Borsa toparlanıyor

Güncelleme Tarihi:

Borsa toparlanıyor
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 19, 2016 16:11

Başarısız sonuçlanan darbe girişiminin ardından özellikle yabancı yatırımcılar nezdinde oluşan istikrarsızlık algısıyla dün sert gerileyen Türk hisse senetleri piyasası, TCMB'nin beklentilere paralel faiz kararı ve siyasi kanattan gelen ortak açıklamaların desteğiyle bugün bir miktar toparlandı.

Haberin Devamı

Moody's'in Türkiye'nin kredi notunu olası bir indirim için gözden geçirmeye alması endekste bir miktar baskı yaratsa da, tepki alımlarının etkisiyle BIST-100 .XU100 yüzde 1 üzeri yükselişle hareket ediyor.

Endeks saat 15.53'te yüzde 1.2 yükselişle 77,868 puanda seyrediyor.

Piyasanın çok fazla sayıda haberi aynı anda fiyatlamaya çalıştığını, bu nedenle hareketin tek bir nedene bağlanamayacağını belirten Destek Menkul Değerler Araştırma Müdür Yardımcısı Adnan Çekçen, "Dün çok fazla sayıda olumsuz haberi fiyatlamıştık. Sabah dünkü satışın bir miktar daha devam ettiği bir durum gördük. Brexit kararı sonrası görülen dip seviyelere doğru yaklaştıkça gün içinde tepki alımları geldi" dedi ve ekledi:

"Piyasa çok fazla haber akışını aynı anda fiyatlamaya çalışıyor. Bugün siyasi kanattan muhalefet lideriyle birlikte gelen ortak açıklamalar olumlu algılandı. Ayrıca TCMB'nin piyasa beklentisine paralel faiz kararı ve buna ek olarak ihtiyaç olduğunda likidite desteği sağlayacağı açıklaması da çok olumlu algılandı."

Haberin Devamı

TCMB Temmuz ayı Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında politika faizi olan bir haftalık repo faizini beklentiler doğrultusunda yüzde 7.5'te, faiz koridorunun alt bandını da yine beklentiler doğrultusunda yüzde 7.25'te tuttu.

Çekçen, piyasada bugün etkili olan bir diğer unsurun ise Moody's'in Türkiye'ye ilişkin açıklaması olduğunu belirtti.

Çekçen, "Piyasa toparlanmaya çalışırken gelen Moody's açıklaması ise piyasayı tamamen olumsuz yönde etkileyen bir gelişme. Kurun bugün 2.98 seviyesini zorlamasının nedeni Moody's. Moody's açıklaması olmasa kur 2.95'e doğru yerleşebilirdi, bu da hisse senetlerine bir miktar daha destek sağlardı" diye konuştu.

Kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, geçen haftaki darbe girişimin ardından Türkiye'nin kredi notunu indirim için gözden geçirmeye aldı. Gözden geçirmede darbe girişiminin ekonomik büyüme, politika üreten kurumlar ve dış tamponlara yönelik orta vadeli etkileri değerlendirilecek. 

Moody's Türkiye'nin kredi notunu "negatif" görünüm ile yatırım yapılabilir en düşük düzey olan Baa3 seviyesinde derecelendiriyor.

Haberin Devamı

Diğer yandan, Başbakan Binali Yıldırım, Cuma akşamı gerçekleştirilen başarısız darbe girişiminin ardından bugün CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile ayrı ayrı görüşerek gelişmeler hakkında bilgi verdi.

Cuma akşamı başarısızlıkla sonuçlanan darbe girişiminin ardından oluşan istikrar endişeleriyle BIST-100 endeksi dün yüzde 7 kayıpla kapanmıştı.

Başbakan Binali Yıldırım'ın verdiği bilgilere göre, darbe girişiminde toplam 232 kişi hayatını kaybetti. Yetkililer daha önce bu sayının 290 olduğunu açıklamıştı

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş ise, darbe girişiminin ardından 9,322 kişi hakkında yasal sürecin devam ettiğini söyledi.

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!