Belçika ve Bosna’yı sıçratan cesaret

Güncelleme Tarihi:

Belçika ve Bosna’yı sıçratan cesaret
Oluşturulma Tarihi: Ekim 17, 2013 01:01

Genç oyuncularla, seçtikleri sistemlere bağlı kalan iki ülke Dünya Kupası heyecanını yaşayacaklar.2002’den bu yana ilk kez Dünya Kupası’na katılan Belçika’da başarının ardında Federasyon Başkanı Michel Sablon var. Bosna’da ise aslan payı teknik direktör Saffet Susiç’in...

Haberin Devamı

Son olarak 2002 Dünya Kupası'nda boy gösteren ve o tarihten sonra bu önemli organizasyona katılma şansını elde edemeyen Belçika; Enzo Scifo, Franky Vercauteren, Eric Gerets, Jean-Marie Pfaff, Jan Ceulemans ve Erwin Vandenbergh gibi yıldızlarla futbolda söz sahibi olduğu yılları aramaya başladı. Yetiştirdikleri önemli oyuncuları birer birer Fransa ve Hollanda gibi ülkelere kaptırmaya başladıkları bir dönemde Belçika Futbol Federasyonu Futbol Direktörü Michel Sablon, kimsenin cesaret edemeyeceği bir projeyle ortaya çıktı.

Fransa ve Hollanda'yı örnek aldı
2002 yılındaki başarısızlığın ardından ilk olarak Fransa modelini incelemeye başlayan Sablon, her yıl bu ülkeyle futbol üzerine toplantılar yapmaya başladı. Ardından Hollanda ve Almanya'yı da mercek altına alan Sablon, tıpkı Fransa ile olduğu gibi bu ülkelerle de fikir alışverişine başladı.

Değişim "not defteriyle" başladı
Tüm bu dönemleri elindeki not defterine harfi harfine kaydeden Sablon, Belçika futbolunu kurtarmak için yeni bir reçete hazırladı. Bu reçete Belçika futbol ligindeki tüm kulüpleri ve altyapı okullarını rahatsız etsede Sablon, devrim yaratmak için tüm sorumluluğu üzerine aldı. Hazırladığı kurtarma reçetesini uzmanlarla birlikte bir kitapçık haline getiren Sablon, "kulüp, mili takım ve altyapı" hocalarına projelerini aktardı.

Devrimin sırrı 4-3-3
Kulüp hocalarıyla toplantılar yapmaya başlayan Michel Sablon, hepsinden 4-3-3 sistemine geçmesini istedi. Aynı isteği altyapı takımlarından da isteyen Sablon, yıllar süren bu talebini uzun uğraşlar sonunda gerçeğe dönüştürmeyi başardı. Anderlecht ve Standard Liege gibi sürekli başarı isteyen kulüp takımlarına "4-3-3 sistemine geçip, genç oyuncular yetiştireceksin" projeyi kabullendirmekte zorlanan Sablon, çabalarının meyvesini 5 yıl gibi bir sürede aldı.

1500 maçı analiz etti
Belçika futbolunu daha üst seviyelere çekmek isteyen Sablon, çalışmalarında sadece not defterine bağımlı kalmadı. Bilimsel analizler yapan Sablon, tam 1.500 karşılaşmayı uzmanlara inceleterek elde ettiği sonuçlar doğrultusunda altyapı okullarına bilgi verilmesini sağladı. Bu raporlar doğrultusunda elde edilen ilginç verilerden biri de altyapıda oynayan küçük futbolcuların çalışma metodunda yapılan değişiklik oldu. Küçük futbolcuları öncelikle 5'e 5 maçlara adapte eden Belçika, 11'e 11 maçlara kadar olan süreci kademe kademe geliştirdi.

5 yılda 50 milyon Euro'luk yatırım
Bu 5 yıllık süreçte her sene Belçika futboluna yapılan 10 milyon Euro'luk yatırımların yanı sıra televizyon yayın hakları konusunda yapılan büyük değişiklik de kulüplerin altyapı planlaması ve tesisleşme konusundaki yatırımlarına da büyük katkı sağladı.

Kültürel etkileşim
Yarattığı proje ile bir ulusun psikolojisini tamamen değiştirmeyi başaran Sablon; Kompany, Hazard, Fellaini, Benteke, Vertonghen, Moussa Dembele, Nacer Chadli, Vermaelen ve Romelu Lukaku gibi ülke dışında top koşturan yıldız futbolcularla Belçika futbolunun omurgasını oluşturdu. Kültürel etkileşim sayesinde Belçika dışında top koşturan futbolcuların gelişimini daha üst seviyelere çıkardığına inanan Sablon'un projesi o kadar doğruydu ki şu anda milli takımda forma giyen 24 futbolcudan 4'ünün Belçika Ligi'nde top koşturması bu iddiasının en büyük ispatlarından biri oldu.

51 sıra yükseldi
Belçika 2010 yılında FIFA dünya sıralamasında 57.sırada yer alırken, o tarihten bu yana yakaladığı çıkışla 2013 Ekim ayında 6.sıraya kadar yükseldi.

Premier League etkisi
Belçika milli takımında oynayan futbolcuların büyük çoğunluğunun Premier League'de top koşturması da atılan büyük adımın en büyük etkilerinden biri olarak görülüyor. manchester United forması giyen Adnan Januzaj'ın da kısa sürede gençlik akımındaki yerini alarak Belçika milli takımında forma giymesi bekleniyor.

Belçika'nın korkutan kadrosu
Kaleciler: Koen Casteels (Hoffenheim), Thibaut Courtois (Atletico Madrid), Simon Mignolet (Liverpool)
Defans: Toby Alderweireld (Atletico Madrid), Laurent Ciman (Standart Liege), Guillaume Gillet (Anderlecht), Nicolas Lombaerts (Zenit St Petersburg ), Sebastien Pocognoli (Hannover 96), Daniel van Buyten (Bayern Münih), Jelle van Damme (Standard Liege), Jan Vertonghen (Tottenham Hotspur)
Orta Saha: Nacer Chadli (Tottenham Hotspur), Steven Defour (Porto), Moussa Dembele (Tottenham Hotspur), Marouane Fellaini (Manchester United), Timmy Simons (Brügge), Axel Witsel (Zenit St Petersburg)
Forvet: Zakaria Bakkali (PSV Eindhoven), Christian Benteke (Aston Villa), Kevin de Bruyne, Eden Hazard, Romelu Lukaku (Chelsea), Dries Mertens (Napoli), Kevin Mirallas (Everton)
Belçika milli takımının en çok kazanan futbolcuları (Yıllık/Euro)
Vincent Kompany (Manchester City): 13,2 milyon
Eden Hazard (Chelsea): 7 milyon
Marouane Fellaini (Manchester United): 5,2 milyon
Daniel Van Buyten (Bayern Münih): 4,5 milyon
Thomas Vermaelen (Arsenal): 4,2 milyon
Jan Vertonghen (Tottenham Hotspur): 3.6 milyon
Moussa Dembele (Tottenham Hotspur): 3,5 milyon
Kevin Mirallas (Everton): 3,4 milyon
Witsel (Zenit St Petersburg): 3 milyon
Nicolas Lombaerts (Zenit St Petersburg): 2,3 milyon

Haberin Devamı

Bosna’da ise 2007’de federasyona siyasetin girmesini protesto eden 13 oyuncunun yerine Dzeko, Ibricic, Ibisevic, gibi isimler U21’den A takıma yükseltildi. Bu isimler ve sisteminden ne olursa olsun vazgeçmeyen Saffet Susiç başarıyı yakaladı..

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!