Başbakan Davutoğlu, ‘2016 Turizm Eylem Planını’ açıkladı

Güncelleme Tarihi:

Başbakan Davutoğlu, ‘2016 Turizm Eylem Planını’ açıkladı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 23, 2016 01:53

Zor bir sezona hazırlanan turizm sektörünün beklediği ‘Turizm Acil Eylem Planı’ Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından açıklandı. 9 maddelik eylem planını paylaşan Davutoğlu, turizm sektörüne 255 milyon TL hibe desteği, 288 milyon TL’de ödeme kolaylığı getirileceğini söyledi. Davutoğlu, giderlerin Maliye Bakanlığı’nın yedek ödeneğinden karşılanacağını ifade etti.

Haberin Devamı

Başbakan Ahmet Davutoğlu, 9 maddelik ‘Turizm Acil Eylem Planı’nı açıkladı. Davutoğlu, turizm sektörüne 255 milyon TL hibe desteği sağlanacağını belirterek, 288 milyon TL ödeme kolaylığı getirileceğini söyledi. Turizm faaliyetlerine yüksek ve özel bütçe ayırdıklarına değinen Davutoğlu, söz konusu giderlerin Maliye Bakanlığı’nın yedek ödeneğinden karşılanacağını, ekonomiye ek yük teşkil etmeyeceğini belirtti. Bundan sonra hedef ülkelerin de değişeceğine vurgu yapan Davutoğlu, Türkiye’nin birkaç ülkeye odaklı turizm yaklaşımı olmayacağını söyledi. Açıklanan destek paketinin daha çok telafi edici tedbirler içerdiğinin altını çizen Davutoğlu, yapısal tedbirler üzerine çalışmaların devam ettiğini ifade etti. Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Maliye Bakanı Naci Ağbal, Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş ve Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal da katıldığı toplantının katılımcıları arasında TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy, TÜROB Başkanı Timur Bayındır, TYD Başkanı Murat Ersoy ve TÜROFED Başkanı Osman Ayık da bulunuyordu. 

Haberin Devamı

İÇE KAPANMAYACAĞIZ
İçe kapanmayarak, dünyayla daha çok bütünleşileceğini ifade eden Başbakan Davutoğlu, “Kimse Türkiye’nin eksenini, miğferini değiştireceğini düşünmesin. Türkiye’nin zarar görmesinden kendilerine medet uman bölücü örgütler amaçlarına ulaşamayacaklardır. Türkiye’nin turizmine zarar vereceklerini düşünenler, hayata, hukuka, özgürlüğe, müdahale edeceklerini sanıyorlarsa yanılıyorlar. Hiçbir kara propaganda dünyanın göz bebeği olan İstanbul, İzmir, Aydın, Bursa, Mardin’i gözden düşüremeyecektir” dedi. Rusya ile olan gerilim ve çevre bölgelerdeki yaşanan sorunlar nedeniyle turizmde bazı sorunlar yaşandığının altını çizen Başbakan Davutoğlu, “Biz de bu nedenle bir eylem planı hazırladık. Devletlerarası sorunlarda Turizmi bir yaptırım aracı olarak kullanmak doğru değildir” diye konuştu.


RUSLAR YOLUNU BULACAKTIR
Sorulan bir soru üzerine Rus turistlerin Türkiye’ye bir anda gelmediğine değinen Başbakan Ahmet Davutoğlu, “Geldiler gördüler, sevdiler ve yeniden geldiler. Bundan 10 sene önce buraya çocukken gelen bir Rus çocuk, şimdi genç olarak geliyor. Bu durumu tek bir siyasi kararla değiştiremezsiniz. Rus turistler bir şekilde yolunu bularak Türkiye’ye geleceklerine inanıyorum. Türkiye’ye gelen Rus turist sayısının azalmayacağını düşünüyorum.

Haberin Devamı

GÖNÜL RAHATLIĞIYLA TÜRKİYE’YE GELİN
Yaptığı açıklamada dünyaya seslenen Başbakan Ahmet Davutoğlu, “Türkiye evinizdir. Bu güzel ve güvenli ülkeye gönül rahatlığıyla gelebilir, tatilinizi geçirebilir, bu ülkenin derin tarihinden, güzel doğasından istifade edebilirsiniz. Biz, Rusya ile olan ilişkilerimizin bir an önce normalleşmesini istiyoruz ama bu tek taraflı bir iradeyle olmaz. Rusya tarafından da bu iradenin gelişmiş olması lazım. Ama bizim Rus turistlere her zamankinden daha fazla misafirperver davranmamız önemli” dedi.

İŞTE 9 MADDELİK EYLEM PLANI

* 1 Nisan-31 Mayıs 2016 tarihleri arasında, tüm ülkelerden turist getiren A Grubu seyahat acentalarına uçuş başı 6 bin dolar destek veriyoruz.
* Bir önceki yıl en az 400 bin turist getiren A Grubu seyahat acentalarına kredi garanti fonu kefalet desteğiyle 100 milyon TL’ye kadar kredi kullanma imkanı sağlanmıştır.
* BDDK tarafından yeni yapılandırma desteği verilecek. Turizm sektöründe muhtemel bir daralma ya da kredilerin geri dönüşünde yaşanabilecek sorunlar söz konusu olduğunda sektör firmalarının banka borçlarının yeniden yapılandırmaya gidilecek.
* Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan belgeli deniz turizmi tesislerini Ekonomi Bakanlığı’nın teşviklerinden faydalandırıyoruz. Belgeli deniz turizmi tesisleri, yeni yatırım ve tesis yenileme işlemlerinde bulundukları bölge teşviklerinden tıpkı konaklama tesisleri gibi yararlanacaklar.
* Deniz Turizm tesisleri ihracatçı kapsamına alınacak. Daha önce var olan 1 milyon dolar 750 bin dolara indirilecek. Böylece şirketler Eximbank kredilerinden ararlanma, resim ve harçlardan muaf olacak.
* Çevreye duyarlı konaklama tesisi belgeli işletmelere, su atık su, katı atık bedellerine en düşük tarife uygulanacak. Aradaki fark hanemiz tarafından karşılanacak.
* Bakanlık belgeli konaklama tesislerinin ecrimisil bedellerinin 2016 yılı ödemelerinin ertelenmesi ve takip eden 3 yılda 3 eşit taksit ödenmesi hususunda gerekli düzenlemeler yapılacak.
* Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan tahsisli konaklama tesislerinden alınan kira bedellerinin 2016 bedellerinin ertelenecek ve takip eden 3 yılda üç eşite taksite yayılacak.
* Bakanlık tahsisli konaklama tesislerinin toplam ciro üzerinden alınan pay bedellerinin ertelenmesi ve üç eşit taksitlendirilecek.

 

 

BAKMADAN GEÇME!