Bir aceminin binicilik ve karting macerası

Güncelleme Tarihi:

Bir aceminin binicilik ve karting macerası
Oluşturulma Tarihi: Aralık 28, 2007 00:00

Bir pazar günü, arkadaşlarım at binmeye gelmek isteyip istemediğimi sordu. İstemezsem kenarda da takılabilirdim. Samandıra’da bir at çiftliğine gittik. Kapalı manejde at binen bir sürü insan. Serde meraklılık da var, denemeden olur mu? Hemen atıldım. Ben atın beni taşımaktan yorulacağını sanırken, 40 dakikalık dersin ardından attan indiğimde dayak yemişten beter haldeydim. Sırada karting vardı. İki kilometre mesafedeki bir go-kart salonuna gittik. Böylece haftalar sürecek binicilik ve karting eğlencemiz başlamış oldu.

At binmek, denemek isteyenler için bir seferlik eğlence olabilir. Ama aslında son derece kurallı, uzun süre ders almayı gerektiren bir iş. Arkadaşlarım beni Samandıra’da Kenan Bey Çiftliği’ne götürdü. Onlar bu rotayı hem ekonomik binicilik dersi, hem de yakındaki kapalı salonda karting imkanı buldukları için çizmişlerdi. Ben de hazıra kondum açıkçası.

At binmek hazırlık istiyor. Bir acemi geldiğinde, attan korkuyorsa önce bu korkuyu atması için ahırda ona ata yaklaşmayı öğretiyorlar. Sonra kapalı manejde lonj denilen şekilde yani öğrenci at üstündeyken eğitmenin atı iple kontrol ettiği pozisyonda, eğitime başlanıyor. Atın bu ağır ağır yürüyüşünün adı "adeta". Bundan sonraki aşamalar süratli ve dört nala.

Burası 27 metreye 40 metrelik bir manej. Aynı anda 3 lonj eğitimi verilirken daha kıdemli olanlar, eğitmen kontrolünde manejin içinde geniş halka çizerek ilerleyebiliyor. Zeminde, düşme ihtimaline karşı kum ve çeltik denilen, pirinç kabuklarından oluşan talaşa benzer bir tabaka var. Ama yine de "tog", yani biniş kaskı takmak zorundasınız.

Gelelim nasıl at binildiğine. Eyere oturmak bile, bilmeyen için mesele. Eğitmenlerin sizi her noktada uyarmasına alışsanız iyi edersiniz, bu iş çok zevkli ama zevkini almadan biraz ter dökmeniz şart. Eyere oturdunuz ama öyle kambur durmak olmaz, dik oturun. Eğitmenim Mustafa Hüseyin (50) beni uyarmaktan bıkmadı. Bilgisayar başında uzun süre çalışıyorsanız bu uyarıyı benim gibi siz de sık sık duyacaksınız demektir.

Dizlerinizi ata yapıştırmanız, topuklarınızı sürekli yere doğru basmanız, at yürüdükçe inip çıkan belinin üstünde oturmamanız gerekiyor. Yoksa at sizi hacıyatmaz gibi bir sağa sola yatırıyor, engebeli bir yolda amortisörsüz otomobil kullanıyormuş gibi oluyorsunuz. Onunla uyum sağlayarak oturup kalkmalısınız. Evet biraz poponuzu kaldıracaksınız. Uzaktan göründüğü gibi değil, at sizi taşımıyor. Elbette taşır ama istenen bu değil! Atın üstünde oturup kalkarken bacaklarınız ve poponuz öyle bir çalışıyor ki, bu hareketi sürekli yapan bir kadında selülit kalacağını pek sanmıyorum. Gerçekten de at binerken vücudun tüm kasları siz farkında olmadan çalışıyor. Ayrıca acemiler refleks olarak dizginleri gerekenden fazla sıkı tutuyorlar ve tüm kaslarını çok sıkıyorlar.

Ortopedik bir probleminiz varsa, maneje gelmeden önce doktorunuza danışmanızı öneririm. Ayrıca gitmeye karar veriseniz kilonuzu da düşünmelisiniz. Sizin sağlığınız bir yana, eğitmenler atın sağlığı açısından 100 kilonun üzerinde birini çıkarmaya pek gönüllü değiller.

