Balık kültürü Rumlardan kalma

Güncelleme Tarihi:

Balık kültürü Rumlardan kalma
Oluşturulma Tarihi: Nisan 07, 2004 00:00

Balığı çok az tüketen bir milletiz. Osmanlılar bile, Marmara denizinden çıkan dünyanın en lezzetli balıklarına burun kıvırmışlar. Padişahlardan Fatih Sultan Mehmet dönemi dışında, sarayda pek balık yenmediği yazılı kayıtlardan anlaşılmakta. İstanbul’da durum böyleyken, Anadolu’nun balığa alıştığını söylemek günümüzde bile pek mümkün değil. Bugünkü balık kültürümüz ve balık yemekleri çeşitliliğimiz bize Rumlardan miras kalmış. İnce NoktalarGünümüz ekonomi çağı. Bayatlamış keklerinizi küp küp dilimleyip bir kaba dizin. Üzerine kakaolu ya da vanilyalı pudingi sıcak olarak gezdirin.Balıkesir mantısıİçinde tuz ve karabiber olan 4 su bardağı suda tavuk göğüslerini haşlayıp, süzün. İri iri didikleyip, tekrar tavuk suyu ve haşlanmış nohutla tencereye alın. 10 dakika kaynatın. Yumurta, tuz, un ve çok az su ekleyip, sert bir hamur hazırlayın. 20 dakika dinlendirip, 2 bezeye ayırın. Oklavayla yufka büyüklüğünde açın. 2’şer santim kestiğimiz karelerin dört ucunu birleştirerek kapatın. Büyük bir tencerede kaynattığınız suda bu boş mantıları haşlayın. Süzüp, soğuk sudan geçirin. Tenceredeki nohutlu tavuğa ekleyip, bir taşım kaynatın. Üzerine tereyağında kavrulmuş kırmızı pul biber gezdirerek servis yapın.10 kişilikHazırlama süresi 45 dakikaPişirme süresi 15 dakikaMalzeme listesi2 adet tavuk göğsü2 su bardağı haşlanmış nohut2 yemek kaşığı tereyağı1 tatlı kaşığı kırmızı pul biberTuz- karabiberMantı Hamuru için4 su bardağı un2 adet yumurta2 çay kaşığı tuzZeytinyağlı yer elmasıYapılışı:Pazı yapraklarını yıkayıp, saplarını ayıralım. Yer elması, patates ve havucu soyup, limonlu suda bekletin. Yemeklik doğradığınız soğanı zeytinyağında sarartın. Un, şeker, tuz ve 3 bardak su koyun. Pazı hariç diğer sebzeleri ekleyip, 20 dakika pişirin. 15 dakika da pazıyla birlikte pişirin. Soğuk servis yapın.8 kişilikHazırlama süresi 15 dakikaPişirme süresi 30 dakikaMalzeme listesi1 kg. yer elması2 adet havuç2 adet kuru soğan2 adet patatesYarım demet pazı3 su bardağı su1 yemek kaşığı un1 adet limonun suyu1 çay bardağı zeytinyağı2 tatlı kaşığı tozşekerTuzBademli şokolaYapılışı:Tencerenin içine süt, toz şeker, kakao ve çikolata parçaları koyup eriyene kadar kısık ateşte pişirin. Nişasta ve yumurtayı ayrı bir kapta çırpın. Ayrı bir kapta çırptığınız nişasta ve yumurtayı hızlı hızlı karıştırarak tencereye ekleyin. Kaynayınca karıştırmayı bırakıp, 2-3 dakika daha ocakta tutun. 3- 4 dakika mikserle çırpıp, kuplara paylaştırın ve buzdolabında bekletin. Servis yaparken bademli şekerlemeler ve krem şantiyle süsleyin.4 kişilikHazırlama süresi 15 dakikaPişirme süresi 15 dakikaMalzeme listesi3 su bardağı süt1 su bardağı tozşeker2 yemek kaşığı kakao100 gr. sütlü çikolata2 yemek kaşığı mısır nişastası1 adet yumurtaSüslemek içinBadem şekerlemeleriHazır krem şanti
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!