Bir de bize kulak verin

Güncelleme Tarihi:

Bir de bize kulak verin
Oluşturulma Tarihi: Ekim 10, 2011 00:00

Türkiye’yi sarsan şike soruşturmasında savcının iddianamesi beklenirken, Spor Toto Süper Lig’deki kulüpler 6222 Sayılı “Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair Kanun”un değişmesi için harekete geçti.

Haberin Devamı

İlk kez Hürriyet’in yayınladığı “Şike Suçunun Ceza Mevzuatı Bilgilendirme” raporunda karşılaştırma yapıldı:
ADAM ÖLDÜRME: 3 ile 6 yıl arası hapis - ŞİKE YAPMAK: 5 ile 12 yıl arası hapis.

Son günlerdeki çalışmalar ve görüşmelerin ardından yeni yasanın değişmesi için düğmeye basan Kulüpler Birliği’nin şike cezasına af getirmeye çalışması ise kamuoyunun belli kesimleri tarafından tepki topladı.
Başkanlarla temasa geçen Hürriyet ise Kulüpler Birliği’nin hazırladığı Şike Suçunun Ceza Mevzuatı Bilgilendirme raporunu ele geçirdi.
Kulüpler Birliği tarafından hazırlanan bu raporda, mevcut yasadaki “beş yıldan on iki yıla kadar hapis” olan şike cezası ile diğer cezalar karşılaştırılıyor.
Kulüpler Birliği’nin o raporunu sizlere yorumsuz veriyoruz...

Şikenin yurtdışındaki hukuki durumu

Haberin Devamı

1-1 ay -1 yıl arası hapis

İtalya: 13 Aralık 1989 tarihli ve 401 nolu kanunun 1. Maddesi ile şike suç olarak kabul edilmiştir ve bu suçun karşılığı da 1 aydan, 1 yıla kadar hapis cezasıdır.

2- En ağır 2 yıl hapis

İngiltere: Dolandırıcılık ve bahse ilişkin suçlar kapsamında. Maç sonucunu etkilemek için girişimde bulunan kişi iki yıla kadar hapis ve 5 bin Sterlin ceza alır.

3- 1-5 yıl arası hapis

Almanya: Şike  dolandırıcılık kapsamındadır. Bu çerçevede takip edilen davalar sonucunda yargılanan kişilere verilecek en yüksek ceza 5 yıla kadar hapis cezasıdır.

4- 1-5 yıl arası hapis

Portekiz: Spor müsabakasının sonucunu değiştirmek eyleminde bulunanlar ve kabul edenler 1 yıldan, en fazla 5 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılırlar.

5-3 ay-5 yıl arası hapis

Rusya: Sporcu, hakem, antrenör ve diğer katılımcılara maçın sonucunu değiştirmek amacıyla teklifte bulunulması 3 aydan 5 yıla kadar hapisle cezalandırılır.

6- 6 ay-8 yıl arası hapis

Polonya:  Spor aktivitelerinin sonucunu etkilemek üzere maddi veya kişisel menfaatler için hile yapan bulunan kişiler 6 aydan 8 yıla kadar hapis cezası alır.

7- En ağır 6 yıl hapis

İsveç: : Şike adli anlamda suç olarak kabul edilmemiştir. Dolandırıcılık çerçevesindeki davalarda verilebilinen ceza 6 ay ile en ağır 6 yıl hapis aralığındadır.

Haberin Devamı

8- 3 ay-5 yıl arası hapis

Yunanistan: Şike ülke hukukunda ayrı bir suç olarak görülür. Bu suçun karşılığı da 3 ay ile 5 yıl arası hapis cezasıdır. Bu tür davalar oldukça uzun sürmektedir.

9- 1-8 yıl arası hapis

Slovenya:  Bu ülkede de şike yapmak suç olarak kabul edilmemiştir. Dolandırıcılık çerçevesinde davalara bakılır. Cezalar ise 1 ile 8 yıl hapis cezası aralığında değişmektedir.

10- Yeni ceza 6 yıl hapis

Bulgaristan:  AB üyesi olup şikenin suç olarak değerlendirilmediği tek ülkeydi ve FIFA baskısı altındaydı. Yasa değişti şike yapmanın cezası 6 yıl olarak belirlendi.

Her ülkede durum farklı

ŞİKE gerek ülkemizde, gerekse yurtdışında Ceza Hukuku ve Spor Hukuku anlamında tek bir düzenlemeye tabii değildir. Şikeye ilişkin pek çok farklı yaklaşım ve hüküm söz konusudur. Ancak bu yaklaşımların hiçbirinde ülkemizde olduğu gibi bir ağırlıkta ceza söz konusu değildir.

Haberin Devamı

TÜRKİYE’DE BAZI SUÇLARIN CEZALARI

İnsan ticareti (TCK80):
- 8 yıldan, 12 yıla kadar hapis ve 10 bin güne kadar adli para cezası.
Taksirle öldürme (TCK 85):
- 3 yıldan, 6 yıla kadar hapis cezası.
Kasten yaralama (TCK 86):
- 1 yıldan, 3 yıla kadar hapis cezası.
Organ ticareti (TCK 91):
- 5 yıldan, 9 yıla kadar hapis.
İşkence (TCK 94):
- 3 yıldan, 12 yıla kadar hapis.
Hırsızlık (TCK 141):
- 1 yıldan, 3 yıla kadar hapis.
Dolandırıcılık (TCK 157): - 1 yıldan, 5 yıla kadar hapis ve 5 bin güne kadar adli para cezası.
Rüşvet (TCK 252):
-  4 yıldan, 12 yıla kadar hapis cezası.

Değiştirilmek istenen yasa

6222 sayılı yasanın 11. maddesinde şikeye adı karışanlar için ön görülen “beş yıldan, on iki yıla kadar hapis” cezası, Kulüpler Birliği’nin tarafından “altı aydan, bir yıla kadar hapis ve para cezası” olarak değiştirilmek istenmektedir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!