Aşırı kırmızı et kanser yapıyor

Güncelleme Tarihi:

Aşırı kırmızı et kanser yapıyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 21, 2001 01:48

Kırmızı etin bazı kanser türlerinin oluşumunda rol oynadığını gösteren bulgular giderek kuvvetleniyor. Amerikalı uzmanların araştırmalarına göre, et ve et ürünlerine dayalı beslenme alışkanlığı olanlarda yemek borusu kanserine yakalanma riski üç katına çıkarken, mide kanserine yakalanma oranı da ikiye katlanıyor.

Bugüne kadar kırmızı etin özellikle bağırsak kanserine yol açtığı biliniyordu. Ancak et ürünlerinin sindirim sistemindeki diğer organlarda da kanser riskini artırdığı ortaya çıktı.

ABD'nin Nebraska eyaletinde yapılan araştırmaya göre, fazla et yiyip sağlıklı beslenmeyenler arasında yemek borusu kanserine yakalanma riski 3.6 kat artıyor. ‘‘American Journal of Clinical Nutrition’’ adlı beslenme dergisinin ocak sayısında yer alan araştırmaya göre, etin yanı sıra bol miktarda süt ve süt ürünleri tüketenler ise hem yemek borusu, hem de mide kanserine yakalanma riskini iki katına çıkarıyor. Amerikan Ulusal Kanser Enstitüsü uzmanlarının yaptığı araştırmaya göre, mide kanseri olanların yüzde 33'ü ile yemek borusu kanseri olanların yüzde 35'i ise ya yüksek miktarda et, ya da yüksek miktarda süt ve süt ürünü tüketiyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!