Bir günah keçisi: Eleştirmen...

Güncelleme Tarihi:

Bir günah keçisi: Eleştirmen...
Oluşturulma Tarihi: Aralık 08, 2017 11:38

Yılların film eleştirmeni Tunca Arslan, ‘Eleştirmenleri Vurun’la yönetmenler, yapımcılar ve oyuncularla sinema yazarları arasındaki bitmez tükenmez mücadelenin tarihinden notlar düşmüş... Kitap, meselenin yazı-çizi kısmına ilgi duyan sinemaseverler için arşivlik bir çalışma.

Haberin Devamı

Bir günah keçisi: Eleştirmen...
Her sanat gibi sinema da eleştirmenini arar. Çünkü kendi sesini, ruhunu, derdini, tasasını, sevincini, mutluluğunu ilk elden anlayabilecek kişinin eleştirmen olduğunu düşünür. Ama aynı zamanda hedefine varıp varmadığını, yetersizliklerini, eksikliklerini belirtenin de... Bu ince çizgide giden gelen ‘Film eleştirmeni’ ya da bir başka deyişle ‘Sinema yazarı’, işin doğası gereği pek de hayırla anılmaz! Çünkü yönetmenler, yapımcılar, oyuncular ve sektörün diğer bileşenleri için her film yeni bir sınavdır ve eleştirmen, önceki sınavlardaki tavrı, yaklaşımı, notu ne olursa olsun her yeni adımda başka noktalara, başka kıyılara varması ya da savrulması olası bir karakterdir.

Haberin Devamı

İlk film kabul edilen Lumiere Kardeşler’in ‘Trenin Gara Girişi’nde ‘ilk eleştirmen’ var mıydı, bilmiyorum ama tarihsel açıdan çok eskilere uzanan bitmez tükenmez bir mücadelenin, karşılıklı çekişmenin ifadesi olan bir alana, yılların sinema yazarı Tunca Arslan el atmış ve ‘Eleştirmenleri Vurun’ adlı çalışmasıyla ‘Ezeli rekabet’ten kendince notlar düşmüş.

Kitap dünyadan ve Türkiye’den kimi ünlü sinema simalarının eleştirmenler hakkındaki ‘veciz’ sözleri ve saptamalarıyla başlıyor, sonrasında ‘yerli kanat’ta tarihsel bir yolculuğa çıkarak sinema yazarlarına ilişkin yorumlarda ve yaşanmış olaylarda (tartışma, panel vs.) geziniyor, nihayetinde de meslek içi atışma, yorum, özeleştiri gibi sularda yüzüyor.

Bence sinemanın yazı-çizi kanadıyla ilgilenen herkesin göz atması gereken bir çalışma ‘Eleştirmenleri Vurun’. Ayrıca geçen hafta yayın hayatına ‘Merhaba’ diyen Arka Pencere Mecmua’nın ardından yeni bir ilgi ve tartışma odağı niteliği taşıyor.

Bir günah keçisi: Eleştirmen...

Eleştirmenler için ne demişler?

Hiçbir yönetmen eleştirmenlerden hazzetmez, ona karşı ne kadar nazik olurlarsa olsunlar...
François Truffaut

Haberin Devamı

Eleştirmenler yalnızca olduklarından daha zeki görünmeye çalışıyor.
Quentin Tarantino

Yaptığım filmin sinema tarihinin en kötü filmi olduğunu ya da “Bu bir film değil, bu tam bir saçmalık” gibi şeyleri okumak hoşuma gidiyor. Eleştirmenler ne yazacaklarını bilmedikleri zaman böyle şeyler söylüyorlar...
Gaspar Noe

Popcorn bir film yaptık. Sanatsal olsa da popcorn olsa da herkes para kazanmak için bu işi yapıyor. ‘Pembe Panter’, ‘Rocky’, ‘Matrix’ serileri var. Bu filmleri yapanların hepsi kolaya mı kaçmış oldu? Köşe yazarlarını ve sinema eleştirmenlerini ciddiye almıyorum.
Şahan Gökbakar

Bizim sosyalist gelenekli sinema yazarlarının bana nefreti bitmedi.
Sinan Çetin

Haberin Devamı

Bedava film izliyorlar, sonra atıp tutuyorlar.
Tolga Çevik

Eleştirmenler hadlerini aşabiliyor. Beni az ısırmadılar.
Hülya Avşar

Bir günah keçisi: Eleştirmen...

Eleştirmenleri Vurun
Kırmızı Kedi Yayınevi
264 sayfa
20 TL

BAKMADAN GEÇME!