Bekar yemeÄŸi makarna çeÅŸitlenip soslanınca çok havalı oldu

Güncelleme Tarihi:

Bekar yemeği makarna çeşitlenip soslanınca çok havalı oldu
OluÅŸturulma Tarihi: Mart 11, 2005 00:00

Bekar sofralarının vazgeçilmezi makarna, kolay ve basit bir yemek olma kimliÄŸinden çok uzakta artık. Marketlerin makarna reyonlarını gezerken kendinizi Ä°talya’da zannedebilirsiniz. Yerli-yabancı markaların, penne’den fettucine’ye, tagliatelle’den tortellini’ye kadar, yeni yeni tanıştığımız onlarca çeÅŸit makarnası, özel makarna sosları var piyasada.Yılda kiÅŸi başı 5-6 kg makarna tüketilen ülkemizde, tüm dünyada olduÄŸu gibi makarnanın her türlüsü pek bir popüler ÅŸimdi. Piyasadaki bir düzine makarna çeÅŸidiyle, türlü makarna soslarıyla, piÅŸirme ve serviste kullanılan özel makarna aksesuvarlarıyla makarna, kendi fanatik kitlesine sahip olan, piÅŸirmenin ve yemenin eÄŸlenceye dönüştüğü, özel bir ilgi alanı haline geldi. Bunda makarnanın ‘şiÅŸmanlatan yiyecek’ imajının yavaÅŸ yavaÅŸ deÄŸiÅŸmesinin de payı var tabii. ÇeÅŸit bol olunca kafalar da karışıyor. Hangi makarna hangi sosla iyi gider, makarna çeÅŸitlerinin birbirinden farkı ne? Makarnayla ilgili her ÅŸey burada. Dünya makarna ihtiyacının yüzde 65’ini Ä°talyanlar karşılıyor. Bir Ä°talyan yılda 27 kilo makarna tüketiyor. Ama çoÄŸumuzun sandığı gibi makarnanın anavatanı Ä°talya deÄŸil, Çin. Ä°talyan mutfağına makarnayı, Marco Polo hediye etmiÅŸ. Artık ülkemizde de, sanki Ä°talya’daymışız gibi, tagliattelle, penne, pappardelle, linguine, fettucine gibi makarna türlerini bulmak mümkün. Restoranların mönülerinde de, Ä°talyan usulü soslarla hazırlanmış makarna türleri geniÅŸ yer tutuyor. Ä°talya’dan sonra, dünyadaki en büyük makarna ihracatçısı, 1922’den beri fabrikalarında makarna üreten Türkiye. Makarna yapımında kullanılan durum buÄŸdayı sadece Kanada, Ä°talya ve Türkiye’de, DoÄŸu Anadolu bölgesinde yetiÅŸtiriliyor. Yılda kiÅŸi başı 5-6 kilo makarna yenen ülkemizde, pek çok ülkeye göre tüketim düşük seviyede. Ancak ÅŸimdi makarna, farklı çeÅŸitlerin ülkemize gelmesiyle, farklı sos tarifleriyle, piÅŸirmesi ve yemesi çok eÄŸlenceli, tamamlayıcı deÄŸil ana yemek kimliÄŸine büründü. Bir de sanıldığı gibi ÅŸiÅŸmanlatıcı deÄŸil, besleyici bir yiyecek olduÄŸu anlaşıldı, imajı temize çıktı. Sadece durum buÄŸdayı ve sudan üretilen makarnaya, üretim aÅŸamasında farklı ÅŸekiller veriliyor. Yumurtalı yapılanları da var. Ä°thal markalar iÅŸin içine girince, makarna çeÅŸitlerinin isimleri de kafa karıştırmaya baÅŸladı. Farfelle kelebek, farfelline fiyonk, rotini burgu, datilini boncuk, penne düdük, tortellini midye ÅŸeklindeki makarnanın Ä°talyanca adı. Çubuk makarnanın, kalınlığına göre dört çeÅŸidi var. SPAGETTÄ°NÄ°N KARDEÅžLERÄ° Spagettinin, yani silindir ÅŸeklindeki çubuk makarnanın kalın ve yassı haline fettucine deniyor. Aynı kalınlıkta hamurdan yapılan, ama ÅŸekli fettucine’den daha geniÅŸ olan çubuk makarnaya tagliatelle, bu türün en geniÅŸ çubuklu olanına pappardelle deniyor. Pappardelle’in geniÅŸliÄŸi 4 cm’yi buluyor. Tagliatelle ise, eriÅŸteye çok benziyor. Ama, bir tagliatelle çubuÄŸu, eriÅŸteden dört kat daha uzun. Yeni yeni tanıştığımız linguine ise, spagettinin çok çok ince ve yassı hamurdan yapılan bir çeÅŸidi. Tagliatelle ve pappardella gibi kalın çubuklu spagetti türlerine kremalı ve deniz mahsullü soslar iyi gidiyor. Tagliatelle için yoÄŸun kıvamlı; mesela peynir, yumurta ve krema bazlı soslar hazırlamalısınız. Pappardelle’i, karides soslu veya somonlu soslarla piÅŸirebilirsiniz.Penne: Penne, yani düdük makarnayı, diÅŸe biraz sert gelecek ÅŸekilde haÅŸlamalısınız. Ton balığı, somon, deniz mahsulleriyle yapılan soslarla servis ediliyor çoÄŸunlukla. Balıkla yapmak istemezseniz, penne’nin fesleÄŸenli, domatesli ve parmesan peynirli soslarla da çok iyi gittiÄŸini belirtelim. Rotini: Ãœlkemizde en çok tüketilen türün, yani burgu makarnanın Ä°talyanca adı rotini. Bazı iri burgulu makarnalara, fussilli de deniyor. Bu tip makarnalar sosun suyunu emdiÄŸi için, bol sulu ve sebzeli soslarla servis etmelisiniz.Tortellini: Mantıya benzeyen veya midye ÅŸekilli makarnalara tortellini deniyor. Midye ÅŸeklinde olanların, boÅŸluk kısımlarına hazırladığınız sosun dolması için etli ve kıymalı soslarla kullanmalısınız. Bu tür sosları çok iyi taşıdıkları için, salatalarda da tortellini türü makarna tercih edebilirsiniz.ISPANAKLISI, SÃœTLÃœSÃœ LIGHT’I VARSade ve çeÅŸnili olarak iki grup makarna var. Sade makarnalar ÅŸekillerine göre ayrılıyor birbirinden ve deÄŸiÅŸik isimler alıyor. ÇeÅŸnili olanlarınsa sadece görüntüsü deÄŸil, tadı da deÄŸiÅŸik damak zevklerine hitap ediyor. ÇeÅŸnili makarnaların domatesli, ıspanaklı, karışık sebzeli, sütlü gibi çeÅŸitleri var. Domatesli makarnalar üretilirken, taze domates ile piÅŸirildiÄŸinden; A,B, C vitaminleri ile likopen maddesi içeriyor. Bu, bağışıklığı koruyan bir antioksidan özelliÄŸe sahip kılıyor makarnayı. Ispanaklı makarna demir yönünden zengin. Su ve durum buÄŸdayının yanında, içeriÄŸine süt de eklenen makarnalar kalsiyum içeriyor ve özellikle çocuklara yedirilmesi tavsiye ediliyor.Spagettilerin light’ı da var. Sade haÅŸlanmış makarnanın bir porsiyonu (5-6 kaşık) yaklaşık 300 kalori. Şöyle güzel, kremalı bir sosla birlikte yediÄŸinizde, kalorisi 450’ye kadar çıkıyor. Kepekli, lifli, yani light makarna, ortalama yüzde 50 daha az kalori içeriyor. Kepekli makarna, hem diyet yapanlar için birebir, hem de kolesterol seviyesini düzenleme ve kabızlığı önleme gibi etkilere sahip.HAZIR SOSLARLA DAHA KOLAYVakitten kazanmak için hazır makarna soslarını da tercih edebilirsiniz. Bolonez ve napoliten en bilindik soslar. Ama raflarda, hem toz, hem de kavanozda satılan çeÅŸitli hazır soslar var. Knorr’un suya katılıp hazırlanan, mantar ve domates sosları var. Toz bolonez sosunu da, kıymaya ekleyip hazırlayabiliyorsunuz. Pastavilla’nın napoliten, bolonez ve mantar sosları kavanozda