Beş vokalist birbirini hiç görmedi vokolistlerden Poppy doğuştan sağırdı

Güncelleme Tarihi:

Beş vokalist birbirini hiç görmedi vokolistlerden Poppy doğuştan sağırdı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 11, 2008 00:00

Beş buçuk yaşında, doğduğu günden beri kulakları duymayan küçük Poppy’nin bir albüme iki şarkı kaydetmesi, internet sayesinde oldu. Çünkü Poppy, internetteki ücretsiz telefon sağlayıcısı Skype üzerinden, İstanbul’daki besteci Erdinç Kamışlı’nın yönetiminde, şarkıları istediği gibi, defalarca söyledi. Bunlar bilgisayar mikrofonuyla kaydedildi. Sonra bilgisayarla şarkıya son şekli verildi. DJ Kambo adıyla bilinen Erdinç Kamışlı’nın ilk albümü "Saybirtürkü", bu yöntemle kaydedilmiş 13 şarkıdan oluşuyor.

Şarkıların Poppy dahil beş vokalisti, birbirini hiç görmeden, kendi ülkelerinde şarkı söylediler, İstanbul’da Skype üzerinden kaydedildi. Aylin Korsal Kanada’nın Toronto kentinde, Kleftra İstanbul’da, Poppy ve annesi Angel İngiltere’de Cambridge’de, Sultan Tunç ise Almanya’da Stadtallendorf’taydı.

Dj Kambo yani Erdinç Kamışlı 18’inde gittiği İngiltere’den 15 yıl sonra döndü. Türkiye’de Saybirtürkü projesini hazırladı ve birçok plak firmasının kapısını çaldı. Projeye Yeni Dünya firması sahip çıktı.

Erdinç Kamışlı, reklam müzikleri ve İngilizce şarkılar yazıyordu. Türkülerin elektronik bir müzikle yorumlandığı bir albüm yapmak üzere Kanada’da yaşayan eski arkadaşı şarkıcı Aylin Korsal’la çalışmaya başladı. Albümün temelini Kamışlı’nın ABD’de yaptığı iki reklam müziği oluşturdu. Bu şarkılara söz yazıldı ve Aylin Korsal bunları yorumladı. Kamışlı, albüm projesi için elindeki bu iki örnekle pekçok müzik şirketine başvurdu ama cevap alamadı. Sonunda şarkıları Myspace’e koydu. İstanbul’da yaşayan, internette Kleftra takma adını kullanan 19 yaşında genç bir kız, bu şarkıları keşfetti, Kamışlı’ya çok beğendiğini söyleyen mesajlar yolladı. O da sayfasına baktı, oraya kaydettiği şarkıları dinleyip beğendi.

Böylece albüm projesine Kleftra da katıldı. Sözlerini kendisi yazdığı üç şarkı söyledi. İşin ilginç yanı, bütün bunlar olurken DJ Erdinç Kamışlı ile Kleftra hiç karşı karşıya gelmediler. Bütün iletişim internet üzerinden sağlandı. Hatta bazı aksaklıklar olmadı değil. Kamışlı, internetten Kleftra’ya enstrümantal olarak kaydettiği iki şarkısını yolladı. Sonra 6-7 ay hiçbir cevap alamadı. Ümidini kesmişti ki, bir gün Kleftra "ben bunları yaptım" diyerek, üzerine sesini kaydettiği iki şarkıyı geri yolladı. "Kleftra’nın yaptıklarını çok beğendim. Oturdum, üstünden geçtim, bilgisayarla değişiklikler yaptım ve şarkıları hazırladım" diyor, Kamışlı.

POPPY ALBÜMÜ GÖRÜNCE KENDİNİ DOLABA KAPATTI

Beş buçuk yaşındaki sağır Poppy, Erdinç Kamışlı’nın İngiltere’den arkadaşı ve menajeri Angel’ın kızıydı. Angel, uzun süre şarkı söylemiş, evlendikten sonra müziği bırakmıştı. Poppy prematüre doğan bir kız. Şu anda 5.5 yaşında. Gerektiği kadar gelişemediği için ciğerlerinde sorun var. En önemlisi, doğuştan sağır. Kulağındaki duyma cihazlarıyla bile zor ve uğultulu bir şekilde duyuyor ama konuşabiliyor. Emekli öğretmen olan anneannesinin yardımıyla konuşmayı sökebilmiş. Telaffuz edemediği her kelime için anneanne - torun saatlerce çalışıyorlar.

Poppy şarkı söylemeyi öyle seviyor ki, ikide bir Skype programı aracılığıyla annesinin İstanbul’daki müzisyen arkadaşı Erdinç’e şarkı söylüyor. Erdinç, "Neredeyse her gün şarkı söylemek istiyor, hepsini de kaydediyorum" diyor.

Kamışlı projesinde ona da yer vermek istedi. Poppy, albümde Poppy’s Rainbow ve The Zoo isimli iki şarkıyı söyledi. Bunları internette söylüyor, Kamışlı kaydediyor ve sonradan düzeltiyordu. Poppy, şarkıların sözlerini de kendisi yazdı. Örneğin "Poppy’s Rainbow" yani Poppy’nun Gökkuşağı şarkısında, bütün renkleri arka arkaya sıralıyor. Albüm çıkınca, Erdinç İngiltere’ye birkaç kopya yollamış. Kendi sesini duyan Poppy çok beğenmesine rağmen, utanıp kendini dolaba kapatmış.

SİNEMA VE REKLAM MÜZİĞİ YAPIYOR

Erdinç Kamışlı (42) beş yaşında müzikle uğraşmaya başladı. İlk önce davul sonra gitar çalmaya başladı. Lisede ilk grubunu kurdu. 18 yaşında İngiltere’ye gitti. Orada hayatında görmediği kadar enstrüman çeşidi görünce şaşırıp kaldı. Kendini Köyden İndim Şehre filmindeki gibi hissetti. "Müzik yapmak istiyorsam burada kalmalıyım" dedi kendi kendine. Gerçekten de İngiltere’de kaldı. 15 yılını Londra’da geçirdi. İngiltere’de kurduğu Howser grubu ile birlikte 2004’te ABD’ye gittiler. Erdinç Kamışlı, "Saybirtürkü" adlı albümünü çıkarmadan önce ABD’de ve sonra Türkiye’de reklam ve sinema sektörü için müzik yaptı.

Albümün maskotu bir bez bebek

Erdinç Kamışlı, albüm projesinin başında, elindeki ilk iki şarkıyı (Helvacı ve Reyhan) Myspace’e koyarken, Cimcime Aybala adını verdiği bir bez bebeğin fotoğrafını da "işte şarkıların sahibi" diye internete koydu. Böylece Cimcime grubun maskotu oldu. "Myspace’te Cimcime’ye inanılmaz bir ilgi gösterildi" diyor Erdinç Kamışlı. "Diğer şarkıları da hazırlayıp albüm anlaşması imzaladık." Kleftra, Aylin Korsal, Angel ve Poppy dışında Sultan Tunç da kadroya Almanya’dan katıldı ve aynı internet yöntemiyle Afedersin adlı rap parçasını seslendirdi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!