Babet mahkumu kadınlar

Güncelleme Tarihi:

Babet mahkumu kadınlar
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 07, 2007 00:00

Boyları o kadar uzun ki babetten başka ayakkabı nadiren giyebiliyorlar. Eğer giyerlerse, eşlerinden, sevgililerinden uzun oluyorlar. Bunun tek nedeni erkeklerin kompleksleri değil. Toplum, hala kadınların boyunun 1.80 ve üstüne çıkmasını doğal karşılamıyor.

Bazı uzun boylu kadınların beden dilleri de bunu yansıtıyor, kambur duruyor, göze çarpmamaya çabalıyorlar. Bu durumda babet onları kurtarıyor. Kısa eşlerinden ayrıldıktan sonra bile topuksuz ayakkabı giymeye devam edenler var. Tabii bu ayrılığı bir nimet olarak karşılayan, kavuştuğu özgürlüğü ayakkabı seçimindeki serbestlikle dile getirenler de. Örneğin 1.80 boyundaki Nicole Kidman’ın (sağda), resmi boyu 1.70, gayriresmi boyu 1.65 olan kocası Tom Cruise’den ayrıldıktan sonra, David Letterman’ın talk şovunda söylediği söz, YouTube’de hálá videosu dönen bir efsaneye dönüştü. Letterman yıldıza "boşanmak sizi nasıl etkiledi" diye sorduğunda Nicole, ayağındaki stilettoyu kameraya doğru uzatmış "Artık bunları giyebiliyorum" demişti.

Allah vergisi bir boyları var. Daha ortaokul sıralarında otururken 1.70’i geçmişlerdi. Kimi o boyda kaldı kimi daha da uzadı. Uzun boyun bir dezavantaj olabildiğini kendilerinden kısa bir adama aşık olduklarında anladılar. Erkek düpedüz aşağıdaydı. Ona yetişebilmek için eğilmek, bacakları dizden kırmak gerekiyordu. Yağmurda uzun yürüyüşler yapmak hiç de romantik değildi. Hele dans etmek kabus gibiydi.

Kısa boylu bir aktör olan Tom Cruise’in kendisinden uzun iki karısıyla, Nicole Kidman ve Katie Holmes ile birlikte çekilmiş görüntülerinde, bu tür çiftlerde ortak olan beden dilini görmek mümkün. Tom önden gerile gerile gidiyor, bir eliyle tuttuğu karısı arkasından neredeyse sürüklenerek geliyor, dizlerini, belini kırmış, başını sağa ya da sola eğmiş, kıkırdıyor. Çünkü bu görüntü, gerek Nicole’ün gerek Katie’nin Tom’dan en az bir baş uzun olduğunu mümkün olduğunca saklıyor.

Boyu sevgilisinden uzun olan kadınlara sokakta, plajda, barda rastlıyor, istemeden de olsa yanımızdakini dürtüp gösteriyoruz. Onlar önümüzden geçtikten sonra sonu gelmeyen bir geyik muhabbeti başlıyor. Biri "Böyle bir boy farkı ilişkide nasıl sorun yaratmaz" diyor. Diğeri "ben erkeklerin bu kadar kompleksiz olabildiklerine inanmıyorum" diye ekliyor. Sonunda ve her seferinde laf "Peki nasıl sevişiyorlar?" "Yatakta da sorun olmuyor mu" şakasına kadar geliyor.

ELYSEE SARAYI’NIN BEDELİ

Biz o kadar derine inmeden bir stil sorunundan bahsedelim. Boyu sevgilisinden ya da kocasından uzun kadınların yüzde doksanının sürekli topuksuz ayakkabı veya babet giydiğini farkettiniz mi? Çiftin arasındaki boy farkını en aza indiren babet son birkaç yıldır çok moda. Modelleri her geçen gün çeşitleniyor, renk deseniz hardal sarısı bile kolaylıkla bulunuyor. Sorun şu ki babet her kıyafetin altına olmuyor. Mini etek, dar paça jean ve şortla giyenlere sözümüz yok. Ama uzun tuvalet, diz altı etek, elbise hatta gelinliğin altına babet giyenlere orada bir duralım demek istiyoruz. Çünkü iş bu aşamadan sonra bir çeşit mahkumiyete giriyor. "Sevgilim benden kısa, gelinliğin altına babet giyeceğim" diyorsanız siz bir babet mahkumusunuz demektir.

Bu mahkumiyetin tabii bir karşılığı var. Kocanız Fransa Cumhurbaşkanı seçilmişse, siz de neredeyse boşanmak üzere olduğunuzu unutup, koşa koşa Elysee Sarayı’na gidiyorsanız, bunun karşılığında bir fedakarlık yapıp stilettolarınızı atarak babetleri ayağınıza geçirirsiniz. Nitekim, Cecilia Sarkozy, kısa boylu kocası Nicolas Sarkozy için bu fedakarlığı yaptı.

