Bir dalını koparanlara 244 bin TL ceza! Ters lale nedir, hangi bölgelerde yetişir?

Güncelleme Tarihi:

Bir dalını koparanlara 244 bin TL ceza Ters lale nedir, hangi bölgelerde yetişir
Oluşturulma Tarihi: Nisan 17, 2024 17:12

Dünya genelinde ise Asya ülkelerinde, Anadolu'dan sonra doğuya doğru İran, Afganistan, Pakistan ve Himalayalar'da yetişen ters lale oldukça değerli bir bitki. Türkiye’nin yalnızca belirli bölgelerinde yetişen ters laleyi koparmanın cezası da oldukça yüksek. Havaların bu yıl erken ısınması sebebiyle Bitlis’in Hizan ilçesinde nesli koruma altında bulunan ters laleler açmaya başladı. Peki, Ters lale koparma cezası ne kadar? Ters lale nedir, nerede yetişir?

Haberin Devamı

Nadir bir bitki türü olan ters lale baharını gelişiyle birlikte gün yüzüne çıktı. Türkiye'de doğal bir şekilde Tunceli, Afşin, Şırnak, Erzurum, Adıyaman ve Hakkâri'de yetişen ters lale havaların ısınması sebebiyle Bitlis’in Hizan ilçesinde görülmeye başlandı. Koruma altına alınan çiçeği koparan, zarar veren ya da kıranlara ise rekor seviyelerde para cezası kesiliyor.

TERS LALE NEDİR, HANGİ BÖLGELERDE YETİŞİR?

Ters lale, genellikle soğuk iklimlerde bulunan bir bitki türü. Türkiye'de doğal bir şekilde Tunceli, Afşin, Şırnak, Erzurum, Adıyaman ve Hakkâri'de yetişmektedir. Dünya genelinde ise Asya ülkelerinde, Anadolu'dan sonra doğuya doğru İran, Afganistan, Pakistan ve Himalayalar'da yetişir. Çok soğuk havalarda yaprakları donabilir. Ancak bu yapraklar güneşi görmesiyle birlikte yeniden gelişmeye ve büyümeye devam ederler.

Haberin Devamı

Türkiye'de ağlayan gelin olarak da adlandırılan bu bitkinin çiçeği değişik renklerde ve lalenin tersine yere doğru bakarlar. Değişik renk seçeneklerinin bulunması bitkiye estetik bir görünüm katar. Yabani formları ise genellikle turuncu veya kırmızı renklerdedir. Yere doğru bakan çiçeklerin üzerinde, bitkinin taç şeklinde yaprakları bulunur. Doğada yetişen türleri, fare ve köstebek gibi hayvanların bulunduğu, toprağı bol havalandırılmış olan yerlerde daha sıklıkla görülür.

Çoğunlukla her dalında altı adet çiçeği bulunmaktadır. Çiçekleri oluşumundan itibaren ters bir şekilde büyüme gösterir. Bitkinin boyu genellikle 60 ila 80 cm. arasında değişiklik göstermektedir. Dayanıklı bir tür olan bitki, çiçeklerinin ters durması nedeniyle ünlenmiştir.

TERS LALE KOPARANA 244 BİN 315 TL CEZA

Bitlis’in Hizan ilçesinde nesli koruma altında bulunan ters laleler açarken koparmanın cezası ise 244 bin 315 TL olarak belirlendi. Halk arasında 'ağlayan gelin' veya 'hüzün çiçeği' olarak bilinen ters laleler, Hizan ilçesinde bulunan Gayda Mezarlığı’nda açmaya başladı. Havaların ısınmasıyla birlikte açan ters laleler, doğaseverler ve fotoğraf sanatçılarından yoğun ilgi görüyor.

Yılda 20 gün yaşayabilen ters lale, havaların ısınmasıyla beraber geçen yıla göre bu yıl erken çiçek açtı. Bölge halkı çiçeklere gözü gibi bakarken mezarlık ziyaretlerinde bulunan vatandaşlar ise gördüğü güzel manzara karşısında hayranlıklarını gizleyemiyor. Koruma altına alınan çiçeği koparan, zarar veren ya da kıranlara ise 244 bin 315 lira ceza kesiliyor.