Hac kuraları ne zaman çekilecek? 2023 Hac kura takvimi bilgisi

Güncelleme Tarihi:

Hac kuraları ne zaman çekilecek 2023 Hac kura takvimi bilgisi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 23, 2022 14:07

2023 hac başvurusu ve kura tarihleri, son gelişmeler ile takip ediliyor. 2023 Yılı Hac Protokolü çerçevesinde kura takvimi ve başvurular kamuoyu ile paylaşılacak. Erbaş yaptığı açıklamada protokolün ocak ayında imzalanacağını belirterek, "Kontenjan ve diğer hac iş ve işlemleriyle ilgili hususların bu protokolde netleşeceği konusunda mutabık kaldık." dedi. Ocak ayında hac kurasının tarihinin açıklanması bekleniyor. Hac ve umre için heyecanla kura takvimini bekleyen vatandaşlar, hacumre.diyanet.gov.tr internet adresinden kura tarihlerini öğrenebilecekler.

Haberin Devamı

Hac kura takvimi kutsal topraklara gitmeyi bekleyen hacı adaylarının ve yakınlarının gündeminde yer almayı sürdürüyor. Diyanet İşleri Başkanlığınca, vatandaşların hac ibadetini yerine getirmek üzere gerçekleşen hac kuraları, başvuran sayısının her yıl artması ve kontenjan sınırı nedeniyle düzenlenecek. Hacı adayları, kura çekiminin ardından sonuçları e-Devlet üzerinden öğrenebilecek. Milyonların gözü kulağı 2023 hac kura takvimine çevrilirken, Suudi Arabistan Hac ve Umre Bakanı Tevfik Er-Rabia ile düzenlediği basın toplantısı sonrası Erbaş, kontenjan ve diğer hususların protokolle netleşeceğini söyledi. Peki, hac kurası ne zaman başvurular başladı mı? İşte, o konu hakkında ayrıntılı bilgiler.

HAC KURALARI NE ZAMAN ÇEKİLECEK?

2023 Hac kura takvimi, Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından henüz açıklanmadı.

Ancak Diyanet İşleri Erbaş ocak ayında protokolün imzalanacağını söyledi. Konuyla ilgili gelişmelere haberlerimizde yer vereceğiz.

Haberin Devamı

HAC TAKVİMİ NE ZAMAN BELLİ OLACAK?

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, Suudi Arabistan Hac ve Umre Bakanı Tevfik Er-Rabia ile ortak basın toplantısı düzenledi. Beşiktaş’taki bir otelde düzenlenen basın toplantısında 2023 yılında yapılacak olan hac ve umre ziyaretlerine ilişkin açıklamalar yapıldı.

KESİN KAYIT HAKKI KAZANANLAR BELGELERİNİ E-DEVLET'TEN ALACAK

Hac kuraları neticesinde kesin kayıt hakkı kazanan vatandaşlar, -Devlet şifreleri ile giriş yaparak Hac Kesin Kayıt Belgesi alacak. Bu belge ile ilk müftülükleri ya da acenteler üzerinden kayıt işlemi sağlanabilecek.

HAC KİMLERE FARZDIR?

İslam’ın beş esasından birisi de hac’dır. Hicretin 9’uncu yılında farz kılınmıştır. Haccın farz oluşu, Kitap, Sünnet ve İcma ile sabittir

Hem mal, hem de beden ile yapılan bir ibadet olan hac, şu şartları taşıyanlara farzdır;

  • Müslüman olmak.
  • Akıllı olmak.
  • Ergenlik çağına gelmiş bulunmak.
  • Hür olmak.
  • Haccın farz olduğunu bilmek. (Bu, Müslüman olmayan ülkelerde Müslümanlığı kabul edenler içindir. İslam ülkelerinde yaşayan Müslümanlar için böyle bir şart aranmaz.)
  • Asli ihtiyaçlardan başka, hacca gidip dönünceye kadar kendisinin ve bakmakla yükümlü olduğu âile fertlerinin geçimlerini sağlayacak servete sahip olmak.
  • Hac yolculuğu için gereken vasıta ve yol masraflarını karşılayacak parası olmak. Haccı yapabilecek zamana yetişmiş olmak.