Böbrek taşına kapalı ameliyat

Güncelleme Tarihi:

Böbrek taşına kapalı ameliyat
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 05, 2000 00:00

Haberin Devamı

Laparotomi yöntemiyle bir santimlik kesikten böbrek taşlarına ulaşılabiliyor, taşlar kırılıp böbrek temizlenebiliyor.

Her 100 kişiden üçünün böbrek taşı sorunu bulunuyor. Yaş ilerledikçe taş oluşumu artıyor. 70 yaşına kadar yaşayan her sekiz kişiden birinde böbrek taşı meydana geliyor. 1980'lere kadar sorunun tek çözüm yolu açık ameliyatla böbrek taşının alınmasıydı. Günümüzde ise açık cerrahiye alternatif ortaya çıkan kapalı böbrek taşı ameliyatları ve taş kırma makineleri, bütün dünyada taş tedavisini değiştirdi. Ürolog Doç. Dr. Tayfun Gürpınar, özellikle taş kırma makinesinin kıramadığı büyük, sert taşların vücuda açılan bir santimetrelik delikten girilerek temizlenebildiğini söyledi.

4 milimetreden büyük taşların sadece bol sıvı içilerek düşürülmesinin çok zor olduğunu belirten Doç. Dr. Gürpınar, açık böbrek ameliyatlarının gelişmiş ülkelerde yüzde 1.5'a düştüğünü belirtti. Doç. Dr. Gürpınar, ‘‘Türkiye'de maalesef kapalı ameliyat yapabilen merkez az olduğu için genellikle açık ameliyat öneriliyor. Her 1 milyon taş sorunu olan hastalardan yılda 1500-2 bini aktif bir tedavi görmek zorunda. Ancak bunların sadece yüzde 10-15 kadarı kapalı yöntemle ameliyat ediliyor. Geçen yıl Türkiye'de kapalı yöntemle sadece 50 hasta ameliyat edildi’’ dedi.

Hastalar habersiz

Açık ameliyatta vücutta 20 santimlik kesi yapıldığını belirten Doç. Dr. Gürpınar floroskopi (röntgen) kontrolu altında yapılan kapalı ameliyatta ise bir santimlik kesinin yeterli olduğunu anlattı. ‘‘Kesiden kalem genişliğinde bir optik cihaz yerleştirilerek ameliyat yapılıyor. Böbrekteki taş monitörlerden izlenirken gerekirse özel cihazla kırılarak vücut dışına çıkarılıyor’’ dedi. Makineyle böbrek taşı kırma tedavisinde, parçalanan taşların vücuttan atılması için hastanın bol su içmesi gerektiğini belirten Doç. Dr. Gürpınar, kapalı ameliyatta taşların operasyon sırasında çıkarıldığını söyledi. Doç. Dr. Gürpınar, kapalı yöntemlerin hasta açısından daha konforlu olduğunu ve kısa zamanda normal yaşamına döndüğünü de vurgulayarak, ‘‘Hastalara alternatifler anlatılmalı. Hasta da kendi için daha iyi olanı seçebilmeli’’ dedi.

Erkek böbreği daha çok taş yapıyor

Böbrek taşı kendini en sık şiddetli ağrı ile belli ediyor. Taş sorunu bulunanların yüzde 10'unda 1 yıl, yüzde 35'inde 5 yıl, yüzde 50'sinde ise 10 yıl içinde yeniden böbrek taşı oluşuyor. Taşların kesin olarak nasıl oluştuğu bilinmiyor. Ama bol sıvı alınarak oluşumunun önüne geçilebileceğini düşünülüyor. Taşlar çıkarıldıktan tekrar oluşmasını önlemek araştırılması öneriliyor. Genellikle 20-40 yaşlarında ortaya çıkıyor. Erkeklerde kadınlara göre daha sık görülüyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!