Bilgisayarı açtığınızda ne oluyor?

Güncelleme Tarihi:

Bilgisayarı açtığınızda ne oluyor
Oluşturulma Tarihi: Şubat 09, 2016 16:41

Kısa cevap: Önce onu açıldığına ikna etmek gerekiyor.

Haberin Devamı

Uzun cevap: Bir bilgisayarın işletim sistemini yükleyip bileşenleri için gereken sürücüleri bulmasından önce, açıldığının farkına varması gerekiyor. Bu da adına açılış sıfırlama devresi denen nispeten basit bir aygıtın görevi. Michigan Üniversitsi’nin Michigan Entegre Devre Laboratuvarı’nda profesör olan David Blaauw, “En basit haliyle bu küçük bir kondansatörden, dirençten, küçük bir invertörden ve bu gibi şeylerden oluşuyor” diyor. Bu devre bir minimum voltaj düzeyini tanıyacak şekilde bağlanmış.

Voltaj bu eşiği geçince devre, işlemciye sistemin yüklenmesine izin verecek bir dizi komutu işletmesi için işaret veriyor. Blaauw, bu “sıfır komutu”nun donanımsal olabileceğini, ancak genelde bilgisayarın ana kartı üzerindeki bir flash yongasına yerleştirildiğini söylüyor. Böylelikle, komutun ayrıntıları bilgisayarı bir araya getiren kişilere bırakılabiliyor. Açılış sıfırlama devresi bilgisayara sadece nasıl açılacağını değil, nasıl kapanacağını da söylüyor.

Haberin Devamı

Eğer ilgilenilmezse voltaj düşüşü büyük zarara yol açabilir. Sıfır voltajda işlemci hiçbir şey yapmıyor fakat çok düşük voltajda gelişigüzel hareket etmeye başlıyor. En kötü senaryoda, türlü bellek konumlarında öngörülemeyen değişiklikler yapabiliyor. İşte, açılış sıfırlama devresi burada devreye giriyor. Blaauw, “Devre gücün kaybedildiğini anlıyor ve sıfırlama sinyali göndererek, işlemcinin aptalca bir şeyler yapmasını önlüyor” diyor.

popsci.com.tr Tarafından Hazırlanmıştır.

BAKMADAN GEÇME!