Avrupa şampiyonalarının en iyi 10 golü

Güncelleme Tarihi:

Avrupa şampiyonalarının en iyi 10 golü
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 31, 2012 12:19

Avrupa futbol şampiyonaları, kazanan ve kaybedenlerinin yanı sıra tarihe geçen güzel golleriyle de anılıyor.

İşte şampiyona tarihinin en güzel 10 golü:

Antonin Panenka (Çekoslovakya)
Çekoslovakya'nın, henüz Çek Cumhuriyeti ve Slovakya olarak ikiye bölünmediği dönemlerde, 1976 yılında Batı Almanya ile yaptığı final maçında kullandığı farklı penaltı atışıyla adını tarihe yazdırdı.

2-2 eşitliğin ardından penaltı atışlarına gidilen final maçında, penaltı noktasına giden son futbolcu olmasına rağmen farklı bir stil kullanmaktan çekinmeyen futbolcu, bu tarz penaltı vuruşlarının kendi adıyla, yani “Panenka vuruşu” olarak anılmasını sağladı.

Futbolcu, takımına şampiyonluğu getiren son penaltı vuruşunda, dibine hafifçe vurduğu topun, sol köşeye yatan kalecinin üzerinden ağlarla buluşmasını sağladı ve bu şekilde bir ilke imza attı.

Ronnie Whelan (İrlanda)
Batı Almanya'da 1988 yılında düzenlenen şampiyonanın grup aşamasında Sovyetler Birliği ile karşılaşan İrlanda, Ronnie Whelan'ın mükemmel golüyle sahadan 1-1'lik beraberlikle ayrıldı. Whelan, takım arkadaşı Mick McCarthy'nin uzun kullandığı taç atışında, ceza sahasının hemen içinde buluştuğu topu, sol ayağıyla yaptığı vole vuruşuyla kalenin sol üst köşesine gönderdi ve böylece mükemmel bir gole imza atmış oldu.

Marco van Basten (Hollanda)
1988'de Sovyetler Birliği'nin kaderi, finale kadar yükselmiş olmasına rağmen şampiyonaya damgasını vuran gollerin mağduru sıfatıyla canlı şahidi olmasıydı.
Finalin diğer tarafı Hollanda, Gullit'in 32. dakikada attığı golle Sovyetler Birliği karşısında 1-0 öne geçti. Portakallar'ın yıldız golcüsü Marco van Basten, 54. dakikada hem takımını rahatlatan, hem de maçın skorunu belirleyen golü kaydetti. Ancak yıllar, turnuvanın, şampiyonundan ziyade Marco van Basten'in attığı bu golle anılacağını gösterdi. Tüm zamanların en iyi golleri arasında gösterilen an, futbolcunun, ceza sahasının dışından, uzak direğin ötesine yapılan ortada topu, neredeyse olanağı olmayan bir açıdan vurduğu voleyle ağlarla buluşturmasıyla gerçekleşti.

Tomas Brolin (İsveç)
İsveç'in, 1992 Avrupa Şampiyonası'nda ilk sırada tamamladığı A Grubu'nda İngiltere ile yaptığı maçta Brolin, takımına 2-1 galibiyeti getiren golü attı. Dahlin ile yaptığı verkaçın ardından ceza sahasının içinde buluştuğu topu sağ ayağıyla iki savunma oyuncusunun arasından ağlarla buluşturan Brolin, takım oyununun en güzel örneklerinden birinin verildiği pozisyonda turnuvanın en güzel gollerinden birine imza attı.

John Jensen (Danimarka)
Dağılma sürecindeki Yugoslavya'nın yerine 1992 Avrupa Şampiyonası'na dahil olan Danimarka'nın orta sahası oyuncusu John Jensen, takımının Almanya'yı yenerek şampiyon olduğu final maçında ilk golü kaydetti.
Jensen, sağ kanattan gönderilen topu, ceza sahası sağ çaprazının hemen içinden gelişine yaptığı vuruşla Almanya ağlarına gönderdi ve takımının şampiyonluğunda, hafızalara kazınacak çok güzel bir golle pay sahibi oldu.

Paul Gascoigne (İngiltere)
1996 Avrupa Şampiyonası'nın evsahibi İngiltere'nin orta sahasında oynayan Paul Gasgoigne, turnuvanın grup aşamasında İskoçya ile oynanan ve 2-0 sonuçlanan maçta takımının ikinci golünü attı. Ceza sahasının dışında sol çaprazda topla buluşan Gasgoigne, Darren Anderton'un havadan gelen pasında, topu önce rakibinin üzerinden aşırttı, daha sonra düzgün bir vuruşla ağlarla buluşturdu.

Davor Suker (Hırvatistan)
1996'da İngiltere'de düzenlenen şampiyonada D grubunda mücadele eden Hırvatistan, Danimarka ile oynanan maçın son dakikalarına 2-0 önde girdi. Danimarka'nın gol atma çabasına destek veren Peter Schmeichel'ın da hücuma çıktığı pozisyonda, Hırvatistan karşı atağa geçmiş ve Suker, kalecinin yerini almış olmasına karşın ceza sahasının sol çaprazında buluştuğu topu aşırtma vuruşla ağlara göndermişti.

David Trezeguet (Fransa)
Fransa'nın İtalya ile karşılaştığı 2000 Avrupa Şampiyonası final maçı, futbol tarihinin en dramatik sonlarından birine sahne oldu. Maçın son dakikalarına 1-0 önde giren İtalya, ilk şoku uzatma dakikalarında Sylvain Wiltord'un ayağından yediği beraberlik golüyle yaşadı. İtalya'yı yıkan kişi ise, maçın uzatma bölümünde, Robert Pires'in sol kanattan ortaladığı topa, sol ayağıyla yaptığı voleyle Fransa adına tam anlamıyla bir “altın gole” imza atan David Trezeguet oldu.

Zinedine Zidane (Fransa)
2004 Avrupa Şampiyonası'nın grup maçlarında İngiltere ile karşılaşan Fransa'ya hayat öpücüğü veren golü attı. Maç İngiltere'nin 1-0 üstünlüğüyle devam ederken 90. dakikada Fransa'nın orta saha oyuncusu Zinedine Zidane, ceza yayının dışından kullandığı serbest vuruşta, İngiltere kalecisi David James'in kapattığı köşeden topu ağlara gönderdi.

Maniche (Portekiz)
Asıl ismi Nuno Ricardo de Oliveira Ribeiro olan “Maniche” lakaplı Portekizli orta saha oyuncusu, takımının evsahipliği yaptığı 2004 Avrupa Şampiyonası'nın yarı finalinde Hollanda'ya karşı turnuva tarihinin en güzel gollerinden birini attı. Maçın 58. dakikasında ceza sahasının sol çaprazından yapılan vuruşta şaşırtıcı bir şekilde falso alan top, Hollanda kalecisi Edwin van der Sar'ın tüm çabasına rağmen ağlarla buluştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!