Çocuklar kimi kulüplerde 4 yaşından itibaren at binebiliyor. At binmek engelli ve problemli çocuklar için bir terapi metodu olarak kullanılıyor. Çiftliğe bu amaçla gelen gruplar var. Beş dersin sonunda lonju bırakıp manej içinde büyük tur atmanıza izin veriliyor. 40 dakikalık ders fiyatı 40 YTL, grup indirimi yapılıyor. Özel otomobili olmayanlar, Kadıköy’den kalkan Sultanbeyli otobüsleriyle ulaşabilir.

Araçlar yan yatmıyor asla devrilmiyor

Samandıra’da Kenan Bey Çifliği’nden çıkıp TEM’e paralel yan yoldan 2 km kadar ilerlediğinizde balon çatılı My Go-Kart pistini göreceksiniz. Altı ay önce açılan My Go-Kart, 3 bin 500 metrekare yarış alanıyla Türkiye’nin en büyük
/images/100/0x0/55eb63c3f018fbb8f8be0219
kapalı go-kart pisti olma iddiasında. 680 metre yarış yolu uzunluğu olan pistin yepyeni 25 go-kart aracı var.

Yarışa geçmeden önce kuralları anlatan bir CD izledik, kask taktık, araçlara bindik, kemerlerimizi bağladık. Bilgisayarda ya da oyun salonlarında araba yarışı oynadıysanız bunun ondan kat kat güzel olduğunu söylemeliyim. Bir direksiyonunuz, bir gaz, bir de fren pedalınız var. O yüzden bu araçları kullanmak çok kolay. Ayrıca ne yaparsanız yapın bu araçlar devrilmez, yan yatmazmış. Her şey oyun gibi görünse de, önünüzde biri aniden durduğunda sert bir çarpışmaya karşı dikkatli olmanızda fayda var. 9 beygirlik araçlar istendiğinde görevliler tarafından uzaktan kumanda ile de durdurulabiliyor.

Go-kart, 7’den 70’e herkesin yapabileceği bir spor. Aslında herkes kendiyle yarışıyor. Birilerini geçmek zorunda değilsiniz. En fazla 10 kişinin aynı anda yarışa çıkmasına izin veriliyor. Pistin kalabalık olması yarışın zevkini artıyor ama birbirini geçmeye çalışanlar yüzünden zaman zaman çarpışmalar olabiliyor. Bilgisayarlı skor tahtası sayesinde yarış bitiminde kaç tur yaptığınızı ve her turu kaç saniyede tamamladığınızı, buna göre sıralamadaki yerinizi görebiliyorsunuz. 10 dakikalık yarışta 18 tur atmayı başardım. Motorun tüm gücünü hissederek oldukça hızlı gittim. Tabii tecrübeliler bu sürede 20 turu başarıyor.

My Go-Kart’ın küçük bir kafesi, üst katında geniş bir restoran ve etkinlik alanı var. Yazın bu tesisin bahçesinde mini golf de oynanabiliyor. 10 dakikalık karting 15 YTL. 15’lik, 34’lük, 44’lük gibi paketler, indirimli fiyattan alınıp grup olarak kullanılabiliyor.

İSTANBUL’DA BİNİCİLİK TESİSLERİ

Kenan Bey Çiftliği Sekmen Cad. Yüzbaşı Sok. Samandıra. Tel: 0216-311 06 63.

İstanbul Binicilik Turgut Özal Bulvarı No: 227 Ümraniye. Tel: 0216-484 47 80. Yetişkin 60 YTL, çocuk 35 YTL.

Ferhatbey Binicilik Atlıspor Kulübü Turgut Özal Bulvarı No: 140 Taşdelen, Ümraniye. Tel: 0216- 312 80 38. Yetişkin 50, çocuk 35 YTL. Grup indirimi var.

S Uluslararası Binicilik Merkezi İstinye Yokuşu Tepeüstü Sokak No: 1 İstinye. Tel: 0212-323 21 00.

İSTANBUL’DA GO-KART PİSTLERİ

My Go-Kart: Adil Mahallesi Osmanbey Cad. No: 4 Sultanbeyli. Tel: 0216-592 00 21.

Gokart İstanbul: İstanbul Büyükşehir Belediyesi Florya Sosyal Tesisleri içi Florya. Tel: 0536-561 97 38. Açık hava pisti 7 dakikası 10 YTL.

Otodrom: Atatürk Cad. No: 5 Orhanlı Tuzla. Tel: 0216-394 42 42. 10 dakikası 20 YTL.

GPE5 Karting: E-5 Karayolu üzeri Yenibosna. Tel: 0212-560 00 26. 10-15 YTL, hafta sonu 7 dakikası 20 YTL.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!