Avicii: Müzikte yeni fenomen

Güncelleme Tarihi:

Avicii: Müzikte yeni fenomen
Oluşturulma Tarihi: Aralık 14, 2015 14:02

Elektronik dans müziğinin son yıllardaki fenomen ismi Avicii, yeni albümü 'Stories' ile fırtınalar estirmeye devam ederken Türkiye'de sadece Blue Jean dergisine özel yolladığı bu röportajıyla sayfalarımıza konuk oldu.

Haberin Devamı

DJ’liğe ve müzik prodüksiyonlarına imza atmaya ne zaman başladın?
Aslına bakarsanız hâlâ kullandığım FL Studio adlı programı bilgisayarıma indirene kadar elektronik müzikle pek de ilgilenmiyordum. Fakat o programı kurcalamaya başladığım anda beynimden vurulmuşa döndüm. Hayatta kendimi ifade edebileceğim bir şey bulmuş gibiydim ve bunun heyecanı programı daha da fazla kurcalamaya itti. Sonucunda da DJ olup çıktım.

Elektronik müzikte seni çeken neydi?
Hem müzikal hem de teknik açıdan imkânların sınırsız olması. Bir duyguyu anlatmanın sınırsız yolları var ve onları keşfederken inanılmaz haz alıyorum.

 

Avicii: Müzikte yeni fenomen

 

Haberin Devamı

Peki kendi şarkılarını nasıl yazıyorsun? Yani mesela gitar çalıyor musun?
Evet çalıyorum. “Stories” albümünü hazırlarken piyano ve gitar melodilerinden yararlandım. Sonra da bestelerdeki her şeyi o melodilerin etrafına kurdum. Böylesi daha eğlenceli. Üstelik yetenekli gitaristlerle de çalıştım bu albüm için. Tek başıma odamda oturup laptop’la müzik yapmaktan daha iyi bir tecrübeydi. Hemen hemen tüm albümü gitar ve piyano melodileriyle yarattık.

‘True Believer’ şarkısını Coldplay'den Chris Martin ile yazdınız, nasıldı onunla çalışmak?
Chris’in her zaman büyük hayranıydım, onunla çalışmak benim için bir hayalin gerçek olmasıydı. Sadece olağanüstü bir müzisyen değil, aynı zamanda çok iyi bir arkadaş. İnanılmaz bir kulağı var, onunla çalışırken her şeyin mükemmel olmasını sağlıyor. E bu da kötü bir şey sayılmaz, değil mi?

 

Avicii: Müzikte yeni fenomen

 

'WAKE ME UP’ SADECE 4 SAATTE ORTAYA ÇIKTI

Peki seni patlatan şarkıya dönelim. ‘Wake Me Up’ nasıl ortaya çıktı? Bu denli büyük bir hit olacağını tahmin etmiş miydin?
Şahsen şarkıyı sevmiştim tabii ama hayır, asla bu kadar büyük bir hit olacağını tahmin etmedim. Mike Einziger (Incubus gitaristi) ile Malibu’da stüdyoya girmiştik ve başka bir şarkı üzerinde çalışıyorduk, sonra birden ‘Wake Me Up’ üzerinde çalışmaya başladık, ki o sıralar sadece bir akor ilerleyişinden ibaretti yaptığımız. Ben nakarat melodisini yazdım, Mike nakarat öncesi ve sonrası bölümleri yazdı, böylece şarkı ortaya çıktı. Ama sözleri yoktu. Birilerini arayıp vokal yapmasını ve şarkının demosunu ortaya çıkarmayı kafaya koydum çünkü aklımda iyi bir şarkı yakaladığımıza dair bir düşünce vardı. Aloe’yu (Aloe Blacc) aradım çünkü onunla zaten başka bir şarkı üzerinde çalışıyorduk, aklıma ilk o geldi. Ardından Aloe stüdyoya geldi ve bir saatten az sürede sözleri yazdı, vokalleri yaptı, gitti. Sanrım sıfır noktasından şarkının kayıtlı hâle gelmesi 4 saat falan sürdü.

 

Haberin Devamı

Avicii: Müzikte yeni fenomen

 

İlk albümün “True”yu 2013’te yayımlamıştın, şimdi de yeni albümün “Stories” çıktı. Aradan geçen 2 yılda müziğin sence nasıl değişti?
Müziğe bakış açımda zihniyet gelişimden söz edebiliriz. “True” aslen farklı müzikal tarzlarla ilk deneyimlerimin ürünüydü. Uzun süre sadece house müzik yapmıştım, o albümde rock, reggae, blues, caz gibi kulvarlara da geçişler yaptım, balatlar vardı sonra, zor bir şeydi benim için ama keyifliydi de. “Stories” ise “True”da edindiğim tecrübenin açığa çıkmasıyla oluşan bir albüm oldu. Artık pek çok tarza, üretici ve anlamında daha hâkimim. Bu gelişimi seviyorum.

 

Haberin Devamı

 

Avicii: Müzikte yeni fenomen

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!