10 Ekim Dünya Ruh Sağlığı Günü nedir, neden kutlanır? İşte tarihçesi ve 2023 teması…

Güncelleme Tarihi:

10 Ekim Dünya Ruh Sağlığı Günü nedir, neden kutlanır İşte tarihçesi ve 2023 teması…
Oluşturulma Tarihi: Ekim 10, 2023 10:18

Her yıl 10 Ekim tarihinde Dünya Ruh Sağlığı Günü kutlanıyor. Dünya Ruh Sağlığı Federasyonu'nun bir projesi olan Dünya Ruh Sağlığı Günü, ruh sağlığı ve ruh hastalıklarının toplumda farkındalığını ve anlaşılırlığını artırmak amacıyla 1992 yılından bu yana her yıl 10 Ekim'de kutlanmaktadır. Her yıl bir tema belirlenir ve çeşitli kutlamalar düzenlenir. Peki, 10 Ekim Dünya Ruh Sağlığı Günü nedir, neden kutlanır? İşte Dünya Ruh Sağlığı Günü 2023 teması!

Haberin Devamı

Dünya Ruh Sağlığı Günü her yıl 10 Ekim tarihinde kutlanıyor. Dünya Ruh Sağlığı Günü 2023 teması da belli oldu. Ruh sağlığı ve ruh hastalıklarının toplumda farkındalığını ve anlaşılırlığını artırmak amacıyla 1992 yılından bu yana her yıl 10 Ekim'de kutlanmaktadır. Belirlenen tema çerçevesinde yeni neslin ruh sağlığının korunması ve güçlendirilmesi konusunda farkındalık yaratmayı, uzun vadeli çalışmalarda ise gençlerin dayanıklılığını arttırmayı ve önlenebilir ruhsal hastalıkları önleme hedeflenir.

10 EKİM DÜNYA RUH SAĞLIĞI GÜNÜ 2023 TEMASI NEDİR, NEDEN KUTLANIR?

Dünya Ruh Sağlığı Günü, Dünya Ruh Sağlığı Federasyonu'nun bir projesi olarak doğmuştur. Ruh sağlığı ve ruh hastalıklarının toplumda farkındalığını ve anlaşılırlığını artırmak amacıyla 1992 yılından bu yana her yıl 10 Ekim'de kutlanmaktadır. 10 Ekim 2023 Dünya Ruh Sağlığı Günü: Ruh Sağlığı Evrensel Bir İnsan Hakkıdır!

Haberin Devamı

Ruh sağlığı evrensel bir insan hakkıdır ve bu hak görmezden gelinemez. Ruh sağlığının korunması ve geliştirilmesi bireyin ötesinde toplumsal yaşamda süregiden eşitsizliklerle, barınma, eğitim, çalışma gibi diğer haklara gerektiği şekilde erişememekle, kişinin kimliği nedeniyle ayrımcılığa, dışlanmaya, şiddete maruz kalmasıyla riske atılmaktadır. Bu toplumsal etkenler toplumsal yapı, kurum, kural, işleyiş ve normlarla ilişkilidir. Başta yöneticiler olmak üzere tüm toplum kesimlerinin söylem ve eylemlerinde ruh sağlığını korumaya öncelik vermesi, olumsuz sonuçları olacaklardan kaçınması önemli bir adımdır.

Ruh sağlığının korunması ve geliştirilmesi için atılacak adımlar değerlidir. Toplumsal yaşamda süregiden ayrımcılık ve dışlamaya en güzel meydan okuma sanıyoruz ki her birimizin “hem sağlık hem de hastalık ülkesinin vatandaşı” olduğumuzu hatırlamakla ve ruh sağlığını korumaya, geliştirmeye öncelik vermekle gerçekleşecektir.