Boş stattan 50 milyon euro

Güncelleme Tarihi:

Boş stattan 50 milyon euro
Oluşturulma Tarihi: Nisan 04, 2015 23:17

BİR kulüpten daha fazlası…” Dünyanın en büyük kulüpleri arasında yer alan Barcelona’nın sloganı bu...

Haberin Devamı

Bu sloganı daha Barcelona havalimanına indiğiniz anda hissediyorsunuz. Messi ve Pique’nin fotoğrafları karşılıyor sizi. Barcelona’daki ilk dakikalarınzdan itibaren bir futbol şehrinde olduğunuzu anlıyorsunuz.

Çünkü iliklerinize kadar bunu size hissettiriyorlar. Attığınız her adımda Barcelona takımı ile ilgili bir şey görüyorsunuz. Her evin balkonundaki Barcelona ve Katolonya bayrakları bunu sürekli pekiştiriyor.

SOYUNMA ODASI YASAK...

DÜNYANIN dört bir yanındaki taraftarların akınına uğrayan Nou Camp Stadı adeta bir darphane gibi çalışıyor.

Şehrin her yerinde FC Botiga (Barcelona’nın resmi mağazası) var. Sizi adeta alışverişe zorluyorlar. İnsanların üzerinde ya Barcelona’ya ait tişörtler ya da formalar var.

Futbol, Barcelona şehrinde yaşayanlar için neredeyse bir din gibi. Barcelona Kulübü bu olguyu da paraya çevirmekte zorlanmamış. Nou Camp’a adım attığınızda para harcamaya başlıyorsunuz. Sadece stadyum turu bile 23 Euro...

Haberin Devamı

Nou Camp’a Mixed Zone alanından giriyorsunuz ve Barcelona’nın futbol ruhunu yaşamaya başlıyorsunuz.

Önce uzun bir koridordan yürüyor, stadın her metrekaresini görme şansını elde ediyorsunuz. Bir yer hariç. Takımın soyunma odası... Oranın ruhu ve içi bir sır.

O ruhu herkesin görmesi istenmiyor. Sadece futbolcular ve teknik adamlar için hazırlanmış bir mabet.

GEL DE PARA HARCAMA

SAHAYA doğru inerken ilk sağda bir şapel (mini kilise) var. Burada isteyen futbolcu girip dua edebiliyor. Tünelden çıktığınız anda karşınıza işte o slogan çıkıyor: “Mes que un club (Bir kulüpten daha fazlası).”
Ardından müze ziyareti ve Barcelona ürünlerini satan mağazaya geçiş. Öylesine bir sistem kurulmuş ki stattaki bu tur, ürünlerin satıldığı mağaza ile bitiyor ve ister istemez alış veriş yapma isteği duyuyorsunuz. Buraya gelen bir ziyaretçi tur ücreti ile birlikte ortalama 140 Euro harcıyor. Stadı günde bin kadar sporseverin gezdiği düşünülürse, Nou Camp’ın günlük geliri 140 bin Euro’yu buluyor.
Hesap ortada... 365x140 bin= 51.1 milyon Euro..

Muhteşem değil mi?... Bizim kulüplerimizin hayal bile edemeyeceği rakamı, Barcelona, sadece boş stadıyla elde ediyor.

Boş stattan 50 milyon euro

Her gün bir banka aracı stadyuma gelerek biriken hasılatı topluyor...

Haberin Devamı

SUKRU SARAÇOĞLU’NA TUR VAR, ÜCRET YOK

F.BAHÇE Kulübü isteyen gruplara stat turu yaptırıyor. Bunun için kulübe başvurmak gerekli. Sarı lacivertliler de tıpkı Barcelona gibi takımın soyunma odasına girilmesine izin vermiyor. Şükrü Saracoğlu Stadı’nın altında 2 Fenerium mağazası var. Ayrıca müzede tıpkı Barcelona’da olduğu gibi sinema salonu var. Ancak Barcelona bu turdan yıllık 50 milyon Euro’yu aşan bir parayı kasasına koyarken, Fenerbahçe Kulübü, geziyi ücretsiz yaptırdığı için henüz bu organizasyondan para kazanamıyor.

Boş stattan 50 milyon euro

DİĞERLERİ DE PLANLIYOR

Diğer kulüplerde ise bu tarz turlar yok. G.Saray 2010 yılında böyle bir projeye başlayacaklarını duyurdu ancak konuyla ilgili herhangi bir adım atılmadı. Beşiktaş ise yeni stadın ardından bu tip bir projeye başlamayı hedefliyor.

Haberin Devamı

AVRUPA’DA ÖRNEĞİ ÇOK

-Bernabeu Stadı’nda gezmek isteyenlerin ödeyeceği tutar 19 Euro.
-Allianz Arena’yı görmek isteyenler 1 saat için 10 Euro ödemek zorunda.
-Old Trafford’u gezmenin bedeli de Nou Camp’la eş değer. Burada da stadı gezmek için tura ödenen ücret 23 Euro. Ancak tek fark önceden rezervasyon yaptırmanız gerekiyor.
-AC Milan ve Inter’in stadı San Siro’yu da randevu alarak 17 Euro’ya gezmek mümkün.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!