Arif Sağ’a bayılan İngiliz grup

Güncelleme Tarihi:

Arif Sağ’a bayılan İngiliz grup
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 28, 2011 00:00

Lisede tanıştı Shingai ve Dan. Ertesi gün müzik yapmaya başladılar. İkisi de o Londra Brit School’da sanat eğitimi alıyordu. “13 yıl önce tanıştık. Okulda Shingai gitarı kaptığı gibi çalmaya başladı. Doğaçlama çalıyorduk fakat başkalarının parçalarını da yorumluyorduk. İlk önce caza yakın şeyler çaldıysak da sonradan müziğimiz deneyselleşmeye başladı. Kimyamız tutmuştu, çaldığımız kadar zamanı da müzik dinleyerek geçirdik. Okulda bir grubum vardı. Shingai o grupta değildi fakat ihtiyacımız olduğunda bizimle çalışırdı. 1997’de davulcuyla anlaşamamaya başladık. Sonra davulcumuz Jamie Morrison’la tanıştık ve o günden sonra o eski grubum Noisettes oldu. EMI firmasıyla anlaşma sağladık ve ilk albümümüzü hazırlamaya koyulduk” diyen Dan Smith, grubun müziğinin rock ve punk’tan etkilenerek değiştiğini de ekliyor. Soul ve Afrika ezgilerindense Shingai sorumlu.

HER ŞEYİ DİNLİYORUZ

Noisettes şarkılarında İngiliz usulü soul, rock, punk, Amerikan soul’u ve dans ritmlerini duyabiliriz. Fakat kendi şarkılarını çaldıkları gibi başkasının parçasını da yorumlasalar Noisettes’in söylediğini anlıyorsunuz. “Bir formülümüz yok. İçimizden geleni çalıyoruz. İkinci basamağı hiç bilmiyorum. Grup üyeleri yıllarca birbirine alışıyor ve bir süre sonra aynı dili konuşmaya başlıyor” diyor Smith.

ŞELPE TEKNİĞİ MUHTEŞEM

Cat Stevens’dan delta blues sanatçılarına kadar pek çok şey dinlediğini anlatıyor: “Arif Sağ Trio’nun Concerto for Bağlama konserini sürekli dinlerim. Ayrıca Sağ’ın ne dediğini hiç anlamasam da ‘Çeke Çeke’ parçasını çok seviyorum. Erdal Erzincan’dan da çok etkileniyorum. Gitardaki tapping’e benzer tekniği (şelpeyi kast ediyor) muhteşem. Erzincan gerçek bir dahi. Ne çaldıklarını pek anlayamıyorum ama ruhu hissedebiliyorum. Shingai’nin memleketi Zimbabwe’de konuşulan Shona dilindeki şarkıları da dinlemeyi seviyoruz. İstanbul’dan saz ve bağlama alabiliriz.”

TAM BİR SAHNE GRUBU

Noisettes ‘İngiltere’nin En iyi Sahne Grubu’ olarak da biliniyor. Eğlenceli, enerjik ve orijinal şovlar yapan solist Shingai ve albüm kaydı gibi çalan ekip sayesinde böyle tanındılar.
“Shingai’nin güzelliği de sesi kadar etkileyici. Şarkıların arasında kafasına göre balkonlara tırmanıp merdivenlere çıkıyor. Bunların hiçbiri önceden planlanan şovlar değil” diyen enerjik ekip, özel bir çalışma yapmıyor sadece bisiklete biniyor. Bir de solistleri Shingai sahneye çıkmadan önce özel bir nefes egzersizi yapıyorlar.
Noisettes’i bugün Freshtival sahnesinde İngiliz elektronik efsaneleri Letfield’dan önce izleyebilirsiniz. Biletix.com’dan alınabilen Freshtival biletleri 33.5 lira.

ANLAMI KOLAY PES ETMEZ

“Shingai’nin adı Shona dilinde ‘güçlü ve kolay pes etmez’ demek. Shingai hakikaten de böyle bir kadındır. Bunun gruba da çok güzel yansıması oluyor. Mesela enerjisiz bir kitle varsa biz çökmeyiz, onları coşturmak için elimizden geleni yaparız”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!