Bedenim benim enstrümanım

Güncelleme Tarihi:

Bedenim benim enstrümanım
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 03, 2008 00:00

Dünyaca ünlü Rus bale topluluğu Bolşoy, 8 prima ve premier başdansçısı ile 25 kişilik corps-de-ballet’den oluşan 46 kişilik dev bir kadroyla 3-4-5 Mayıs’ta yalnız 3 gösteri için TİM-Maslak Show Center’da olacak. Bolşoy repertuvarında hem 19. ve 20. yüzyıl başındaki güçlü Rus müzikal tiyatro ve bale eserleri hem de dans sanatını ileriye taşıyacak modern eserler var.

Topluluk, repertuvarın yüzde 70’inin Rus sanatçıların eserlerinden olmasına özellikle dikkat ediyor. İstanbul’daki gösterilerinde de hem klasik hem modern eserlerden parçalar sahneleyecekler. Gösteri öncesi başdansçı Andrey Uvarov sorularımızı yanıtladı.

Bir balet olmaya nasıl karar verdiniz? Billy Elliot filmindeki gibi zorluklar yaşadınız mı bu kararınızı ailenize kabul ettirmekte?

-Karar vermeme gerek kalmadı. Okulumdaki bir öğretmenim benim baleye yeteneğim olduğunu anne ve babama anlattı. Onları Moskova Koreografi Akademisi’nin seçmelerine girmem gerektiği konusunda ikna etti. Bu meslek, bale, sahne benim hayatım dediğimde mezun olmak üzereydim. Ondan önce sadece bana öğretilenleri yapıyordum.

Kariyeriniz boyunca dünyanın en önemli dans hocalarıyla çalıştınız: Simachev, Fadeyechev, Akimov. Dansın felsefesiyle ilgili her birinden farklı bir şey öğrendiniz mi?

-Onlar benimle tecrübelerini paylaştı, bu sanatla ilgili farklı bakış açıları olabileceğini gösterdi. Onların sayesinde dansın felsefesini, danstan anladığım şeyi bedenime yansıtabiliyorum.

Bir balete göre boyunuzun uzun olduğu söyleniyor. Bunu bir dezavantaj olarak yaşadınız mı?

-Hayır, bedenim benim enstrümanım. Hocalarım onun en iyi şekilde nasıl çalınması gerektiğini bana öğretti. Bu temeli aldıktan sonra boyunuz uzunmuş, kısaymış fark etmez.

Sahnedeki en onur duyduğunuz ve en utandığınız anlar hangileriydi?

-Yaratıcılık hayatımda hem inişler hem de çıkışlar var. İki durumun da kıymetini bilirim, bir inişten de çok şey öğrenebilirsiniz.

Kariyeriniz boyunca birçok kez Rome&Juliet balesinde Romeo rolündeydiniz. Romeo ve Juliet’i oynayan dansçıların arasında duygusal bir bağ olması temsilin başarısını olumlu yönde etkiler mi?

-İster Romeo&Juliet’i oynayın, ister tamamen başka bir temsil. Partnerlerin sahne arkasında da birbirine karşı iyi olmaları gerekir. Bu bizim topluluğumuzun taviz verilmeyen şartıdır çünkü başka türlü başarılı olmanıza imkan yok.

Rus bale repertuvarının en önemli temsillerinde başroldeydiniz. Sizi en çok etkileyen hangisi?

-Her rolün benim için ayrı bir manası var, hiç birini diğerlerinden ayıramam. Hepsinin sevdiğim yanları var.

Bolşoy’un başdansçısı olmak çok önemli ama hiç kariyerinizi değiştirip bir modern dans kumpanyasına geçmeyi düşündünüz mü?

-Modern dans, bale sanatının çok ilgilendiğim bir kolu. Ama şu anda bir kumpanya değiştirmeyi düşünmüyorum.

EN ÜNLÜ ESERLERDEN ÖRNEKLER

Bolşoy’un İstanbul’daki üç gösterisinde, Kuğu Gölü, Fındıkkıran (Çaykovski), Don Kişot (Leon Munkis), Tarantella (Louis Moreau Gottschalk) Altın Çağ (Dimitri Şostakoviç) ve Son Tango (Piazzola) gibi ünlü eserlerden örnekler sergilenecek. Doğuş Otomotiv’in katkılarıyla düzenlenen temsillerin biletlerine www.biletix.com adresinden ulaşabilirsiniz.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!