Bardak tasarladılar kazandılar

Güncelleme Tarihi:

Bardak tasarladılar kazandılar
Oluşturulma Tarihi: Mart 26, 2005 00:03

Ünlü cin markası Bombay Sapphire genç tasarımcıları teşvik etmek amacıyla ‘Bardak Tasarla’ adlı bir yarışma düzenledi. Başvurular internet aracılığıyla kabul edildi. 180 bardak tasarımı Oya Şenocak Akman, Gaye Çevikel, Derin Sarıyer, Serdar Gülgün ve Rod Arad gibi tasarımcıların yer aldığı jüri tarafından değerlendirildi.

Soner Özenç birinci, Senada Hasanbeyoğlu ikinci ve Tuğba Güney üçüncü oldu. Türkiye’de ilk defa düzenlenen yarışmanın büyük finali 14 Nisan’da Milano’da yapılacak, 17 ülkenin katılacağı finalde Türkiye’yi Soner Özenç, Tornado (Kasırga) adlı bardağıyla temsil edecek. İlk üçe giren tasarımlar Cam Ocağı tarafından üretildi.

SONER ÖZENÇ (24)

Doğadan ilham aldı

ODTÜ makine mühendisliğini bitirdi. Hem ODTÜ’de hem de Central Saint Martins College of Art and Design’da endüstriyel tasarım mastırı yapıyor. Yarışmayı internetten öğrenmiş. Tornado (Kasırga) isimli tasarımıyla birinci oldu: ‘İşe başlamadan önce Bombay Sapphire’in internet sitesine girdim ve geçen yılların birincilerine baktım. Ama hiçbirinden etkilenmemeye çalıştım. Bilgisayarı kapattım, Bombay Sapphire’in şişesini elime aldım ve düşündüm. Bombay Sapphire doğada bulunan bir sürü bitkinin karışımıyla elde edilen özel bir içki. Bardağı da doğadan ilham almalıydı. Bu tasarımı yaparken kasırgalardan etkilendim. Bardağın şekli hortuma benziyor. Bence Bombay Sapphire’in en az kasırga gibi güçlü bir etkisi var. Sloganım şu: Bombay Sapphire Tornado! Başınıza gelecek en asil felakettir.’

SENADA HASANBEYOĞLU (26)

Bardağın ortasına kum saati koydu

Mimar Sinan Üniversitesi Resim Bölümü son sınıf öğrencisi. Tasarladığı bardağın ismi Time (Zaman). Bombay Sapphire’in şişesinin sadeliğini bardağa da yansıtmış. Bardak içkinin zaman içindeki yolculuğunu anlatıyor. Tam orta yerinde bir kum saati var. ‘Şişenin tarihsel yolculuğunu anlatırken kum saati kullandım. Rengiyle uyumlu olması içinde kum taneciklerini mavi olarak tasarladım. Mavi geleceğin rengi.’ Hasanbeyoğlu, bu tasarımıyla ikinci oldu ve 500 dolarlık ödül kazandı.

TUĞBA GÜNEY ÖZENÇ (20)

Bu bardak saygıyla eğiliyor

İstanbul Teknik Üniversitesi üçüncü sınıf öğrencisi. Yarışmayı okula asılan afişler sayesinde öğrenmiş. Ve üçüncü olup 250 dolar ödül kazandığı tasarımı son bir haftada yapmış. Tuğba Güney, Wry (eğik) adını verdiği bardağının hikayesini heyecanla anlatıyor: ‘Ben kıvrımlı formları çok severim. Bu yüzden bardağın sapını yandan yaptım. Ama bardağımın bir felsefesi de var: İçki içmek bir keyif ve kültürdür. İçkiye saygı duymak gerekir. Bardağım Wry bu saygının cama dönüşmüş hali. Wry’ın kıvrılmış boynu, hem içkiye hem de insana saygıyı temsil ediyor.’
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!