‘Giyilebilir sanat’ giysinin ruhla olan ilişkisidir

Güncelleme Tarihi:

‘Giyilebilir sanat’ giysinin ruhla  olan ilişkisidir
Oluşturulma Tarihi: Aralık 02, 2016 16:53

Selçuk Gürışık ve Ali Alev’in moda markası ‘Selçuki&Ali’, yüzde yüz el yapımı ve doğa dostu tasarımlarla elyaf sanatını geleceğe taşıyor. ‘Yeni Serüven’ adlı etkinliklerinde bu ürünleri görmek ve almak mümkün... Gürışık’la giyilebilir sanat hakkında konuştuk.

Haberin Devamı

Yeni Serüven’ adlı etkinliğinizde ürettiğiniz doğa dostu eşarp, şal ve kaşkolları göreceğiz. Doğa dostu tekstil ne demektir?

- Koleksiyonlarımızda doğal elyaf kullanıyoruz. Çevre dostu ve doğal üretim anlayışımızdan asla şaşmıyoruz. Örneğin eşarbımızın doğadaki ömrü, ham maddesi olan yün kadar. Dokumasından boyasına içinde kimyasal bulunmuyor. Doğada bulunan malzemeyi doğal süreciyle elyafa dönüştürüp tasarımlarımızla buluşturuyoruz.

‘Giyilebilir sanat’ giysinin ruhla  olan ilişkisidir

Yavaş moda anlayışınız nasıl tepkiler alıyor?

- Geleneksel elyaf sanatı, esasen yeşil ve yavaş moda akımının oluşumunda yer alan önemli uygulamalardan; bizim de çıkış noktamız. Dolayısıyla iki akımın tek bir markada buluşması kendiliğinden gelişen bir süreç oldu diyebiliriz. Açıklamak gerekirse, yeşil ve yavaş moda akımı, endüstriyel–seri üretim karşıtı bir duruş sergilediğinden, geleneksel el sanatıyla birebir paralellik gösteriyor. Düşük enerji tüketimi ve yok denecek kadar az atık madde üretimimizle de yeşil moda akımının örneklerinden biriyiz. Bu tür kavramların oluşumunda, yaşam alışkanlıklarımızdan edinilen deneyimlerin ve ortaya çıkardığımız çözümlerin de etkisi var tabii. Yani, yavaş moda ya da yeşil moda kavramlarını işimizde uygulamak için özel bir karar almış değiliz, bunlar yaşam biçimimizin doğal sonucu olarak ortaya çıkan metotlar. Yaptığımız işin ruhu itibariyle, uyguladığımız tüm üretim metotlarının bu kavram çerçevesinde olduğunu zaman içerisinde keşfederek fark ettik.

Haberin Devamı

Hızlı tüketim, gıdadan modaya hayatımızın her alanında var. Çünkü bu talebi yaratan ve bu talebi sürekli besleyen bir sistem içerisindeyiz. Öte yandan, hayatında daha kalıcı anlar biriktirmek isteyen bir kesim için de bizim bu ihtiyacı karşılama arzumuz ve çabamız var. Bizim ‘zamansız şıklık’ kavramı etrafına oturttuğumuz çizgimiz, anlık popülerlik kaygısının dışında, farklı yaklaşımlara sahip tüketiciyi hedef alıyor. 

Haberin Devamı

‘Giyilebilir sanat’ giysinin ruhla  olan ilişkisidir

Giyilebilir sanat üretmenin en güzel yanı sizce ne?

- ‘Giyilebilir sanat’, giysinin sadece bedenle değil, ruhla da olan ilişkisini ortaya koyuyor. Fikir, duygu, heyecan ve formun bileşimini eserlerimize aktarıyoruz. Sanat eserini giyenler yaratıcılık sürecine yaşam ve canlılığı ekleyerek eseri tekrar yorumluyor. ‘Giyilebilir sanat’la hem sanatçı hem de giyen arasında özel bir iletişim ortaya koyan, kullanıcısıyla doğrudan etkileşim halinde olan tasarım ürünleri yaratıyoruz. Amacımız, kullanıcısı gibi tek, eşsiz ve benzersiz ürün üretmek. Tıpkı yok olup giden hiçbir canlının tıpatıp aynısının yeniden dünyaya gelememesi gibi.

Haberin Devamı

Okuyucularımıza çağrınız?

- Elyaf sanatı, dokuma tezgâhları icat edilmeden önce de var olan, yani geçmişten gelen ama kendine yeni bir dönüşüm alanı yaratamamış bir sanat. Elyafın dönüşüm serüvenini daha yakından tanıma şansı yakalamak isteyenler için moda, tasarım ve sanatseverleri elyaf sanatının yolculuğunu daha yakından keşfetmeye, ‘Yeni Serüven’e davet ediyoruz.

‘Yeni Serüven’, 7 Aralık’a kadar Nişantaşı Art 212.
Kadırgalar Cad. No: 8-B Nişantaşı (0212) 240 22 82.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!