Tanınmış model Güzide Duran’ın babet giydiğini de ilk İlker İnanoğlu ile birlikteyken keşfetmiştik. Ayrıldılar, ama pek bir şey değişmedi. Şimdiki sevgilisi Moris Kohen’in de boyu kendisine göre kısa olduğu için, bu alışkanlığını sürdürmesinde şaşılacak bir taraf yok. Aslında Güzide Duran gibi manken olan kadınların çoğu, örneğin Cansu Dere, Tülin Şahin, Ece Sükan babet giyiyor, babeti de sevdiklerini söylüyorlar. Çağla Şikel gibi istisnalar da var. "Bir tane bile babetim yok" diyor ünlü model. Alçak topuklu ayakkabıdan da nefret ediyor: "En yüksek stilettolar benim dolabımdadır. Boyum uzun, düz giyeyim diye bir düşüncem hiç olmadı. Sadece bazen, o da kendi rahatım için, parmak arası terlik giyerim."
/images/100/0x0/55ea6210f018fbb8f87c5cbf

ŞEHRAZAT’IN 35 BABETİ VAR

Televizyon dizisi Binbir Gece’deki baş karakter Şehrazat’ın üç beş pontun üstünde topuklu ayakkabı giydiğini hiç görmedik. Bu rolü canlandıran Bergüzar Korel’in boyu tam 1.82. "Sürekli babet giyiyorum, çok seviyorum" diyor. "Dar paça jeanler, mini elbise ve eteklerle çok hoş durduğunu düşünüyorum, rahat ediyorum." Babetin moda olması onun hayatını kurtarmış. Çünkü eskiden piyasada bulamadığı için özel olarak yaptırmak zorunda kalırmış. Korel yaklaşık 35 çift babeti olduğunu söylüyor.

Bergüzar Korel’e "Boyu sizden kısa olan sevgilinin yanında topuklu ayakkabı giymek görgü kurallarına mı aykırı sizce? Yoksa siz ortaya çıkan görüntüyü mü beğenmiyorsunuz?" diye soruyorum. "Bunun bir görgü kuralı ile alakalı olduğunu düşünmüyorum" diyor. "Bu biraz da yanınızdaki insanın kendine olan güveniyle ilgili."

Peki Şehrazat niye sürekli babet giyiyor? Yoksa sevgilisi Onur’un kendine güveni mi yok? Aslında bunun Onur’un veya onu canlandıran Hakan Ergenç’in boyuyla bir ilgisi yok, bir görüntü meselesi. Şehrazat topuklu ayakkabı giydiği zaman, başta Halit Ergenç olmak üzere tüm diğer oyunculardan uzun duruyor. Yönetmen de böyle bir görüntüyle dikkat çekmek istemiyor çünkü kameraya pek hoş yansımıyor. İyi de kameraya neden hoş yansımıyor? Çünkü seyircilerdeki, yani bizdeki algı böyle. Kadınların, çevrelerindeki erkeklerden daha uzun olması, normal karşılanmıyor.

BETTİNA HAKKO

Cem’den ayrıldım hala babet giyiyorum

Onlar Türkiye’nin Nicole Kidman’ı ve Tom Cruise’u gibilerdi. Eşi Cem Hakko ile elele poz verdiği her fotoğrafta Bettina Hakko’nun ayağında ya babet ya da azıcık topuklu ayakkabı olurdu. Betina Hakko bunun boy kompleksiyle hiç alakalı olmadığını söylüyor. "Ne benim ne de Cem’in öyle bir kompleksi vardı. Ben tamamen rahatlık için babet giyiyordum. Hala da giyiyorum. Yani Cem’den ayrıldıktan sonra ayakkabı seçimim de bir değişiklik olmadı. İki tane babetim var. Eskiyene kadar onları giyiyorum. Eskidikten sonra yeni iki tane alıyorum."

TÜLİN ŞAHİN

Dikkat çekmiyorsun, uzun olmuyorsun

Benim boyum 1.75, kocamınki 1.81. Eğer ben 10 cm topuklu giyersem, ondan uzun görünüyorum. Babet tercih etmemin tek nedeni bu değil ama. Bir kere çok sevimli. Doğru modeli tercih ederseniz minimalist duruyor, kıyafete asalet katıyor. En önemlisi babet giydiğin zaman fazla dikkat çekmiyorsun. Sonra, İstanbul’un kaldırımları için en güvenli ayakkabı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!