Derneği İkinci Başkanı, cilt hastalıları uzmanı Dr. Erçin Özüntürk, Fransa gibi bazı ülkelerde Botox’u sadece deri hastalıkları uzmanı ve plastik cerrahların hastaya uygulamasına izin verildiğini anlatıyor. Türkiye’de böyle bir kısıtlama yok. Farklı branşlardan hekimler, konuyla ilgili eğitim programından, çalışma toplantılarından sonra Botox yapmaya başlıyorlar: "Botox’u kişilerin isteği doğrultusunda yapıyoruz. Ne istediklerini soruyoruz. İstedikleri yüz ifadesine göre hareket ediyoruz. Teknik, madde bize istenileni yapmaya olanak sağlıyor. Donuk görünen ifadeyi bazen kişiler kendileri istiyor. Alınları hareket etmesin, kırışık kalmasın diyorlar. Aslında mimikleri, ifadeyi koruyarak Botox yapmak da mümkün. Kullanılan ilaç miktarı değiştirilerek bu ayarlanabilir."

KAŞ YAPARKEN GÖZ KAPAĞI DÜŞÜYOR

Uludağ Tıp Fakültesi Plastik Cerrahi Kliniği’nden Prof. Dr. Mesut Özcan’ın söylediğine göre de, Botox’un istenmeyen sonuçlarını düzeltebilmek için öncelikle ilacın etkisinin geçmesini beklemek gerek: "Bu cerrahi bir işlem değil. Sadece plastik cerrahlar yapmalı, demiyoruz. Ancak Botox uygulayan kişiler, mimik kasların yapısını, fonksiyonlarını, birbiriyle komşuluklarını iyi bilmeli. Aksi takdirde kaşların arasındaki çizgileri yok edeyim derken göz kapağını kaldıran kası da felç ediyorlar. Göz kapağı düşüyor."

Türkiye Kozmetik Araştırmacıları Derneği Başkanı Prof. Dr. Yasemin Yazan, Botox’un bir saatlik eğitimle öğrenilemeyeceğini söylüyor. Dernek olarak konuyla ilgili çalışma toplantıları düzenlediklerini anlatan Prof. Dr. Yazan, "Ehil ve eğitimli ellerde yapılması şart" diyor.

BOTOX YAPTIRACAKSANIZ...

 Çin’den, bavul ticaretiyle, ucuza botilinum toksin A getiriliyor. Denetimsiz üretilen bu ilaçların içeriği kuşkulu. Doktorunuza kullanacağı ürünü ve hangi yolla sağladığını sorun.

 Botox’un ciddi bir yan etkisi bulunmasa da, geçici bir şişlik, morarma olabilir.

 Gebelik ve emzirme döneminde zararlı bir etkisinin olup olmadığı henüz bilinmiyor. Bu dönemde yaptırmamanızda yarar var.

 Sinir-kas sistemine ait hastalığı olan kişiler (Eaton-Lambert sendromu, myastenia gravis gibi) yaptırmamalı.

BOTOX NERELERDE KULLANILIR

 Alın bölgesindeki yatay çizgiler

 İki kaş arasındaki çizgiler

 Her iki kaş yan tarafının yukarı kaldırılması

 Gözlerin etrafındaki kaz ayağı denilen çizgiler ve kırışıklıklar

 Alt göz kapağındaki çizgiler ve kısık göz şikayetinin düzeltilmesi

 Burun köküne yakın yer alan yatay çizgiler

 Burun ucunun kaldırılması

 Sigara tiryakilerinin dudak kenarlarında oluşan çizgiler

 Dudak köşelerinin yukarı kaldırılması

 Alt dudak ile çene arasındaki yatay çizgi

 Boyundaki çizgilerin tedavisi

 Eller, ayaklar, yüz ve koltukaltındaki aşırı terlemenin tedavisinde.

YILAN ZEHİRİ DEĞİL

Botox yaygın kanının aksine bir yılan zehiri değil. Clostridium botulinum adlı bakteri tarafından salgılanan bir protein. Botox, ince uçlu iğnelerle kas içine zerkediliyor. Uygulama süresi yaklaşık 10 dakika. Etkisi 3-7 gün sonra görülüyor. 3-6 ay sürüyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!