satılıyor ve hemen yenmeye hazırlar. Barilla’nın pesto sosu, taze fesleÄŸen bulma derdinden kurtarıyor insanı. AKSESUVARLAR DA ÇEŞİTLENDÄ°Her ev ve mutfak eÅŸyası satan maÄŸazada, makarna süzgeci, tenceresi, spagetti kepçesi, lazanya spatulası gibi aksesuvarlar bulabilirsiniz. Mudo Concept, Boyner Casa Club, PaÅŸabahçe, Tepe Home, Pabetland, Budun Design gibi zincir maÄŸazalarda daha renkli tasarımlar da satılıyor. İçinde süzgeç olan büyük makarna tencereleri, çelikten, renkli kaplama makarna süzgeçleri, spagettiyi tencereden çıkarmakta iÅŸinizi kolaylaÅŸtıracak spagetti kepçeleri veya kenarları diÅŸli maÅŸalar, fırın kabından lazanyayı çıkarmakta kullanacağınız spatulalar, sıcaklık muhafazalı spagetti kaseleri, büyük ve düz servis tabakları makarna seven, eÅŸe dosta makarna piÅŸirip yediren herkesin sahip olması gereken malzemeler. Fiyatlar çok çeÅŸitli, ama ortalama olarak cam makarna tencereleri 70-100 YTL, süzgeçler 40 YTL’ye bulunabilir. Åžu ara Barilla, Türkiye’nin birçok yerindeki süpermarketlerde, iki paket makarna alana spagetti kepçesi veya maÅŸası, dört paket alana makarna saklama kutusu hediye ediyor. MARKALARA GÖRE ÇEŞİTLERPiyale: Patlıcanlı farfelle, domatesli burgu, soyalı bukle, sütlü uzun tırtıl, vitaminli penne, yumurtalı uzun eriÅŸte (fettucini) gibi çeÅŸitleri yeni satışa sundu. Spagetti 575, burgu, boncuk, fiyonk makarnalar 600, diyet lifli spagetti 760 kuruÅŸ, patlıcanlı makarna 1.65, domatesli burgu makarna 1. 29 YTL. Çocuklar için domatesli, ıspanaklı Piyotto makarna 1.29 YTL.Filiz: Linguine ve fettucini ile rekabete katıldı. Bunlar 1.92 YTL’ye satılıyor. Domatesli, ıspanaklı, sütlü fiyonk ve burgu makarnaları da var, fiyatları 480-500 kuruÅŸ. Kepekli spagetti 480 kuruÅŸ.Barilla: Ä°talyan markası pek çok çeÅŸide sahip. Mantarlı, peynirli, ıspanaklı tortellini’ler, lazanya’lar, sos tutma özelliÄŸi olan penne’ler, dört farklı kalınlıkta spagetti’ler bulabilirsiniz. Sade makarna çeÅŸitleri 800 kuruÅŸ, lazanya, tortellini gibi çeÅŸnili makarnalar 5.58, spagettiler 4.50 YTL.Nuh’un Ankara Makarnası: Pappardelle sınıfına giren, fırın makarna çeÅŸidi yeni çıktı. Orta uzunlukta vitaminli spagetti, mantı ve sade makarna çeÅŸitleri var. Bunları Türkçe ismiyle satıyor. Sade makarnaların fiyatı 650 kuruÅŸ, kepekli burgu makarna 520 kuruÅŸ, fırın makarna 610 kuruÅŸ.Pastavilla: Ä°talyan makarnalarının her çeÅŸidini üretiyor. Çocuklar için özel, renkli, domatesli, ıspanaklı, Junior Fırfır Makarna’sı var. Fiyatı 830 kuruÅŸ. Pappardelle, spagetti, rotini, penne, linguine gibi çeÅŸitler de 830 kuruÅŸa satılıyor. Kelebek, burgu, fiyonk makarnalar 600 kuruÅŸ. Diyet lifli spagetti 760 kuruÅŸ. Napoliten yani domates, bolonez yani domatesli-kıymalı makarna sosları da var. Bunların da ortalama fiyatı 3-3.5 YTL.Veronelli: Mantarlı tortellini’den, sebzeli lazanya’ya kadar enfes çeÅŸitler var. Hepsinin fiyatı 1.52 YTL.Â
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!