Aydınus'un maçları Çakır'dan 5 dakika daha uzun

Güncelleme Tarihi:

Aydınusun maçları Çakırdan 5 dakika daha uzun
Oluşturulma Tarihi: Aralık 06, 2011 00:00

Uluslararası alanda yönettiği karşılaşmalarla gururumuz olan Cüneyt Çakır’ın maçlarında top ortalama 42 dakika 22 saniye oyunda kalıyor. Fırat Aydınus’un yönettiği maçlar ise Çakır’ın yönettiklerine göre ortalama 5 dakika daha fazla oynanıyor ve yaklaşık 48 dakikayı buluyor.

Haberin Devamı

G.Saray-F.Bahçe derbisini yönetecek Fırat Aydınus daha az faul vermesine rağmen daha çok penaltı çalıyor. Cüneyt Çakır ise ligin en fazla faul çalan hakemi olmasına karşılık penaltı vermiyor.

EZELİ REKABETTEN İLGİNÇ NOTLAR

SporToto Süper Lig’de 14. haftanın dev mücadelesi olan Galatasaray-Fenerbahçe derbisini Fırat Aydınus yönetecek. Bu açıklamanın ardından gözler bir kez daha hakemlere çevrildi. Başarıda da başarısızlıkta da fatura hep onlara kesilir. Bugüne kadar hep sahada anlık kararlarla, çaldıkları düdüklerle yargıladık hakemlerimizi. Başarılarını ve başarısızlıklarını, haklarında yaratılan algıların bize gösterdiği şekilde belirledik. Ancak onları bilimsel ve gerçek verilerle hiç değerlendirmedik. İşte bu araştırmada Türk hakemleri ile ilgili ilginç verileri ortaya koyduk.

'EN PAHALI' TAKIMLAR KARŞI KARŞIYA

368. RANDEVU

Haberin Devamı

Ünlü hakem yorumcusu Erman Toroğlu’ndan da araştırmamızı yaparken bir konuda yardım istedik. Toroğlu bize uluslararası standartta iyi bir hakemde olması gereken 3 önemli özelliği şöyle sıraladı:

1-Topun oyunda kaldığı süre
2-Az düdük çalması
3-Gereksiz kart çıkartmaması.

KARMA TAKIM: FENERSARAY

Aydınus’un maçları daha tempolu

FIRAT Aydınus yönettiği 7 maçta 4 kez penaltı noktasını göstererek en çok penaltı düdüğü çalan hakem olmuş. Cüneyt Çakır ise Yunus Yıldırım ve Tolga Özkalfa ile birlikte henüz penaltı noktasına gitmeyen hakemlerden. Ligin en çok faul düdüğü çalanları arasında olan bu üçlünün maçlarında ceza alanı içinde hiç faul olmaması ilginç bir ayrıntı… Ligde faul çalma ortalaması 29.4 ile en düşük hakem Fırat Aydınus. Bu nedenle yönettiği karşılaşmalar daha az duruyor ve dolayısıyla daha tempolu oynanıyor. Aydınus, Beşiktaş-Fenerbahçe derbisinde de sadece 20 düdük çalarak maçın tempolu geçmesinde büyük pay sahibi olmuş.

328: Çok faul çalıyor :Cüneyt Çakır sezon başından beri yönettiği 9 maçta tam 328 faul çalmış. Bu da maç başına 36.4 ile ligin en yüksek ortalaması.

45 : Çakır sarartıyor : Cüneyt Çakır gösterdiği 45 sarı kartla bu alanda da ligin lideri. Süleyman Abay 41, Hüseyin Göçek ise 40 kez sarı kartını kullanmış.

Haberin Devamı

4 :Özkahya acımıyor Ligin kırmızı kartını en çok kullanan hakemi Halis Özkahya. Genç hakem yönettiği 6 maçta 4 kez kırmızı kart göstermiş.

7:Konuksever Abay : Süleyman Abay’ın yönettiği 7 karşılaşmada da ev sahibi takımlar kazanmadı. Bu maçlarda 5 beraberlik 2 de konuk takım galibiyeti oldu.

9: MHK’nin favorisi : Bu sezon Spor Toto Süper Lig’in en çok maç yöneten hakemi olan Cüneyt Çakır’ın düdük çaldığı karşılaşma sayısı.

FIRAT AYDINUS’UN YÖNETTİĞİ MAÇLAR

Bursaspor-Kayserispor 3-0 Topun oyunda kaldığı süre: 54.26

Samsunspor-Trabzonspor 1-1 Topun oyunda kaldığı süre: 40.35

Galatasaray-Mersin İY: 0-0 Topun oyunda kaldığı süre: 50.24

Beşiktaş-M.P. Antalya 1-0 Topun oyunda kaldığı süre: 45.18

Haberin Devamı

Trabzonspor- Beşiktaş: 0-1 Topun oyunda kaldığı süre: 51.06

Ankaragücü-Galatasaray: 0-3 Topun oyunda kaldığı süre: 42.24

Beşiktaş-Fenerbahçe: 2-2 Topun oyunda kaldığı süre: 54.18

Bir görüş - Erman Toroğlu

İyi hakem futbol  oynatan hakemdir

BU veriler hakemler için çok önemli. Çünkü gerçek burada yatıyor. Hakemlikte olmazsa olmaz şeyler vardır. Otoriteyi sağlarsan, sahaya da hakim olursun, oyunculara da seyircilere de... Otorite denilince, kamuoyunun aklına sarı ve kırmızı kart gelir ama otoriteyi kartlarla sağlayamazsınız. Futbol bilginizle ve futbolculara yaklaşımınızla sağlarsınız. İdeal bir hakem en fazla 6, hadi diyelim 7 sarı karttan sonra eğer kırmızıya dönememişse büyük hata yapıyordur. Nerede? Ya gösterdiği sarılarda ya da gösteremediği kırmızıda. Ceza alanı dışında çaldığın faulü ceza alanı içinde çalamıyorsan yine büyük hata yaparsın. Daha doğrusu eyyam yaparsın. İyi hakem futbol oynatan, tempoyu yükselten hakemdir. Maçı rosto gibi doğrayan hakem, kendini kurtarır ama futbolu asla. Yazdıklarımla yukarıdaki verileri karşılaştırdığınızda hangi hakemlerin doğru, hangilerinin yanlış yaptığını görürsünüz.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!