Başkentlilere ücretsiz kanser taraması

Güncelleme Tarihi:

Başkentlilere ücretsiz kanser taraması
Oluşturulma Tarihi: Nisan 21, 2009 15:54

Sağlık Bakanlığı Dr. Abdurrahman Yurtaslan Ankara Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesi bünyesinde yeni açılan Kanser Erken Teşhis ve Eğitim Merkezinden (KETEM), 20 bin başkentliye ücretsiz kanser taraması yaptırmaları için mektup gönderilecek.

Türkiye'de hizmete sunulan 85. tarama merkezi olan, ülke genelindeki tüm KETEM'lerin koordinasyon üssü olarak faaliyet gösteren birimde rahim ağzı, meme, kalın bağırsak ve prostat kanserleri için taramalar ücretsiz yapılıyor.

Roche ilaç firması tarafından 4.5 milyon TL harcanarak yaptırılan ve daha sonra Sağlık Bakanlığına bağışlanan merkez, son model teknolojik cihazlara sahip.

Tüm illerdeki KETEM'lerden gelen sonuçların analizlerinin yapılacağı merkezde, hem bu birimlerde görev yapacak sağlık elemanlarına, hem de tarama yaptırmak üzere başvuran vatandaşlara eğitimler veriliyor.

Testleri yapılmadan önce, geçmişte ailelerinde kanser görülüp görülmediği sorulan vatandaşlara, kanserden korunma ve risklerle ilgili bilgiler aktarılıyor. Kadınlara elle meme muayenesini nasıl yapacakları da uygulamalı olarak bir maket üzerinde anlatılıyor.

“EN FAZLA ÖLÜME YOL AÇAN HASTALIKLAR ARASINDA 2. SIRADA”

Hastane Başhekimi Doç. Dr. Nurullah Zengin, kanserin, dünyada ölüme yol açan hastalıklar arasında ikinci sırada bulunduğunu belirterek, Türkiye'de de durumun aynı olduğunu söyledi.

Türkiye'de ölümlerin yüzde 12'sinin kanserden kaynaklandığına işaret eden Zengin, “Tedavisi yüksek maliyet gerektiren bu hastalıkta erken teşhis çok önemli. Kanser oluşumunda rol alan etkenlerle mücadele ve hastalığın oluşumunun engellenmesi ile ikincil koruma denilen tarama programları bu noktada öne çıkıyor” şeklinde konuştu.

Kısa bir süre önce açılan merkeze 35 yaş üstü kadın ve 50 yaş üstü erkeklerin tarama için başvurabileceğini belirten Zengin, günlük başvuru sayısının 15-20 kişi olmasına rağmen, günde 70-100 arasında kişiye tarama yapabilecek kapasiteleri olduğunu söyledi.

İlk etapta hastanenin bulunduğu Yenimahalle'de yaşayanlara merkezde ücretsiz tarama yaptırmaları için davetiye göndereceklerini açıklayan Zengin, “Bu adres ve telefon bilgilerine ana ve çocuk sağlığı merkezleri, sağlık ocakları ve belediyeden ulaştık. Şimdilik davetiye gönderilecek 20 bin 500 kişinin adres ve telefonlarını belirledik. Yeterli başvuru olmazsa bu kişilere telefonla ulaşıp davetimizi iletmeyi planlıyoruz” bilgisini verdi.

Zengin, merkezde birer genel cerrahi, kadın hastalıkları ve radyoloji uzmanı ile 3 pratisyen hekim, 2'şer de ebe-hemşire ile teknoloğun görev yaptığını bildirdi.

Sağlık Bakanlığı Ulusal Kanser Danışma Kurulu Başkanı da olan Zengin, Türkiye'de toplam 280 KETEM'e ihtiyaç olduğunu, geri kalanların gelecek yıllarda peyderpey faaliyete gireceğini anlattı.

Zengin, uzun dönemde KETEM'lerde Orta Doğu ve Balkanlar'dan gelecek kanser tarama elemanlarının eğitilmesinin de planlandığını bildirdi.

TARAMA PROGRAMI

Merkezden vatandaşlara gönderilecek mektupta, kanser taramalarının ücretsiz yapıldığı belirtilerek, 3360908 ya da 3360909/7500-7504 numaralı telefonlardan randevu alınması için davette bulunulacak.

KETEM'lerde 35-65 yaş arası kadınlara rahim ağzı, 50-69 yaş arasındaki kadınlara meme kanseri, 50-70 yaş arasındaki kadın ve erkeklere kalın bağırsak, 50-70 yaş arasındaki erkeklere de prostat kanseri taraması ücretsiz yapılıyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!