Aşırı uysallık normal mi?

Güncelleme Tarihi:

Aşırı uysallık normal mi
Oluşturulma Tarihi: Nisan 29, 1998 00:00

Haberin Devamı

Uzmanlar uslu ve uyumlu çocukların çok dikkatli takip edilmelerini öneriyorlar. Çocuğunuz uslu diye sevinmeden önce onun davranışlarını yakından kontrol altında tutmalısınız. Çocuğun pasif olmasının nedenlerini araştırın. Unutmayalım çocuk robot değildir ve asla bir robota dönüştürülmemelidir.

Acaba çocukların uslu ve uysal olmaları gerçekten özenilecek bir durum mu? Psikologlara göre, aşırı derecede uysal çocuklara çok dikkat etmek gerek. Uyumlu ve itaatkar çocuklarla, pasif ve gergin çocukları birbirlerinden ayırt etmeliyiz. Uyumlu ve itaatkar çocuklar, her annenin düşlediği çocuklardır. Fakat onların davranışlarnı sürekli kontrol altında tutmakta yarar var. Çocuğun uysallığının hangi nedenlerden kaynaklandığı araştırılmalı.

Çocuk uyumlu bir ortamda yaşıyorsa, büyüklerinin ona karşı davranışlarında bir aşırılık yoksa küçük afacan uyumlu ve uysal biri olabilir. Küçük yaşlarda doğruyla yanlışı öğrenen çocuklar, davranışlarını kontrol edebilirler. Büyüklerin öğütlerini dikkatle dinleyen ve onları yerine getirmek için çaba harcayan çocukların zeka düzeylerinin yüksek olduğu söylenebilir.

Fakat iki türlü uysal çocuk vardır. Birinci tür, zeka düzeyi yüksek, uyumlu, olgun çocuklardır. İkinci tür ise kendine güveni olmadığı için çekingen ve uysal olan çocuklardır. Bu çocukların usluluğu inanılmaz boyutlara ulaşabilir. Çocuklar, yaşıtlarıyla oyun oynamaktan bile çekinirler. Bir köşeye büzülüp, kendi dünyalarına dalarlar. Kendine güveni olmayan, başkalarının direktifi altında hareket etmeyi tercih eden çocuklar büyüdükleri zaman da çekingen ve pasif olurlar. Mutluluğu yakalamaları zordur. Hayatın zevklerinden yoksun kalabilirler. Bir köşeye büzülüp oturan çocuğu arkadaşlarıyla oyun oynamaya yönlendirmelisiniz. Çocuğun arkadaş edinmesi için çaba harcamalısınız. Her zaman büyüklerin arasında olmasına izin vermeyin. Çocuklar, yaşıtlarıyla bir arada olup onların oyunlarına katılmalı. Aksi halde bu çocuklar büyüdükleri zaman ruhsal sorunlarla karşı karşıya kalırlar.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!